2009. március 20.

Zenével a böjtben

Hangverseny a húsvéti előkészület jegyében

Itt az alkalmas szent idő, az üdvösségnek napja, így beszél a nagyböjti ének a húsvéthoz vezető negyven napos lépcsőről, a böjtről.

Jézussal a pusztában lenni, mint ahogy Ő tette első böjtjében. S hogy ez a lépcső mind jobban látsszék országunkban, társadalmunkban, életünkben, több hangon és nyelven keresi a rajta járót. Jézussal a pusztában lenni, mint Ő tette első böjtjében. A pusztában, ahol csak magunkat látjuk és a minket keresőt. Ilyen puszta, felkészülési idő a március 29-i koncert is, melyet vasárnap 18 órától rendeznek meg a Szent Anna templomban.

A Nagyböjt egyben Urunk szenvedésének ideje, melyet több mű is megszólaltat a hangversenyen, többek között Pergolesi Cujus animam, részlet a Stabat materből című műve, Bach Herzlich thut mich verlangen (A fényes Istenarcot), illetve O Mensch beweine korálelőjátéka, Kovács Szilárd Hogyha hozzád járulunk. katolikus népének feldolgozása. Ide sorolható Liszt Ferenc Weinen Klagen, Sorgen Zagen-je is, mely variáció Bach h-moll miséjének Crucifixus témájára.

Amint a koncert műveiben, a nagyböjt lépcsőinek végén a legmélyebb szenvedés emelkedik keresztként a magasba. Felmutatva egyben a ma minden szenvedőjét. Magunkat is. Éppen ezért fontos, hogy az út a feltámadásba torkollik, a szenvedés szabadulásba, a fájdalom pedig örömbe.

A komolyzenei koncerten - melyen közreműködik Nagy János (orgona), Andor Csilla és Geréby Dóra (ének), dr. Homoki Nagy Mária, valamint a Szent Anna templom Szkólája - Bach, Pergolesi, Kovács Szilárd és Liszt Ferenc művei mellett Lotti, Mascagni alkotásai, illetve Haydn és Handel szerzeményei is felcsendülnek. Utóbbi zeneszerzőkre haláluk évfordulója alkalmából is emlékeznek a húsvétot előkészítő hangverseny szervezői. A rendezvényre a belépés díjtalan, de önkéntes adományokat az orgona javára köszönettel fogadnak.