2009. március 20.

Újból lemezközelben a Fabula Rasa

Az ősszel kiadott műsorfüzetben lemezbemutatóként hirdették meg a zeneiskolában zajló Zene-Világ-Zene koncertsorozat következő előadását, a Fabula Rasa fellépését. Ember tervez, a mondás folytatását pedig túl jól ismerjük mi, földiek.

A CD megjelenése késik egy vagy két hónapot, de a zeneanyag kész, nincs hát akadálya alapos ízelítőt adni belőle. Jobb lett volna persze ez után a koncert után vinni haza a lemezt, hiszen érdekes híreket hallani felőle. Dupla album lesz, Pörgettyű címmel. A második korong önálló címet kap, ami így szól: Lankattyú. Hogy miért, aligha kell megmagyarázni. Ezek után talán azt sem, hogy csakúgy, mint az első Fabula Rasa album, a Csindratta, ez is eklektikusnak ígérkezik! Megijedni azonban nem szabad tőle, hiszen a két lemez elkészítése közötti időben nem csak hogy tovább fejlődött, de össze is érett a zenekar! Ezt a tényt az is bizonyítja, hogy a csapat számos tagja jelentkezett szerzőként, nem hagyva ezen a téren mindent Mókusra, azaz a hegedűs énekes zeneszerző Szirtes Edinára. A szentesi Kertész Ákos például egy kvázi bolgár horót írt, ami tökéletesen beleillik az együttesről kialakult képbe. A Fabula Rasa ugyanis úgy tesz, mintha egyfajta modern hangzású népzenét játszana, pedig valamennyi számuk saját szerzemény, ami végső soron a világzenének nevezett stílusirányzat tulajdonképpeni megvalósulása. Az önmaguk teremtette hagyomány tehát az új albummal is folytatódik.

A lemez terjesztési módja kevésbé lesz hagyományos. Olyan megoldást próbálnak ki, amit tudomásom szerint egyetlen zenekar sem mert eddig megkockáztatni. Hogy mi a mechanizmus lényege? Legyen meglepetés!

A koncertre azonban, amely március 27-én, pénteken 19 órakor kezdődik, máris érdemes rákészülni, hiszen a régebbi számok mellett újakat is hallhatunk, megközelítőleg fele-fele arányban. Egészen biztos, hogy a Fabula Rasa akkor sem engedi lankadni a közönségét, amikor történetesen nem pörget bele a tempóba.

Olasz Sándor