2009. március 20.

Határon átnyúló

Kaba Gábor, Szirbik Imre és Szilágyi Géza sajtótájékoztatónA Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a román Regionális Fejlesztési és Lakásügyi Minisztérium által meghirdetett "Magyarország-Románia határon átnyúló együttműködési program"-ra Szentesről négy pályázatot nyújtottak be. A program általános célja, hogy közelebb hozza a határ menti térségben élő embereket, közösségeket és gazdasági szereplőket, továbbá az együttműködésbe bevont térségek közös fejlesztéseinek elősegítése, egymás erősségeire építkezve.

A pályázatok költségeinek finanszírozása nagyon kedvező, hiszen jelentős mértékben uniós forrásból valósulhatnak meg, és a magyar oldalon 5, míg a román oldalon 2 százalékos önerő szükséges hozzá.

A március 18-án megtartott sajtótájékoztatón a regionális együttműködés fontosságát hangsúlyozták a román oldalról a zsombolyai és az újszentesi polgármesterek, míg magyar részről Szentes vezetője méltatta a közös gondolkodás szükségességét.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő elmondta, hogy a jelenlegi pályázat egy tudatos, a város által koordinált intézményfejlesztés újabb lépcsője.

A fejlesztési vonalban készült el a rendelőintézet tetőfelújítása, a sürgősségi betegellátó osztály bővítésének pályázata, valamint előkészítés alatt áll az új műtéti tömb pályázatának beadása. Ezek a programok európai uniós és magyar nemzeti forrásokból valósulnak meg.

A program folytatása a Dr. Bugyi István Kórházban a műtéti rehabilitáció fejlesztése. A két kórház fejlesztése által megvalósítható az akut és krónikus ellátások közti szinergia. A projekt sikeressége esetén megvalósulhat a betegellátó rendszerek informatikai összekapcsolása, a radiológiai leletek továbbítására alkalmas rendszer kiépítése is. A pályázat teljes költségvetése: 1,3 millió euró.

A másik közös egészségügyi projekt címe: "Együttműködés a sürgősségi ellátás fejlesztéséért" Itt a két kórház közös megvalósítási és oktatási tervet dolgoz ki, melynek keretében kétoldalú (bilaterális) szakmai látogatások, eszmecserék, oktatások, műhelygyakorlatok és egyéb gyakorlati képzések megtartására kerül sor, az erre a célra kialakítandó oktatási stúdiókban. A megpályázott összeg: 207 ezer euró, mely feladatarányosan oszlik meg az együttműködők között.

Kaba Gábor, Zsombolya (Jimbolia) polgármestere kiemelte, hogy a szentesi súlyponti kórház nagyobb szakmai tapasztalattal rendelkezik az akut sebészeti, ortopédiai és traumatológiai ellátás területén. A zsombolyai Dr. Karl Diel Kórháznál jelenleg nem állnak rendelkezésre a szakmai munka elvégzéséhez szükséges feltételek, ezért indokolt a zsombolyai kórház infrastrukturális fejlesztése a lakosság akut műtéti ellátása érdekében.

Szilágyi Géza, Újszentes polgármestere az Eurore-gionális Ifjúsági Központ létrehozásának jelentőségét emelte ki. A projekt célja: a helyi identitás és életminőség fejlesztése a sport, a kultúra közösségmegtartó ereje által. A kialakítandó központ egyrészt a különböző sportágakra épül az eurorégiós bajnokság szervezésével; másrészt tréningek, vetélkedők szervezése a helyi értékekről, valamint együttes jövőkép kialakítása, a partner intézmények közös kirándulásai által. A projekt összege 16,7 millió forint. Vezető partnere a temesvári Szórvány Alapítvány. Partner intézmények: Deák Ferenc Általános Iskola, Damjanich János Tagiskola, Petőfi Sándor Általános Iskola és Újszentes Polgármesteri Hivatala. Mint megtudtuk, a Deákban a sport területén alakul ki majd egy központ, a tagiskolában sportközpont, míg a Petőfiben egy kulturális központot hoznak létre.

A másik új kezdeményezés a gazdaság területét célozza meg, az energiák közös feltárását, hasznosítását. Újszentesen a föld-hő, Szentesen a geotermikus energia és a biomassza kérdésében vannak kedvező tapasztalatok. A Megújuló Energia Kompetencia Központ kialakítása (MEKK) pályázatot Szentes és Újszentes (Dumbravita) község önkormányzata nyújtotta be. Újszentes a hőszivattyú és a napkollektor alkalmazása területén végzett kutatási ismeretei alapján kívánja a MEKK bázisát biztosítani, míg Szentes és térsége esetében a termálenergia, a biomassza és a napenergia, mint megújuló energiák kerülnének középpontba. A több mint 3 millió euró értékű projekt által Szentesen megvalósulhat egy bemutató és kereskedelmi központ megépítése, a Kossuth utca 8. számú épület egy részén kialakítandó úgynevezett "Nap ház", Újszentes vonatkozásában pedig oktatási, gazdaság-fejlesztés valósulhat meg, a pályázat elnyerése esetén.

Lovas József