2009. március 20.

Világjátékokon táncolnak

Kvalifikálta magát a világjátékokra László Csaba és Mikes Anna, a Szilver TSE versenyzői, így standard táncokban ők képviselik hazánkat a nem olimpiai sportágak olimpiájának nevezett nagyszabású rendezvényen.

A már 8. alkalommal sorra kerülő világjátékoknak július 16-26. között a tajvani Kaoh-siung ad otthont. Az esemény 1981-ben indult hódító útjára a moszkvai olimpia után, s azóta is mindig az ötkarikás játékokat követő évben rendezik. Az alapító sportágak közül több is bekerült azóta az olimpiai versenyekre, úgy mint a női vízilabda, a női súlyemelés vagy a tollaslabda. A közelgő torna még így is a sportágak széles palettáját kínálja: többek között a biliárd, erőemelés, testépítés, szumó, hegy-és sportmászás, karate sportágak legjobbjai találkoznak a világjátékokon. A táncosok standard, latin-amerikai és akrobatikus rock'n'roll kategóriákban szerepelnek, mindháromban megvan már a magyar induló.

Tizenhatodik helyével a László-Mikes kettős áll legelőkelőbben a standard táncok amatőr világranglistáján, a Nemzetközi Táncsport Szövetség őket delegálta elsőként a versengésre Magyarország-ról. Számítani lehetett rá, halljuk László Csabától. A pályafutása során összesen 24 bajnoki címmel büszkélkedő táncos már szerepelt az előző világjátékokon: először a magyar táncsport történetében a 11. helyet szerezték meg akkori párjával, Szögi Szilviával. Csaba nagy élményként emlékszik vissza a duisburgi öt napra. Azonban a táncosok számára nem a legideálisabb az időpont, hiszen a július náluk a versenymentes holtidőszak, így a világjátékok miatt kinyúlik a szezon.

A mezőny még formálódik. Csak egyazon ország állampolgáraiból állhat egy-egy páros, de nem lehet tudni, a vegyes nemzetiségű pároknál ki hogyan áll a honosítással. Érdekesség, hogy Csaba tudomása szerint profi táncosok indulását is engedélyezik Tajvanon, így aztán tényleg lehetetlen jósolni.

Az eseményen ott lesz a korábbi partner is, a Csabával 2002-2006 között 10 magyar bajnoki címet nyert Szögi Szilvia. Azóta már a kisteleki Pro Art klub versenyzője, s latin táncokban képviseli majd országunkat Nagymihály Balázzsal. Hogy mit szól hozzá Csaba? Azt mondja, a páros világranglista-helyezésének ismeretében meglepődött kvalifikációjukon, hiszen csak a 86. helyen állnak, de azért gratulál nekik.

Darók József

 

Soltvadkert IX. Trimük-kupa, Felnőtt Tíztánc Ranglista:

1. Szalkai Szabó Gábor- Markó Ágnes, 6. Püspöki Dávid-Meszlényi Viktória, 8. Bődi Dénes-Farkas Bettina, 9. Schwartz Péter-Papp Szandra.

Junior II. Standard Ranglista: 1. Jéri Tamás-Szepesi Lilla, 2. Hegyes Bertalan-Kis Violetta, 3. Bugyi Bence-Korom Tamara, 4. Kis Vencel-Tóth Fruzsina, 5. Túri György-Katona Manuéla, 6. Horváth Kornél-Juhász Kitti.

Junior II D Standard: 1. Petrovánszki Gábor-Or-mándi Molli. Junior I D Latin: 6. Forgó Ferenc-Bendik Elizabet.

Junior I C Latin: 1. Horváth Kornél-Juhász Kitti, 6. Katona András-Szőke Ivett.

Ifjúsági D Standard: 1. Pintér Tibor-Molnár Eszter.

Ifjúsági D Latin: 6. Pintér Tibor-Molnár Eszter.

Felnőtt C Standard: 1. Tapodi Richárd-Borbás Julianna.