XXXIX. évfolyam 49. szám

2007. december 7.

Mikulás járt a kórházban

Bűvészmutatványhoz kérte a gyermekek segítségét

Minden esztendőben, így december 6-án most is ellátogatott a Dr. Bugyi István Kórház Gyermekosztályára az önkormányzati Mikulás, hogy mosolyt csaljon jelenlétével a kicsik arcára. Nagy izgalom, aranyosan feszült várakozás előzte meg érkezését, amit a puttonyában, s a segítők által hozott kosárban lévő ajándékokkal is meghálált a fehér szakállú. Hozott zsákjában olyan játékokat is, melyet mindenki hazavihet majd gyógyulása után. Azonban olyan ajándékokkal is kedveskedett, amelyek az osztályon maradnak, hiszen ahogyan azt a jelen lévő Szűcs Lajos alpolgármester elmondta, szeretnék, ha ezekkel az éppen bent lévő gyermekek is játszanának, egy kicsit vidámabban töltenék idejüket, s megfeledkeznének arról, hogy miért is vannak kórházban.

A puttony és a kosár most is plüssfigurákat, társasjátékokat, mesekönyveket, kifestőket, hintalovat, babakocsit és szaloncukrot rejtett. Az ünnepi varázst pedig emelte a kicsik és a Mikulás közös bűvészmutatványa, a játékokban győztes lurkók tündöklő arca, valamint a felcsendülő gyermekénekek hangja.

2007. december 7.

Emelések délutánja

Kér, de ad is a város lakóinak

Szentesen az egyes adómértékek hosszú ideje változatlanok. Az önkormányzati feladatok, szolgáltatások megfelelő színvonalú ellátásához, illetve a település költségvetésében meghatározott feladatok forrásigényének biztosításához szükségessé vált a közel hét éve változatlan adók inflációs elmaradásának rendezése.

2007. december 7.

A közétkeztetés felelőssége

A képviselő-testület november végi ülésén a közétkeztetés díjait is megvitatta. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő elöljáróban szólt arról, hogy elsősorban az élelmiszerek áremelkedése miatt kell az inflációnál magasabb, közel 10 százalékos díjemelést alkalmazni. Kifejtette, hogy a gyermekélelmezési normatíva azt a költséget fedezi, ami a tányérra kerül: a zöldség, a gyümölcs, a hús, a tej beszerzési árát. Amiből az megfőzik, azt a költségvetés finanszírozza.

2007. december 7.

"Karácsonynak lelke van!"

Első szentesi karácsonyom után, 1979. december 30-án foglaltam írásba, miért érzem nagyon, hogy karácsonynak lelke van, hatalmas, erős lelke. Azért éreztem karácsony lelkét nagyon erősnek, mert december 24-én, az itteni első éjféli mise előtt megkockáztattam, hogy el Trabantozzam 165 kilométerre, Hatvanba, hogy édesapám jelenlétében még egyházi misét végezzek, tekintettel arra, hogy biztosnak látszott: ez az Ő utolsó karácsonya. És az a 87 éves édesapa és pedagógus, aki engem nagyon megtanított karácsonyt ünnepelni és ünnepeltetni, nem ünnepelhet karácsonyt utoljára úgy, hogy pap fiát nélkülöznie kelljen csak azért, mert Szentes messze van Hatvantól.

2007. december 7.

Meghódították a szentesieket

95 éve - Lakos János Pál és Koncz Antal közös tárlata (II.)

Lakos János Pál: Kurca-parti táj

1912. november 24-én délelőtt rendkívül nagy érdeklődés mellett nyílt meg a két fiatal képzőművész megyeházi tárlata, és a reméltnél is nagyobb sikert aratott. "A rendezés kitűnően sikerült, úgyhogy a kiállítás összhatása igazán remek. Egész nap tolongott a közönség a tágas teremben, s az előjelek után ítélve, a látogatottság a hétköznapokon sem fog csökkeni" - írta az Alföldi Ellenzék a megnyitó utáni napokban.

2007. december 7.

Olvasónk írja

Olvasónktól, Magyar Jánosnétól kaptunk levelet melyben írja, hogy részt vett a Tóth József Színházteremben rendezett jótékonysági gálaműsoron. Levélírónk is megemlíti, (a lap munkatársának tudósítása november 30-i számunkban jelent meg) hogy a fellépők színvonalas műsorukkal elkápráztatták a nagy számú közönséget.

