2009. március 20.

Élen a távközlésben

A legdinamikusabban fejlődő magyar cégek egyike

AntennamérésMint arról már hírt adtunk lapunkban, az UP Klub - a hagyományoknak megfelelően - február 26-án a Parlament Vadász-termében osztotta ki a klub elismerő oklevelét azoknak a cégeknek, melyek megalakulásuk vagy átalakulásuk évében meghaladták a nettó százmillió forintos árbevételt. A MetalCom Közép-európai Technológiai és Szolgáltató Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, Bozó Zoltán a "Legdinamikusabban startoló, fejlődő magyar cég" elismerő oklevelét vehette át Gábor Miklóstól, az Up Klub elnökétől.

A céget 1999-ben alapítottam. Azóta töretlen a fejlődésünk, ami azt jelenti, hogy minden évben egyre magasabb árbevételt értünk el, és nyereségeink is egyre nőnek. Mintegy 4 fővel indult a cég, teljesen a nulláról, 2008-ban több mint 3,3 milliárd forintos árbevételt értünk el és mintegy 310 millió forintos üzemi eredménnyel számolunk - kezdi a cég történetével Bozó Zoltán, majd így folytatja:

A MetalCom Csoport foglalkoztatott állománya 160- 170 főre tehető, ugyanakkor a teljes alvállalkozói körrel egyetemben több mint 300 fő dolgozik a vállalatnak. Ezt a teljesítmény-és létszámnövekedést úgy értük el, hogy folyamatosan fókuszáltunk a piac és a környezet kihívásaira és azokra a lehető legrövidebb időn belül reagáltunk. 2005-2006 fordulóján világosan láttuk, hogy a piaci verseny a hatékonyságon fog eldőlni. Ebből adódóan 2006-ban jelentős átalakításba kezdtünk, mely részben a szervezeti, részben a vállalati forma átalakítását jelentette. A szervezeti változtatás során a jól elkülöníthető tevékenységeket önálló vállalatokba helyeztük át. Ezen vállalatokban az adott területen dolgozó szakmailag meghatározó munkatársak tulajdonrészhez jutottak, így biztosítva a felelősségvállalás szintjének növelését illetve a megtermelt javakból való részesedést.

Szintén ebben az időszakban létrejött 2 külföldi leányvállalat is, Szerbiában és Boszniában. A 2006-os terveknek megfelelően a vállalat átalakult részvénytársasággá, mely forma jól biztosítja, hogy a tulajdonosi és menedzsmenti funkciók kellően elkülönüljenek egymástól, annak ellenére, hogy a vállalat vezető menedzsmentje lényegében a társaság tulajdonosa is egyben.

- Önök magasan képzett munkaerővel rendelkeznek. Ami azért nem olyan egyszerű dolog. Mint hallhattuk, villamosmérnököt például nehéz Szentesen találni.

- Igen, az egyik legnagyobb problémánk, hogy a közvetlen környezetünkben nehéz megfelelően magasan képzett munkaerőt találni. Többek között ezért is hoztuk létre budapesti irodánkat. A vállalatnál a 6 fő felsővezetőből mindösszesen ketten szentesi lakosok.

- A távközlés rendkívül széles terület. Mely főbb irányok a meghatározók a vállalatnál?

- Tevékenységünkben a mobil távközlés a meghatározó. Azoknak a bázisállomásoknak, átjátszó állomásoknak komplett tervezését, építését, üzemeltetését végezzük, ami adja nekünk ezt az áldást, vagy éppen verést, amelyet ezek a készülékek jelentenek mindennapi életünkben - fogalmaz Bozó Zoltán. - Mindemellett részesei vagyunk olyan tevékenységeknek, melyek tulajdonképpen távközlési területre tartoznak, illetve azzal kapcsolatosak. Ilyen például a különböző riasztó és megfigyelő rendszerek kiépítése. Ez esetben nem a vagyonvédelemre és személymegfigyelésre, elektronikus beléptetésre kell gondolni - bár ezen a területen is kínálunk komplett megoldásokat -, hanem a különböző polgárvédelmi megfigyelő és riasztó hálózatokra. Ezek az eszközök a különböző veszélyességi fokozatokba sorolt üzemek (pl. vegyi) monitor-ingját, és veszélyhelyzetek kialakulásakor a környező lakosság riasztását szolgálják. Ha probléma van, jelez, és a katasztrófavédelem cselekszik. Ezen rendszerek tervezésében, kiépítésében, üzemeltetésében jelentős szerepet játszik a cég.

A fentieken kívül jelenleg Romániában két kórház rekonstrukciójában vesz részt a MetalCom Zrt., ahol bizonyos építészeti, IT és technológiai kivitelezést végzünk.

- Ezek szerint Önök külföldön és belföldön is egyaránt tevékenykednek. Szentesen mi fűződik az Önök nevéhez?

- Érdekes, az országban mindenfelé dolgozunk, az állami és a versenyszférában egyaránt vannak megrendelőink, Szentesen mégsem tudtunk igazán labdába rúgni. Néhány távközlési állomás kivételével - melyet Budapestről rendeltek meg tőlünk - itt még nem sikerült bizonyítani rátermettségünket.

- Nagyon fontos a helyi gazdaság fejlesztése. Önök hogyan járulnak ehhez hozzá?

- Alapvető vállalati ars poétikánk, hogy amit helyben - akár terméket vagy szolgáltatást - be tudunk szerezni, azt itt tesszük meg, de csak abban az esetben, ha az minőségében és árában megfelel az országos piaci kínálatnak. A teljesség igénye nélkül Szentesről a Váczi-Vill-t és a Cheyenne Kft.-t emelném ki, mint rendkívül korrekt, megbízható partnereket.

- Az Önök sikeréért nagy valószínűséggel számos gonddal kell megküzdeniük. Milyen helyi fejlesztés segítené az önök munkáját?

- Nagyon várjuk már, hogy a Petőfi Szálloda elkészüljön. Külföldi partnereinket Budapesten szállásoljuk el, aztán gépkocsival, mintegy 2 óra alatt Szentesre hozzuk őket, ahol megmutatjuk nekik, amiért valójában idejöttek, aztán vissza Budapestre, mert nem tudjuk kellő körülmények között vendégül látni őket.

Másrészt meg kellene vizsgálnunk egy regionális kisrepülőtér létrehozásának lehetőségét, mely Szentes város gazdasági potenciáljának jobb kiaknázását jelenthetné. Konkrét példaként említhetném a Telenor (a Pannon GSM tulajdonosa) képviselőit, akik Norvégiából érkeztek hozzánk. Budapestig kisrepülővel jöttek, de utána. Ma már az idő pénz, felgyorsult világunknak ez az új kihívása. Ma még nincs hozzá megfelelő infrastruktúra. Nekünk ez a jövő - fejti ki Bozó Zoltán.

(a következő számban folytatjuk)