2007. december 7.

Szükséges szolgáltatások

Képviselői fogadóórát tartottak Lapistón

Vida Mihály, Magyar Zsolt, Kuli Erzsébet és Kozák János képviselő a fogadóórán

Tiszta és egészséges ivóvíz, megfelelő és jól koordinált autóbusz-közlekedés, rendszeres szemétszállítás és a forgalmasabb helyekre kihelyezett hulladékgyűjtők, biztonságos és jó közutak. Ezek mind olyan szolgáltatások, melyekre mindannyiunknak szüksége van, s a frekventáltabb területeken, valamint a város magjához közel élők meg is kapják ezeket.

Azonban - mint ahogyan arról már néhány héttel ezelőtt beszámoltunk - a felsorolt dolgok közül nem minden áll a lakosok rendelkezésére például Cserebökény-ben és Kajánújfaluban. Legutóbb pedig Lapistón, Móróné Tulipán Edit lakossági fogadóóráján soroltak fel hasonló problémákat a megjelentek. Fontos teendőknek nevezték a szemétszállítás megoldását, hiszen az ottani háztartásokban is számtalan olyan anyagból készült hulladék halmozódik fel, melyet nem lehet eltüzelni. Ezek közé tartozik például a spray-s, a parfümös- és a műanyag flakonok, valamint a konzerves dobozok. Megemlítették azt is, hogy a városból sokan oda viszik ki a felhalmozódott háztartási szemetet, de arra is volt már példa, hogy állattetemeket találtak. Az önkormányzati képviselő és az őt elkísérő Kozák János, az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke elmondta, hogy a problémára megoldás lenne, ha a lapistóiak is igénybe vennék a szemétszállítást, mely nem kerülne sok pénzbe, de biztosított lenne a hetente, vagy kéthetente történő hulladékszállítás, s az évi kétszeri lomtalanítás is. - Az előrelépést az ügyben az jelentené, ha a helybeliek aláírásgyűjtéssel jeleznék eziránti igényüket, valamint azt, hogy hajlandóak fizetni a szemétszállításért - mondta el Móróné Tulipán Edit. A cél érdekében pedig már el is kezdődött az igények kérdőíveken történő igénylése, hogy minél hamarabb megoldást találjanak a kérdésre.

A közlekedéssel kapcsolatban is felszólaltak a jelenlévők. Elmondták, hogy alacsony a Lapistón áthaladó autóbuszjáratok száma, s kevés lehetőség van arra, hogy a belvárosba bejussanak, ha ügyeket szeretnének intézni, vagy vásárolni akarnak. Illetve az utolsó busz indulásának időpontja is korai számukra, így át kell gondolni az utazásokat. Erre reflektálva a képviselőnő arról beszélt, hogy a Tisza Volán Zrt.-nél konkrét információkat erre vonatkozólag a társaság még nem tudott adni. Véleménye szerint azonban mindenképp hasznos lenne, ha a helyiek meg tudnák jelölni a közlekedés szempontjából számukra legfontosabb időpontokat. Majd a buszmegállónál lévő szemetelési problémákról, a közúton nagy sebességgel közlekedő gépjárművekről, illetve az utak elégtelen állapotáról beszélgettek. A boltnál például nemrég készült el az út, máris rossz. A buszmegállónál pedig a betonon lévő lyuk nehézkessé teszi az utasok fel- és leszállását. Mindezek mellett a régi buszfordulónál is csak a sárban járhatnak a gyalogosok, hiszen az ott megforduló gépjárművek tönkretették a kaviccsal felszórt utat. Utóbbira szerintük az lenne a megoldás, ha a nagyobb gépjárművek áthaladását megtiltanák. Emellett járdafelújításra is számítanának, melyhez - mint ahogyan arról már a berekháti fogadóóráról szóló tudósításunkban is beszámoltunk - az önkormányzat biztosít járdalapokat, ha a háztulajdonosok elvégzik a lefektetéshez szükséges munkát.

A jelenlévők közül néhányan pozitívumként számoltak be arról, hogy a területen javul a víz minősége. Elmondták, hogy szerintük azért volt többször fehér színű a víz, mert nem felelt meg az ÁNTSZ előírásainak, s a benne lévő baktériumok miatt fertőtlenítették azt.

Cseh-Lakos Ilona