Magyar Jánosné leveléből idézünk: "A meghívón felsorolt műsor igazi szeretetet, együttérzést kifejező volt, akár szentesi vagy környékbeli fellépők adták elő azokat. Verseltek, énekeltek, táncoltak, citeráztak! A műsort a fiatalok kezdték tánccal és verssel, de az idősek fejezték be verssel, és a kán-kános lányok táncukkal. Ők az idősek mindannyian a gyermekekért, a fiatalok pedig az idősekért szavaltak, táncoltak, énekeltek. Ez így volt szép, megható, igazi szívből jövő! Hisszük, hogy pár év múlva "újra" még mi is ott lehetünk, de kevesebb lesz a "szegény" hazánkban, akikért e műsor szólt!

2007. december 7.

Madárbörze

Díszmadárbörzét rendeznek december 9-én, vasárnap 7-11 óráig a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

2007. december 7.

Gálaműsor

A "Szeretetakció a szegények karácsonyáért" gyűjtőmozgalom gálaműsorára várják a közönséget december 14-én, pénteken 15 órai kezdettel a Móricz Zsigmond Művelődési Házba. Az Ady Endre utcai intézményben színes és változatos programokkal kedveskednek a szervezők.

A műsorban fellépnek: Deák F. Ált. Isk. mazsorett csoportja, Rákóczi utcai óvodások, Újszentesi tánccsoport (Románia), Swivel és a Bolero tánccsoport, a Rock and Roll formációs és a Zöldág néptánccsoport. A gálaműsoron sorsolják ki a szeretetakciós tombolákat. A részvétel ingyenes, a helyszínen található perselybe fogadják a pénzadományokat. A műsor kezdete előtt még vásárolhatók tombolajegyek.

2007. december 7.

Viharos tisztújítás

Évfordulók - 2007.

260 éve, 1747. december 3-án átadták az új szentesi református templomot, amely a mai főtéri nagytemplom helyén állt. Az első szentbeszédet Füredi Mihály vásárhelyi lelkész tartotta. (A kis fatemplom az 1760. évi tűzvész alkalmával leégett.)

140 éve, 1867. dec. 3-8. között viharos pártcsatározásokkal zajlott Szentesen a kiegyezés utáni első tisztújítás. Polgármesterré Oroszi Miklós volt országgyűlési képviselőt választották.

110 éve, 1897. dec. 6-án dr. Vadnay Andor főispán értekezletet tartott Szentesen a szociális jellegű munkásmozgalmak indító okainak felkutatása, és az ezen mozgalmak következtében beállott gazdasági és társadalmi feszültségek orvosszereinek megállapítása tárgyában. A tanácskozásra meghívta a szentesi munkásság képviselőit is. (A munkásokat Tarnóczi Mihály és Békési Imre kubikosok képviselte.)

235 éve, 1772. december 9-én a Békés vármegyei Vésztőn született Kiss Bálint (1772-1853) református lelkész, egyházi író, tankönyvíró, gazdasági reformer, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a békés-bánáti egyházmegye esperese. (Utca és iskola viseli nevét Szentesen.)

75 éve, 1932. dec. 10-én a Vöröskereszt Egylet Csongrád Vármegyei Választmánya dr. Csergő Károly alispánt választotta meg a megyei szervezet elnökévé.

25 éve, 1982. december 10-én a Helyőrségi Művelődési Otthonban megnyílt Tokácsli Lajos szentesi festőművész gyűjteményes kiállítása.

Összeállította:
Labádi Lajos

2007. december 7.

Traffipaxot kapott a rendőrség

Cél: a sebességhatárok betartása

Egy új, magyar gyártmányú, SCS 102B típusú járműsebesség-mérő berendezést kapott közös használatra a szentesi és a csongrádi rendőrkapitányság. A készülék merőben más, mint az eddig használt, Lada Níva típusú személygépkocsiba felszerelt traffipax. A régi berendezés fényképes, az új berendezés digitális, lézeres technikával működik ­- tájékoztatta lapunkat a szentesi rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának munkatársa.

2007. december 7.

