2007. december 7.

Traffipaxot kapott a rendőrség

Cél: a sebességhatárok betartása

Egy új, magyar gyártmányú, SCS 102B típusú járműsebesség-mérő berendezést kapott közös használatra a szentesi és a csongrádi rendőrkapitányság. A készülék merőben más, mint az eddig használt, Lada Níva típusú személygépkocsiba felszerelt traffipax. A régi berendezés fényképes, az új berendezés digitális, lézeres technikával működik ­- tájékoztatta lapunkat a szentesi rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának munkatársa.

Végh Zoltán főtörzsőrmester (képünkön) elmondta, hogy több társával együtt kezelési tanfolyamon vett részt, ahol sikeresen elsajátították az új szerkezet működtetését. - Erről a készülékről mindenképp tudni kell, hogy állvánnyal is fel van szerelve, illetve járműből is tudunk mérni vele. Használatát azonban meghatározzák a látási viszonyok. Ha nagyon jók, akkor már körülbelül 2 ezer méteres, ha rosszak, például ha köd van, akkor 800-1000 méteres távolságból tudjuk bemérni az elhaladó gépjárművek sebességét - mondta el Végh Zoltán, aki arról is beszélt, hogy a szemből érkező gépjárművek sebessége is mérhető.

A traffipaxot be lehet állítani követőre, ami azt jelenti, hogy a készüléket kezelő rendőr a rendszámra irányítja a kamerát, és folyamatosan követi a gépjármű mozgását. Egy fix pontba is beállíthatják, akkor csak az adott pontban méri a haladási sebességet.

- Az ellenőrzések rendszeressége legfőképp attól függ, hogy milyen egyéb szolgálati feladataink vannak, illetve figyelembe vesszük a forgalomban résztvevők közlekedését is. Szentesen a közlekedésrendészeti- és a közrendvédelmi osztályhoz tartozó rendőrök is végeznek méréseket a készülékkel, közülük is több embert kiképeztek a használatára - válaszolta kérdésünkre Végh Zoltán.

Balogh-Szabó Imre rendőrkapitány elmondta, hogy a város bel- és külterületén is találkozhatnak majd a közlekedésben résztvevők az új készülékkel, mind állványra felszerelve, mind pedig szolgálati autóban elhelyezett használatkor. Majd hozzátette: Közmegelégedésre szeretnénk használni a sebességmérőt. Nyíltan alkalmazzuk, mert nem az a célunk, hogy a bírságokból növeljük a bevételt, hanem az, hogy a közúti forgalmat lassítsuk, s az emberek tartsák be a sebességhatárokat.

Cseh-Lakos