2007. december 7.

A közétkeztetés felelőssége

A képviselő-testület november végi ülésén a közétkeztetés díjait is megvitatta. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő elöljáróban szólt arról, hogy elsősorban az élelmiszerek áremelkedése miatt kell az inflációnál magasabb, közel 10 százalékos díjemelést alkalmazni. Kifejtette, hogy a gyermekélelmezési normatíva azt a költséget fedezi, ami a tányérra kerül: a zöldség, a gyümölcs, a hús, a tej beszerzési árát. Amiből az megfőzik, azt a költségvetés finanszírozza.

Sajnos, ha a normatívával nem tudjuk követni az árakat, akkor emelni kell. Az emelés mértékét áttekintve azt tapasztaljuk, hogy egy óvodás gyermek esetében a normatíva különbözet havi 600 forint, általános iskolás gyerek esetében 500 forint többletköltséget jelent. Azt is látni kell, hogy a gyerekek közel felénél szociális támogatás formájában részlegesen, vagy teljes egészében az önkormányzat finanszírozza ezt a költségelemet is. A szülő, úgy gondolom szeretné biztonságban tudni, ami gyermeke tányérjára kerül, az egészséges, és egészségének megfelelő ételt. Mérlegelve, nem nagy örömmel, de a helyzetet megértve tettünk javaslatot az inflációt meghaladó közel 10 százalékos emelésre. Ezzel tudjuk megőrizni a mostani nyersanyagárak mellett, hogy a gyerekek tányérjára ugyanaz a tartalmú és mennyiségű étel kerülhessen, mint ami korábban volt - jelentette ki a polgármester.

Dongó László (képünkön) hozzászólásában elmondta: a frakcióban egyetértenek az eme-léssel, átérzik mindazt, ami a városban lévő gyermekek étkeztetésének a felelősségét jelenti. Kérte, az illetékesek próbáljanak arra törekedni, hogy ebből a pénzből a gyerekeknek olyat főzzenek, amit megesznek. És változatosabban. Rébeli Szabó Tamás felvetette: meg kellene kérdezni a gyerekeket is, mit ennének szívesebben. Meggyőződése, hogy azokból a fajta ételekből több fogyna el és nem a kukába kerülne az étel.

(lovas)