Szükséges szolgáltatások

Képviselői fogadóórát tartottak Lapistón

Vida Mihály, Magyar Zsolt, Kuli Erzsébet és Kozák János képviselő a fogadóórán

Tiszta és egészséges ivóvíz, megfelelő és jól koordinált autóbusz-közlekedés, rendszeres szemétszállítás és a forgalmasabb helyekre kihelyezett hulladékgyűjtők, biztonságos és jó közutak. Ezek mind olyan szolgáltatások, melyekre mindannyiunknak szüksége van, s a frekventáltabb területeken, valamint a város magjához közel élők meg is kapják ezeket.

2007. december 7.

Közmeghallgatás

A Szentesi Görög Kisebbségi Önkormányzat Képviselő-testülete közmeghallgatást tart december 13-án, csütörtökön 13 órakor. Az érdeklődőket a polgármesteri hivatal kistanácskozó termébe várják.

2007. december 7.

Új vezető

Szalva Katalin látja el december 3-ától, hétfőtől az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat vezetői feladatait. A csere oka, hogy az eddigi kinevezett vezető, Gurdonné Kovács Helga megkezdte szülési szabadságát és helyette határozott időre a főtanácsos látja el az irányítási munkákat.

2007. december 7.

Gondolkodók klubja

A városi könyvtárban A művészet szerepe életünkben címmel tart összejövetelt a Gondolkodók klubja. A klubot vezeti dr. Papp Erzsébet ny. gimn. tanár, az érdeklodoket december 10-én, hétfon 18 órakor várják.

2007. december 7.

A köz érdekében szóltak

A képviselő-testület novemberi soros ülésének elején közmeghallgatást tartott. A szót kérő lakosok közül Miskolczi Antal megelégedéssel nyugtázta, hogy a csatornázás után újraaszfaltozták a Nagygörgős utcát, azzal kellemes környezetet alakítottak ki, de - mint mondta - egy alapvető hibát meg kell, hogy említsen: az útnak nincs leszegve a széle, így az töredezik. A hozzászóló a keskeny utca egyirányúsí-tását is szorgalmazta, úgy, hogy szerinte a kórház felé haladó forgalmat kellene meghagyni.

2007. december 7.

Háromszázhatvan alkalom!

Megszületett a döntés! Évente 360-szor lehet. Többször még véletlenül sem. Legfeljebb annak, aki ügyes! Forgatom a kártyám és megindul az agyam! Annyi nekem sok! Na jó: hetente kétszer, esetleg háromszor! De mindennap? Csak öt szünnap lehet!? Szerintem 150-nél többször még sohasem. Gyorsan eltelik ám egy év!

2007. december 7.

Emléktábla avatás

Emléktáblát avatott a városvédő Együtt Szentesért Egyesület kedden délután. Az Arany János utca 8. számú házon, a ház építésének 120. évfordulója alkalmából helyezték el a táblát azon az épületen, melyet a saját vagyonából gazdasági iskola felállítását szorgalmazó Bartha János és felesége, Tóth Krisztina építtetett.

2007. december 7.

Tevékeny közreműködés

Jövőre Szentes ad otthont a megyei polgárőr-napnak

A legkülönbözőbb városi eseményeken találkozhat a lakosság a polgárőrökkel, akik szórakozás helyett az ilyen rendezvényeken is az emberek biztonságával foglalatoskodnak, és a vagyontárgyak megőrzéséért dolgoznak. Az elmúlt hétvégén azonban nekik is lehetőségük nyílt a kikapcsolódásra, hiszen a helyi egyesületi tagok közgyűlésen és baráti beszélgetésen vehettek részt az Új Barázda Vadászházban.

2007. december 7.

A Vöröskereszt Mikulása

Sok apró gyermek keze nyúlt az ajándékcsomagért

Kilencedik alkalommal szervezte meg a Magyar Vöröskereszt területi vezetősége Mikulás-napi ünnepségét, melyen a kistérségből 500 szociálisan rászoruló gyerek kapott ajándékot a vöröskereszt Mikulásától, illetve egy felejthetetlen koncertélménnyel is gazdagodtak.

2007. december 7.

