2009. március 20.

Nincs több tartalék

Nem lesz elegendő az elkülönített forrás

Az egészségügyi miniszter előterjesztése alapján megalkotott kormányrendelet kapcsán tájékoztatta a sajtót a Dr. Bugyi István Kórház 2009-es kilátásairól Farkas Sándor országgyűlési képviselő, és Halmai László, a Csongrád megyei közgyűlés tulajdonosi bizottságának elnöke, választókerületi elnök.

Farkas Sándor szerint ugyanis az egészségügyet rendkívüli módon befolyásolja a rendelkezés, melynek hátrányos hatásai elkerülhetetlenek. - Az a 30 milliárd forint, amit kivonnak az egészségügyből, a többi ágazathoz képest is meghatározó, de elvonások vannak más ágazatok esetében is. Országgyűlési képviselőként furcsának találom, hogy ekkora összeget országgyűlési határozat nélkül át lehet csoportosítani, holott a törvény szerint ehhez költségvetési törvénymódosítás kell. Ez nem történt meg, ezért a Fidesz polgári frakció a jövő héten megteszi a megfelelő lépéseket az országgyűlésben - jelentette ki a képviselő, aki elmondta, hogy az elvonás a gyógyító megelőző kasszát, illetve a gyógyszertámogatást érinti. - Az elvonással a kormány nemcsak a kórházakat, az egészségügyi dolgozókat bünteti, hanem minden állampolgárt. Információink szerint a gyógyszerárak emelkedése is elkerülhetetlen. A fejlesztési források bekerülnek az egészségügybe, de hiányoznak a későbbi működtetési feltételek. Nem tudom, hogy az ehhez szükséges pénzt ki akarják-e gazdálkodtatni az egészségügyi intézményekkel vagy más forrást biztosítanak. Emellett az áfaemelés és az infláció növekedése is komoly mértékben sújtja az egészségügyet - hangsúlyozta Farkas Sándor, aki szerint egy ilyen gazdasági válság idején nem szabadna az egészségügyből és az oktatásból kivonni a pénzeket, hiszen más európai országok pont ezekhez nem nyúlnak hozzá annak érdekében, hogy az embereknek legyen lehetőségük ezeket a kríziseket túlélni.

Halmai László a szentesi kórház fenntartásáról beszélt tájékoztatójában, kiemelve: jó lenne, ha a tulajdonos és a fenntartó szinergiában tudna együttműködni. Elmondta, hogy reméli, hogy az SBO2-es pályázatunk nyer, az energetikai pályázat is fut, és a remények szerint sikerül közösen beadni egy pályázatot a műtőblokk kialakítására is.

- Decemberi sajtótájékoztatónkon reménységgel mondtam, hogy már látom az alagút végét a szentesi kórház adósságcsapdából való megmenekülése tekintetében. Ehhez három feltétel teljesülését neveztem meg. Az egyik a menedzsment küldetéstudata, önzetlensége, mely megvan. A másik a megyei önkormányzat bőkezűsége, ez szintén megvan. Harmadikként pedig azt említettem, hogy a kormány a játékszabályokon drasztikusan ne változtasson. Ezzel az elfogadott kormányrendelettel ez a feltétel nem teljesül. A 30 milliárd forint kivonása érinteni fogja a kórházat - mondta a választókerületi elnök, aki szerint a 2009-es költségvetés készítésekor még nem volt látható az áfa bevezetése, mely a kórház minden beszerzését érinti. Valamint az euró-forint árfolyam és az előreláthatónál jobban növekvő infláció, melyek szintén növelik a kórház költségeit. - Így a megyei költségvetésben a kórház folyamatos finanszírozása érdekében elkülönített 160 millió forint valószínűleg nem lesz elegendő. Ha túléljük, akkor jön a következő év, s a hét éves trend szerint várhatóan lesz megszorítás. Ha azonban megnézzük, hogy milyen mozgástere van a kórháznak, akkor láthatjuk, hogy létszámleépítésben például szinte eljutottunk a határig, ebben már nincs tartalék. Folyamatosan végiggondolják a költségmegtakarítás összes lehetőségét, de olyan tartalék, amivel ilyen nagyságrendű hiányt kezelni lehet, szintén nincs - vázolta a lehetőségeket Halmai László.

Cseh-Lakos