2009. március 20.

Kis kukta

Cigánypecsenye

Hozzávalók: sertéskaraj kicsontozva, fokhagymakrém, liszt, pirospaprika, burgonya, olaj.

Elkészítés: A húst kicsit kikloffoljuk, mindkét oldalát megkenjük a fokhagyma krémmel. Vigyázat a fokhagymakrém sós, nem kell külön sózni! Egy tálba egymásra rakjuk és összeérleljük. Másnap paprikás lisztben megforgatjuk, olajban megsütjük. Főtt burgonyával és tatzikivel tálaljuk.

Klasszikus perec

Hozzávalók: 1,7 dl tej, fél evőkanál kristálycukor, 2,5 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 20 dkg zsír, 1 tojás, 1 tk. Só. A kenéshez: tojássárga (vagy egész tojás). A sós pöttyökhöz: 3 tk. só, 3 tk. liszt.

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet elkeverjük a sóval (1 teáskanál), elmorzsoljuk a zsírral, a tojást hozzáöntjük, majd a tejes élesztővel összegyúrjuk. (Szükség esetén adható hozzá még egy marék liszt.) Kicsit pihentetjük a tésztát, majd ízlés szerinti méretű és vastagságú pereceket készítünk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, tojássárgájával megkenjük. Közepes hőfokú sütőben (175 fok) sütjük.