Nevét immáron tér viseli

A gyütt, nem mönt ember

Rózsa Lajosné fia bronzszobránál

Rózsa Gáborra, az egy éve elhunyt mérnök-muzeológusra emlékezünk most, a névadó ünnepségen. Történik mindez a Fridrich-fényirdánál, amelyet ő mentett meg az enyészettől. És amely napra pontosan 10 évvel ezelőtt nyílt meg. - E szavakkal köszöntötte Tímár Ferenc mérnök-tanár november 30-án a szép számban megjelent közönséget a felavatandó Rózsa Gábor téren. Üdvözölte a névadó mérnök-muzeológus feleségét, édesanyját, családját, vendégeket Szegedről, Budapestről, az ország különböző tájairól. Mint ismeretes, a szentesi internetes újság városvédő fórumán indult útjára a javaslat, miszerint közterületet kellene elnevezni a közismert személyiségről, Rózsa Gáborról. A muzeológus tisztelői az alulról jövő kezdeményezés nyomán aláírásgyűjtésbe kezdtek, akciójuk sikerrel járt, több mint háromszázan adták nevüket ahhoz, hogy a városban méltó emléket állítsanak neki.

2007. december 7.

Az örökifjú jampi

Hatvan évesen is átbújik a léc alatt

Az idén 60 éves Fenyő Miklósból nem lett világsztár, szerencsénkre, mert így hamisítatlan stílusát, örökzöld dalait magyarul élvezhetjük. Beszélgetésünket leghíresebb dalai születési körülményeivel kezdtük, elsőként a Csavard fel a szőnyeget című számmal.

2007. december 7.

Eszenyi műsora

Eszenyi Enikő A gyönyörben nincs középút című műsorára várják a közönséget december 17-én, hétfőn 19 órakor a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban. Jegyek válthatók a helyszínen a Kossuth tér 1. (63/401-521) vagy a Babilon könyvesházban Kossuth u. 11. (63/318-673) sz. alatt.

2007. december 7.

Szentesi Híradó

Az Életjel Kulturális Egyesület és a városi könyvtár közös rendezvényre invitálja a lakosságot december 12-én, szerdán 18 órakor. A megyeháza dísztermében a Szentesi Híradó 2. (1971-76) kiadvány vetítéssel egybekötött bemutatójára kerül sor. A kiadványt Kruzslicz Pál ny. igazgató ajánlja a közönség figyelmébe.

2007. december 7.

Vidó szédítő fotói

Sztereóban kapjuk az élményt

Mindig tartogat valami meglepetést, amikor önálló kiállításra készül Vidovics Ferenc, lapunk (száguldó) fotóriportere és a Mozaik internetes újság szerkesztője. Hétfőn a könyvtárban nyílt fotókiállítása is amolyan "vidósra" sikeredett: ezúttal a különleges élményt nyújtó sztereofotó-technikához nyúlt.

2007. december 7.

Szent Erzsébet

A Magyar Hagyományon Alapuló Baráti Kör utolsó előadássorozatára kerül sor december 10-én, hétfőn 17 órakor. A Panoráma sörözőben Magyar királyok és szentek; Árpádházi Szent Erzsébetről tart előadást Szántai Lajos, magyarságkutató.

2007. december 7.

Újabb tolvaj Nagyhegyen

Két hétvégi házba törtek be Nagytőkén az elmúlt napokban. A tolvajok elektromos fűrészeket és motoros fűkaszát vittek magukkal több százezer forint értékben.

Garázdaság miatt indult büntetőeljárás egy szentesi férfi ellen, aki feltehetően ittasan randalírozott a Családok Átmeneti Otthona előtt. A férfi a volt élettársával szeretett volna beszélni, ám mivel ez nem sikerült neki, ezért - hogy szándékának nagyobb nyomatékot adjon - mobiltelefonnal betörte az épület egyik ablakát.

Bár néhány nappal ezelőtt a rendőrség munkatársai elfogták azt a hajléktalan férfit, aki a nagyhegyi betöréssorozattal gyanúsítható, most újabb tolvaj járja a környéket. Egy hét leforgása alatt ugyanis öt-hat házban is idegen járt, ahonnan bort, fagyasztott húst vitt magával. A nyomozók egyelőre úgy vélik, hogy a korábbi és a mostani elkövető személye nem azonos.

Nem voltak profi gépkocsifeltörők, ezért több százezer forintos kárt okoztak ismeretlenek egy Vörösmarty utcában parkoló járműben. A tolvajok többször megpróbálkoztak egy ott parkoló autó ajtajának felfeszítésével, ám mivel ez nem sikerült, és csak a zárat tudták leverni, valamint a karosszériát megrongálni, ezért egyszerűbb eszközökhöz folyamodtak: beverték a szélvédőt. Így végre elérték céljukat, ami nem volt más, mint egy 30-40 ezer forint értékű CD-lejátszó, a rongálással okozott kár viszont eléri a 200 ezer forintot.

