2009. március 20.

(Ál)gabonaüzlet-csonttöréssel

Másfél millióért

Megnőtt az erőszakos vagyon elleni bűncselekmények száma az utóbbi időszakban városunkban, tudtuk meg a szentesi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetőjétől, Tyityán Lászlótól. A tendencia nem helyi sajátosság, országos szinten is ez a helyzet. A legújabb ilyen jellegű bűncselekmény Szentesen a Soós utcában történt, ahol az egyik boltba ismeretlenek hatoltak be az elmúlt szombatra virradóra, és mintegy 250 ezer forint értékű dohány- és vegyi árut vittek magukkal. A hasonló betörések megelőzése érdekében a kereskedelmi egységek tulajdonosainak érdemes fokozottabb figyelmet fordítaniuk a mechanikai (zárak, rácsok stb.), illetve az elektronikai védelemre (riasztók, kamerák). Ajánlott vagyonvédelmi szakemberek tanácsát is kikérni egy-egy helyiség biztosításához.

Büntetőeljárás indult egy férfi ellen, aki gabonakereskedőnek adva ki magát 1 millió 540 ezer forintot vett át egy vásárlótól, ám a gabonát nem adta át üzletfelének. A készpénzt átvette ugyan, de ilyen-olyan indokokkal kitért az áruátadás alól, sőt, megpróbált távozni az adás-vétel helyszínéről. A vevő persze ezt nem hagyta annyiban, a menekülő férfi nyomába eredt, és megkísérelte feltartóztatni, ám a csaló - az eddigi információk alapján - gázspray-vel arcon fújta. Kettejük között verekedés alakult ki, amely során a sértett kulcscsonttörést szenvedett. Az elkövetőt később a helyszínen elfogták, ellene csalás és súlyos testi sértés miatt indult vizsgálat.

Fatolvajt fogtak a rendőrök az elmúlt héten. A férfi a nagybani piaccal szemben lévő erdős területen vágta illegálisan a fát, amikor az állampolgári bejelentésre kiérkező rendőrök leállíttatták vele a munkát. Az elkövető ellen már több, hasonló, vagyon elleni bűncselekmény volt, van folyamatban. Ez azonban nem gátolta meg abban, hogy újabb törvényellenes cselekedetet kövessen el. Ezúttal üzletszerűen elkövetett lopás vétsége miatt indult eljárás ellene.

H. V.