2007. december 7.

A köz érdekében szóltak

A képviselő-testület novemberi soros ülésének elején közmeghallgatást tartott. A szót kérő lakosok közül Miskolczi Antal megelégedéssel nyugtázta, hogy a csatornázás után újraaszfaltozták a Nagygörgős utcát, azzal kellemes környezetet alakítottak ki, de - mint mondta - egy alapvető hibát meg kell, hogy említsen: az útnak nincs leszegve a széle, így az töredezik. A hozzászóló a keskeny utca egyirányúsí-tását is szorgalmazta, úgy, hogy szerinte a kórház felé haladó forgalmat kellene meghagyni.

Miskolczi Antal azt követően életét szomorító ügyről is beszámolt. Mint mondta, '91-ben a szomszédja állatokat kezdett el tartani, a ház falától egy méteren belül disznóval, kutyával foglalkozott. Az állomány kettővel indult, jelenleg húsz tenyésztett kutyánál tart. Nagyon hangosak, mondta, majd alátámasztásul hangfelvételről is bemutatta azt. Kijelentette: semmi baja a szomszéddal, csak a kutyaugatással. Az ügy már bejárt több hivatalt. A szegedi bíróság olyan határozatot hozott, hogy a jószágokat hat méterre el kell helyezni a szomszéd ház falától.

Dr. Sztantics Csaba jegyző jogosnak tartotta Miskolczi Antal panaszát ez ügyben. Másfél éve új eljárást indítottak, amelynek végén Miskolcziék javára döntött a város, s kötelezte a szomszédot a hat méter betartására. A szomszéd sérelmezte a határozatot, fellebbezett, a képviselő-testület újra Miskolcziéknak adott igazat. A jegyző arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a felszólalást végrehajtási kérelemként kezelik, és felkérik a szakbizottságot, hogy helyszíni szemlén tekintse meg az állapotot. A mozgáskorlátozottak helyi csoportjának képviseletében Nan Ferencné szorgalmazta az akadálymentes közlekedés feltételeinek megteremtését a peremkerületekben is. Kérte továbbá az akadálymentes illemhely kialakítását a sportcsarnokban, ahol jövőre a mozgáskorlátozottak megyei találkozóját szeretnék megrendezni közel 6-700 résztvevővel.

A gondozási központ nyugalmazott igazgatója, Szebellédi Anna egy beteg kislány gyógykezeltetéséhez szorgalmazott összefogást. Kérte: a város ne feledkezzen meg dr. Kispál Mihály onkológus főorvosról, a vérellátó állomás vezetőjéről, aki 1962 óta szolgálja a betegeket.

A városi civil fórum vezetője, Krausz Jánosné azt tette szóvá, hogy a megyei közgyűlésben a szentesi fideszes tagok támadják a szentesi kormánypárti képviselőket. Kijelentette: a város érdekében kérjenek szót, nem pedig Szentes ellen.

Halmai László kitért arra, hogy az elmúlt félévben sokszor hívták úgymond tetemre a testület ülésein. A fideszes megyei képviselő nem érti, miért kell vele, nélküle vitatkozni. Egyszerű megoldást javasolt: a szervezeti és működési szabályzat módosításával tegyék lehetővé, hogy tanácskozási joggal részt vehessenek a helyi üléseken. Elmondása szerint ilyen lehetőséget kaphatna a térség országgyűlési és Európa parlamenti képviselője is.

Halmai László (képünkön) a közmeghallgatáson így folytatta hozzászólását:

- Akkor meg lehet beszélni a dolgokat, ne a háta mögött vitázzanak - jegyezte meg. - Az egyik ilyen téma volt, amelyben bíráltak, a Dr. Bugyi István Kórház igazgató választása. Tudjuk, 2002 és 2007 között több százmillió forint adósságot halmozott fel a kórház dr. Borzi Márta és Fenyves Ernő igazgatása alatt. A kórház egyes mul-ticégeknek eladósodott. Az új igazgató irányítása alatt az adósságállomány csökken, a kórház működik. A másik ilyen nagy port kavart ügy az iskola-összevonás volt. A jelenlegi kormány trendje, hogy nagyobb intézményeket támogatnak, a megyei közgyűlés eme kihívásnak próbál megfelelni. A harmadik: a város szempontjából a három intézmény, a nagymá-gocsi és derekegyházi szociális otthon, valamint a szentesi Pszichiátriai Otthon összevonása annyiban jó, hogy ide kerül egy 500 fős intézmény központja. Azonban arra kérném Önöket, ha lehetőségük van, kérjék vissza az összes intézményt. Nem jó a közösben lenni akkor, amikor a közös kasszát borzalmasan leapasztják. A megyéket ellehetetleníti a kormány. A forrás szűkül. An-nak idején magam is következetesen amellé álltam, hogy a kórház, a középiskola maradjon Szentesé.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő válaszában szólt arról, hogy információi szerint nem csökkent a kórház adósságállománya. A középiskolák esetében a gimnázium maradhatott volna önálló, miként a makói, ha abban lett volna egyetértés a megyei közgyűlésben. - Pénzügyi vonalon az volt az ajánlatom, hogy azt a megtakarítást kifizeti a város, amit a megye ebbe el tudna érni. Egy munkaügyi per már lezárult, magyarul nullán tart a dolog. Ami a visszavételt illeti, elmondtam a közgyűlésben is, ha a megye a középiskolákkal együtt a Szentesre eső illetékbevételt is átengedi, az már jó tárgyalási alap lehet. A szociális intézmények esetében igaz ugyan, hogy a központ Szentesre került, csak 145 férőhellyel kevesebb lett. Az átszervezés pénzügyileg rosszabb helyzetet teremtett.

Lovas József