H. V.

2007. december 7.

Eltűnt egy férfi

December 2-án, vasárnap éjszakáról 3-án hétfőn reggelre ismeretlen helyre távozott lakásáról Tihanyi István Szentes, Köztársaság utca 17. szám alatti lakos. A férfi 68 éves, 180 cm magas, vékony testalkatú. Állandó gyógykezelés alatt áll és gyógyszereit nem vitte magával. Eltűnésekor farmernadrágot, középszürke dzsekit, simlis szőrmesapkát viselt. Aki látta értesítse a szentesi rendőrkapitányságot, vagy hívja a 06 20/806-1850-es telefonszámot.

2007. december 7.

Egészség

A nyugdíjasok klubja a december 14-i, pénteki foglalkozását a Művelődési és Ifjúsági Házban tartja. Az egészségfejlesztésről és az idősek sportjáról tart előadást 14 órakor Virág Olga, a polgármesteri hivatal művelődési irodájának munkatársa.

2007. december 7.

Áramszünet

Szentes város jegyzője dr. Sztantics Csaba értesíti a lakosságot, hogy december 10-én, hétfőn áramszünet miatt nem lesz ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban. Az ügyeiket intéző lakosokat december 11-én, kedden fogadják a szokott időben.

2007. december 7.

Pótfűtés

Egy rab énekel a cellájában. Az őr rászól:
- Mit képzel elítélt, egy börtönben mulatozik?
- Na, oszt?! Dobjá' ki, ha nem teccik!

2007. december 7.

Tóni bácsi konyhája

  • Csirkemelles penne
  • Mikulás csokitallérja
2007. december 7.

Formációs világbajnokság

A Szilver TSE versenyzői újabb jelentős nemzetközi eredményt értek el: a nemrég lezajlott standard táncok formációs világbajnokságán, Stuttgartban 9. helyezést szereztek. A formációban nyolc páros táncol, ez a csapat legutóbb az Európa-bajnokságon 6. helyen végzett, de a világbajnoki szereplést is sikeresnek ítélte meg a klub vezetője, Szatmári-Nagy Szilvia. A formáció felkészülése nem csak látványos, de helyigényes is, ezért a versenyzők nem a szokásos edzőtermükben, a Dózsa-házban, hanem a Klauzál iskolában, illetve Csongrádon gyakoroltak, a sokszoros magyar bajnok László Csaba irányításával.

A felvétel a verseny helyszínén készült. Hátsó sor (balról): Török László, Borbás Csaba, Kósa András, Bődi Richárd, Nagy Gergő, Schwartz Péter, Budai Attila. Lányok: (balról) Csapi Flóra, Pap Szandra, László Szilvia, Kovács Bernadett, Túri Bernadett, Barna Lilla, Horváth Alexandra, Zsíros Gabriella. Lent: Kósa István és Pandur Petra.

2007. december 7.

Visszavágó kedden

Eger ellen

Bajnoki mérkőzést nem, viszont annál több kupameccset játszott az elmúlt másfél hétben a Pendola-Szentes-Elektroglob férfi vízilabda csapata. Az előző szerdán startoló Komjádi-kupában hazai környezetben, szoros mérkőzésen verték a mieink a KSI-t, majd négy nappal később, szombaton Szolnokon kaptak ki a hazaiaktól 9-6-ra, ugyanakkor magabiztosan nyertek a Kecskemét ellen. A csoportban megszerzett második hely továbbjutást jelentett, a következő körben már oda-visszavágós alapon az Egerrel néz farkasszemet a Berki-gárda. Ennek a párharcnak az első találkozóját december 5-én játszották Egerben, ahol 14-11-re kapott ki a Szentes. A visszavágóra december 11-én, kedden a ligeti uszodában kerül sor. Berki András szerint a keddi viszszavágón ledolgozható a 3 gólos hátrány.

2007. december 7.

Elmaradt a bravúr!

Meglepetésre számítottak azok a nézők, akik a hétvégén ellátogattak a Dr. Papp László Sportcsarnokba az NB I-es női futsal mérkőzésre. Az összecsapás két szereplője, a Szentesi Futsal Club női gárdája és a vendég Miskolci Vénusz csapata.

