2009. március 20.

Átalakuló egészségügy

Jövő héten lesz pályázati eredmény

Az egészségügyben is korlátozó csomagot kell bevezetni, melynek két alapvető eleme a gyógyszer-támogatási rendszer, illetve a gyógyító-, megelőző ellátások finanszírozásának átalakítása - hangzott el dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter szentesi látogatásakor. A lakossági fórumon a miniszter nemcsak az egészségügy szükségszerű változásairól, hanem a gazdasági válság hatásairól is tájékoztatta az érdeklődőket, akik kérdéseiket is feltehették a tárca első emberének.

Dr. Székely Tamás szerint a gazdasági válság hátterében a pénzpiacok bizalmi válsága áll, hiszen voltak olyan jellegű hitelek, amelyeknek a valóságban nem volt fedezetük. Túl voltak értékelve azok a tényezők, amelyekre hitelt lehetett felvenni, s amikor ezeket a hiteleket el kellett volna kezdeni visszafizetni, akkor kiderült, hogy nincs mögöttük pénz. Elindult egy pénzügyi válság, amely átment bizalmi válságba, a bankok már egymásnak sem mertek pénzt adni, de a lakosságnak sem. Magyarország kis ország gazdaságilag, s olyan húzóágazatai vannak, amely nagy értékű eszközökhöz köti. S ha ezekre az anyagi javakra nincs fizetőképes kereslet, nem tudják azokat eladni, akkor a cégeknek nincs bevételük és embereket kell elbocsátaniuk. Az emberek utcára kerülnek, nincs jövedelmük és nem tudnak vásárolni. Sőt munkanélküliként nem fizetnek adót és járulékot, amivel az állami bevételek is csökkennek - említette a válság okaként a folyamatot a miniszter, aki a kormány intézkedései között sorolta a költségvetési hiány mérséklését, a bankgarancia és a diákhitel összegének megemelését, az IMF-es kedvező hitelkonstrukciót, a támogatott képzési konstrukció kidolgozását, a vállalkozások számára létrehozott mikrohitel programot, valamint azt, hogy az Új Magyarország fejlesztési tervben foglalt beruházásokat lehetőség szerint igyekeznek előrehozni.

- Csökkent a foglalkoztatottság az egészségügyben is. Az év első két hónapjában a járulék és adóbevételek elmaradtak a tervezettől.

Az egészségügyben is korlátozó csomagot kellett bevezetni, mely a gyógyszer-támogatási rendszert és a gyógyító-, megelőző ellátások finanszírozását érinti. Utóbbi vonatkozásában igyekeztünk a csomagot úgy kialakítani, hogy a háziorvosi ellátást ne érintse a megszorítás, a járóbetegellátást kis mértékben érintse. A legnagyobb terhet a kórházi ellátás fogja viselni. Ugyanakkor a teljesítményvolumen-korlátot - mely a várólisták kialakulásának egyik oka volt - megszüntetjük. A teljesítményvolumen-korlát feletti teljesítmények után a társadalombiztosítás eddig nem fizetett semmit. Az új rendszerben nem lesz olyan teljesítmény, amit nem fizet ki a társadalombiztosítás - jelentette ki dr. Székely Tamás.

Abban az esetben, ha az intézmény teljesítményjelentése meghaladja a 10 százalékos növekményt, akkor helyszíni ellenőrzés során vizsgálják ki, hogy indokolt volt-e. Mindezt azért, hogy a teljesítmények ne szaladjanak el extrém módon - fejtette ki az egészségügyi miniszter. Megfogalmazása szerint a gyógyszerellátásban pedig alapvetően a támogatási kulcsok változnak. Azoknak a gyógyszereknek a kiemelt támogatása, amelyek 100 vagy 90 százalékban támogatottak, bizonyos orvos által felírható gyógyszerek, és meghatározott betegség gyógyítására alkalmasak, nem változik. Ugyanakkor a normatív támogatás csökken. Ez a gyógyszerkör 10 százalékát érinti majd, tehát körülbelül 5-600 gyógyszert, amelynél az egy dobozra jutó betegtérítési díj 100 forint körülire kalkulálható. Azoknak a gyógyszereknek a támogatása pedig megmarad, amelyek népegészségügyi szempontból kiemelt betegségekre vannak felírva, például daganatos vagy keringési betegségek esetében.

Az új minimumfeltétel-rendszerről a tárcavezető elmondta, hogy április végére készül el, a szakmával már egyeztettek, jelenleg az utolsó simításokat végzik. Napirenden volt a hiányszakmák finanszírozásának kérdése is, itt többletforrásra lehet majd pályázniuk az intézményeknek, azonban vállalniuk kell, hogy a két éves pályázati forrásból történő többletbérezett foglalkoztatás után még egy évig ugyanolyan feltételek mellett dolgozhatnak az érintett orvosok. A közmunkaprogram pedig lehetőséget biztosít arra, hogy körülbelül ezer állástalan szakdolgozó visszatérjen az egészségügybe. A miniszter azt is elmondta, hogy a sürgősségi osztályok fejlesztésére kiírt pályázatról várhatóan a jövő héten döntenek, de szó esett még a fórumon többek között a gyógyszertárak bezárásáról, a légimentők korengedményes nyugdíjazásáról és a szakdolgozók külföldre látogatásáról is.

Cseh-Lakos