2009. március 20.

Összefogásra van szükség

Ünnepi programsorozattal emlékeztek

A város lakosai közül idén is több százan gondolták úgy, hogy közösen emlékeznek az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc eseményeire a főtéren, ahol a városi fúvószenekar közreműködésével ünnepi zászlófelvonással kezdődött a március 15-i program.

A megjelenteket Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő üdvözölte, köszöntőjében kitérve arra, hogy ez a nap mindig az összefogás, az egymásra találás, a közös álmok megálmodásának és megvalósításának ünnepe volt a nemzet életében.

Az összefogásra emlékeztette beszédében Varga Árpád, önkormányzati képviselő is az ünneplőket, felelevenítve a 160 évvel ezelőtt történt eseményeket. Varga Árpád elmondta, hogy újkori történelmünk során mindig kiemelkedő jelentőséggel bírt március 15., mert a magyar szívekben mindig sajátos jelentéstartalmat hordozott magában: a szabadság, a fejlődés, a modernizáció és a nemzeti tudat érzését. - Az ezzel a dátummal fémjelzett korszaknak köszönhetjük többek között a himnusz megszületését, a zászló piros, fehér, zöld színeinek hivatalossá válását, illetve azt, hogy országunk fővárosa Pozsony helyett Budapest, és hivatalos nyelve a latin helyett a magyar lett. Büszkének kell tehát lennünk erre a napra, és úgy gondolom, hogy ma, amikor országunk ismét a fejlődés útját keresi, egy válságokkal, viszontagságokkal teli korban, ennek a napnak az emléke fontos tanulságokkal szolgál. A tanulság pedig az összefogás, a tenni akarás és a kitartás hegyeket megmozgató erejének és egymásnak a megbecsülése - jelentette ki a képviselő.

Varga Árpád szerint nem lehet és nem is szabad március 15-ét elválasztani az azt megelőző esztendők küzdelmeitől. Főként ma, amikor ismét a fejlődést keressük, és amikor szükségünk van a múlt emlékeire. Ezrét fontos, hogy összefogjunk, és együtt megtaláljuk a fejlődés irányát, hiszen március 15. leginkább erről szól. Valamint arról, hogy 1848. március 15-én az osztrák királyi ház elnyomása alól sikerült megszabadítani az országot, hiszen azt is tudjuk, a fontos változásokhoz szükség volt az összefogásra és az önzetlenségre. Ma, amikor ismét jó törvényekre, jó vezetőkre és egymást megbecsülő és összefogásra képes emberekre van szüksége az országnak - tette hozzá Varga Árpád, aki szerint a jelenlegi válságokkal teli időszakban kizárólag az összefogás által teremthetünk meg egy új korszakot.

Az ünnepi beszéd után a megjelentek a Horváth Mihály Gimnázium és a szegvári Dobbantó Néptánc-együttes műsorát láthatták, majd a Kossuth téri megemlékezés után az önkormányzat, a pártok képviselői, a civil szervezetek és a lakosok koszorúkat és virágokat helyeztek el Kossuth Lajos és Horváth Mihály szobránál. Az ünnepi programsorozat részeként déltől a Pilvax Kávéházba várták az érdeklődőket. Délután fáklyás felvonulást tartottak a Damjanich János Általános Iskolát körülvevő, honvéd tábornokokról elnevezett utcákon. Március 16-án pedig megkoszorúzták Hajdú Lajos emléktábláját.

Cseh-Lakos