2007. december 7.

Szilver eredmények

Szarvason klubközi táncversenyt rendeztek november 24-én, ahol a Szilver TSE táncosai is részt vettek.

"C" junior II. standard: 1. Jéri Tamás-Szepesi Lilla, 2. Győrfi Norbert-Szűcs Lili, 4. Vámos István-Gyovai Loretta.
"C" junior II. latin: 2. Győrfi Norbert- Szűcs Lili, 3. Jéri Tamás-Szepesi Lilla, 5. Horváth Zoltán-Tóth Emese.
"D" junior II. standard: 3. Horváth Zoltán-Tóth Emese.
"D" junior I. standard: 2. Lucz Zsolt-Balogh Diána, 3. Lengyel Bence-Lendvai Éva, 6. Gajda Gergő- Horváth Nikolett.
"D" junior I. latin: 5. Ádám Kornél-Pintér Zsófia, 7. Lucz Zsolt-Balogh Diána, 14. Gajda Gergő-Horváth Nikolett, 16. Lengyel Bence- Lendvai Éva.
"B" ifjúsági latin: 2. Vida György - Bori Ildikó.
"B" ifjúsági standard: 2. hely: Vida György-Bori Ildikó.
"C" felnőtt standard: 2. Bacsa Tamás-Bús Renáta.
"C" felnőtt latin: 7. Bacsa Tamás-Bús Renáta.

Az Alba Regia Kupát november 17-én tartották, ahol szintén sikeresen szerepeltek a Szilveres táncosok.

"C" felnőtt standard: 1 Borbás Csaba- Fehérvári Barbara.
"D" ifjúsági standard, latin: 1. Tapodi Richárd-Jankov-szki Eszter.

2007. december 7.

Asztalitenisz

A nyolcadik-kilencedik fordulót bonyolították az asztalitenisz NB III-as bajnokságban. A Szentesi Kinizsi együttese előtt Kiskunhalason 10-8-as vereséget szenvedett. (Pontszerzők: Simon 3, T. Nagy, Takács 2-2, Csúcs 1).

Hazai pályán a Jászberény ellen álltak asztalhoz. Ezt a mérkőzést 14-4-re megnyerték a Kinizsisek. (Pontszerzők: Takács 4, T. Nagy, Sebestyén, Simon-Takács 1). Az eddig lejátszott kilenc forduló után a Szentesi Kinizsi a középmezőnyben található a tabellán.

2007. december 7.

Pollák judo

Az elmúlt hétvégén Szerbiában (Orom) szerb, román, horvát és magyar klubok részvételével rendeztek nemzetközi dzsúdó versenyt.

A Pollák SE cselgáncsosai az alábbi eredményeket szerezték: Lányok (1997-98-99-2000.) - 25 kg. 1. Kalydy Vivien Paloma. Fiúk (1995-96-97.) -38 kg. 1 Paksi Ferenc, -42 kg. 3. Tyityán Bendegúz.

2007. december 7.

Vereség

A Szentesi Kosárlabda Klub az NB II-es bajnokság legutóbbi fordulójában Békéscsabán szerepelt. A kirándulást nem kísérte szerencse, hiszen a Szentes hosszabbítás után 80-77-es vereséget szenvedett. A vereség annak tudható be, hogy munkahelyi elfoglaltság miatt csak egyetlen cserejátékos volt, valamint két-három játékos gyenge formát mutatott. Két kiemelkedő teljesítmény is akadt a vereség ellenére, hiszen Marossy Arnold 8 triplát, Czibere Zoltán pedig 5 triplát dobott. E kudarc ellenére is a Szentesi KK a hatodik helyen található a tabellán.

2007. december 7.

Csúcsrangadó előtt

Esélyesként érkezett Budakalászra, és a papírformát hozva, a második félidőben nyújtott teljesítményének köszönhetően 6-2-re nyert vendéglátója, a Fortuna ellen a Legrand-MetalCom-Szentes futsal csapata hétfőn este. Koncz Zsolt, a szentesi játékos-edző értékelése szerint az első játékrészben korántsem azt a játékot nyújtották, amire valójában képes a csapat, ezért lett 1-1 ez a szakasza a találkozónak. Több olyan hibát vétettek, elsősorban a támadások felépítésében, ami szoros húsz percet eredményezett. A védekezéssel ekkor sem volt különösebb baj, a támadások befejezése viszont hagyott kívánni valót maga után. Szünetben rendezték a sorokat, ekkor már sokkal összeszedettebb volt a gárda, és ez az eredményességben is megmutatkozott. A hat szentesi gólt Varga (2), Puskás (2), Erhardt és Brinszky szerezték.

