2007. december 7.

Emelések délutánja

Kér, de ad is a város lakóinak

Szentesen az egyes adómértékek hosszú ideje változatlanok. Az önkormányzati feladatok, szolgáltatások megfelelő színvonalú ellátásához, illetve a település költségvetésében meghatározott feladatok forrásigényének biztosításához szükségessé vált a közel hét éve változatlan adók inflációs elmaradásának rendezése.

Hogyan tudjuk mintegy "húszfillérenként" összeszedni a költségvetési hiányt? - tette fel a kérdést Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő a téma tárgyalásakor a képviselő-testületben. A válasza így hangzott: egy méltányos, a költségvetést is segítő, mind a lakossági, mind a vállalkozói érdekeket figyelembe vevő javaslattal, amely ott fekszik a képviselők asztalán. Kifejtette: a város a külterületekre is odafigyelt. Bele tartozik a Berki út, valamint a Stammer és a Szeszfőzde dűlő teljes fölújítása, Kajánban buszváró és járda építése, Lapistón buszváró kialakítása, kútfelújítás, Magyartésen játszótér kiépítése, a teljes mechanikus víztisztítás, továbbá a külterületi tanyák villamosítása.

Ez utóbbihoz jegyezte meg Rébeli Sz. Tamás, hogy a jövőben is tudják meg a külterületiek, hogy mire számíthatnak például felújításban. Móróné Tulipán Edit a külterületi kommunális adó mértékének meghagyása mellett érvelt. Elmondta, lakossági fórumán tapasztaltak alapján, ott nem igazán érzik a környezetükben a fejlesztéseket. Több tanya nem rendelkezik vízzel, villannyal, a szemétszállítás sem megoldott, télvíz idején sártengerben lehet megközelíteni egy-némelyiket. A buszközlekedés sem megfelelő. Ha beszedjük az adót, azért nyújtani is kéne valamit.

Az önkormányzat november végi ülésén az ellenzéki képviselők a 4,5 százalékos emeléseket tudnák elfogadni. Kozák János, a pénzügyi bizottság elnöke kijelentette: mindenegyes díjtétel-emelés tovább növeli a lakosság terheit. Horváth István körvonalazta: az emeléseket a következő évi inflációhoz kell mérni, ami az előzmények ismeretében 7,5 százalék lesz. A lakosság terheit ismerve javaslata az, hogy a maximális érték az 5 százalékot ne haladja meg. A többség azonban elfogadta az adókorrekciót a büdzsé konszolidációja érdekében. Az építményadó mértékét a korábbi 300 Ft/m2-ről 500 Ft/m2-re (vállalkozások esetében 400 forint), a magánszemélyek kommunális adóját belterületen 3 ezer forintról 5 ezer forintra, külterületen 2 ezer forintról 3500 forintra, az idegenforgalmi adó 100 Ft/fő/éjről 200 forintra emeli. A víz- és csatornadíjnál 8,5 százalékos növekedéssel kalkulálnak: a közüzemi vízműből szolgáltatott lakossági ivóvíz díja 228 Ft/m3 plusz áfa, a csatornamű használatáért fizetendő lakossági díj: 144 Ft/m3 plusz áfa. A helyi tömegközlekedési díjak a következőképpen alakulnak: vonaljegy autóbuszon 150, elővételben 130 forint. Ösz-szvonalas havi bérlet 2980, félhavi bérlet 2010 forint. Tanuló és nyugdíjas összvonalas havi bérlet 900 forint. A Tisza Volán Zrt. a jövő évre várható veszteségének csökkentésére önkormányzati támogatást kért. A képviselő-testület 2 millió forintot szavazott meg.

Kozák János ügyrendi javaslatára a folyékony és szilárd hulladék (szemét), valamint a kéményseprődíj megtárgyalását a képviselő-testület elnapolta.

Lovas József