2009. március 20.

Életmű-díj

Nem szakad el a sporttól Takács László

Az elmúlt esztendő élsportolóit és edzőit köszöntő ünnepségen vehette át az "Életmű-díjat" Takács László, aki testnevelő tanárként, sportvezetőként, intézményvezetőként hosszú éveken keresztül vett részt városunk és a szomszédos települések sportéletének felpezsdítésében, irányításában.

- Több évtizedes pályafutásának melyik szakaszára emlékszik vissza legszívesebben?

- Bármelyik területen is dolgoztam, azt örömmel végeztem. Azt hiszem egy ember életében ez a legfontosabb.

- A főiskolán testnevelés-történelem szakon végzett, majd - szintén történelemből - középiskolai tanári diplomát szerzett. Miért a testnevelés, a sport felé kanyarodott el pályafutása?

- Egyformán kezeltem mindkét szakot tanár koromban, aztán amikor az egyetemet elvégeztem történelemből, akkor lettem testnevelés szakfelügyelő. A történelem egészen más lehetőségeket kínált, én mégis a sportnál maradtam.

- Kétegyházán két évet, Fábiánsebes-tyénben tizenhárom esztendőt tanított, Szentesen egyet sem. Ez miért alakult így?

- Amikor végeztem a főiskolán, Szentesen nem volt szabad álláshely. Mivel a feleségem is akkor végzett, ezért olyan helyet kellett keresnünk, ahol együtt dolgozhattunk. Egy magyar-orosz és egy történelem-testnevelés szakos pedagógusra pedig éppen Fábián-sebestyénben volt szükség.

- Hogyan látja a mai testnevelés, a mai diáksport helyzetét?

- Sokkal nehezebb dolga van a gyerekeknek és a testnevelőknek egyaránt. A gyerekeknek - és talán a testnevelőknek is - azért, mert sokkal több dolog van, ami elvonja a tanulók figyelmét a sporttól. Nagyobbak az elvárások tanulmányi szempontból irányukba, és az, hogy a tanulásban és a sportban is jól teljesítsenek, nagy erőfeszítést jelent számukra. De úgy gondolom, hogy ahol megfelelő a családi háttér, ott megtalálják a helyes arányokat, és jut idő mindkettőre. Sajnos az anyagi lehetőségei leszűkültek az iskoláknak, a mostani normatíva rendszer nem húzza ki a bajból az intézményeket, talán a helyi önkormányzati támogatással továbbra is hasonló szinten tudjuk tartani a szép eredményeket elérő szentesi diáksportot.

- Továbbra sem szakadt el a sporttól, milyen területen dolgozik jelenleg?

- A sportcsarnoknál sportszakmai koordinátorként dolgozom, a diáksport, a szabadidő-sport, a városi sportrendezvények szervezését továbbra is nagy örömmel végzem az elkövetkezendő időszakban is.

H. V.