2007. december 7.

Oszi megcsípte az aranyat

Kick-box

Az elmúlt héten (november 24-25-én) rendezték a Kick-Box Felnőtt Magyar Bajnokságot, ahol nagyszerű szentesi siker született. Szila-si-Szalma Andrián Oszkár (képünkön) 81 kg-ban, light-contact kategóriában aranyérmet szerzett.

- Nagyon régóta készülök arra, hogy magyar bajnokságot nyerjek - kezdte beszélgetésünket. Egy magyar sportoló életében szokatlan, hogy világversenyen hamarabb szerez érmet (2006-ban kick-box Eb-n ezüstérem), mint magyar bajnokságot nyer. Ez a Magyar Bajnoki aranyérem hiányzott a vitrinből.

- Azt hallottuk, hogy abba akarod hagyni a versenyzést?

- Hát ez igazából annyiból valós, hogy a tanulást helyeztem előtérbe. Az edzések helyett az iskolapadot koptatom, pontosabban ritkábban járok edzésre.

- Térjünk vissza a magyar bajnoksághoz. Milyen erős volt a mezőny a súlycsoportban?

- Nagyon kemény volt. Két mérkőzést kellett vívnom, hogy megnyerjem a bajnoki címet, de mindkettő nehéz volt. Az Európa-bajnoki ezüstérem mellett ez a siker, pályafutásom nagy eredményei közé tartozik. De nem mondtam le egy esetleges Világbajnokságon való szereplésről sem, hiszen jövőre Prágában rendezik.

D. V. Z.

2007. december 7.

Tabu témák?

A képviselő-testület megvitatta a város jövő évi költségvetési koncepcióját. Az idei büdzsé forráshiánya 400 millió forint körül marad december végén. Hogyan lehet ebből lefaragni? - tették fel többen is a kérdést. Mihez lehet egyáltalán nyúlni a koncepcióban leírtak közül? Az ülésen sok jó észrevétel, gondolat hangzott el.

2007. december 7.

Művészteázó

A költészetet kedvelőket szeretettel várja a Művészteázó következő programja, december 12-én, szerdán 18 órai kezdettel a Művészetek Házában (Petőfi u. 4.) Hajnaltól hajnalig címmel irodalmi-költői estet tekinthetnek meg. A versek az avantgard irodalom elbújtatott remekei, színeket, gondolatokat idéznek egyetlen napunkról. Az érdekessége, hogy a verses válogatást a Horváth Mihály Gimnázium 11. D osztályos tanulója, Németh Lilla Márta állította öszsze és barátai "tolmácsolják szavait".

2007. december 7.

Köszönet

A Koszta József Múzeum ezúton is köszönetét fejezi ki Gránicz József és Illés Károly egyéni vállalkozóknak az állandó néprajzi kiállításhoz nyújtott tárgyi segítségükért.

2007. december 7.

Családi események

Született: Justin Csabának és Barna Andreának Zalán és Levente, Cserényi Krisztiánnak és Dósai-Molnár Krisztinának Krisztofer, Bozó Antal Richárdnak és Danti Biankának Zoé Bianka, Földvári-Nagy Ferenc Zoltánnak és Fodor Juditnak Ferenc Levente, Szász Gábornak és Elek Szilvia Mónikának Gréta, Blázsik Róbert Csabának és Ruzsa Mártának Zsóka, Kolompár Jánosnak és Pintér Piroskának Gvendolin Tifani, Lantos Istvánnak és Nagy Irmának Gábor Dániel nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Eötvös György Kálmán és Sipka Julianna.

Elhunyt: Tóth Ernő, Goda József, Szczerbán Sándorné Kiss Ágnes, Török József Jánosné Gránicz Margit, Tomcsányi Bálintné Horváth Mária, Túri-Kis István, Kollár Tibor Nándor, Szűcs Pálné Sebők Jolán, Berta János.