2007. december 7.

Tevékeny közreműködés

Jövőre Szentes ad otthont a megyei polgárőr-napnak

A legkülönbözőbb városi eseményeken találkozhat a lakosság a polgárőrökkel, akik szórakozás helyett az ilyen rendezvényeken is az emberek biztonságával foglalatoskodnak, és a vagyontárgyak megőrzéséért dolgoznak. Az elmúlt hétvégén azonban nekik is lehetőségük nyílt a kikapcsolódásra, hiszen a helyi egyesületi tagok közgyűlésen és baráti beszélgetésen vehettek részt az Új Barázda Vadászházban.

A mostani összejövetel is, mint az már megszokott, szakmai programokkal kezdődött. A jelenlévő polgárőrök tájékoztatót hallgathattak meg a Mátrix gépkocsi felismerő programról és készülékről, melyben Szegedi Károly elmondta, hogy milyen hatékonysággal és mire használhatják, illetve hogyan vásárolhatják meg. Ezen kívül a régióhoz tartozó egyesületek közül kettőnek a képviselője is beszélt munkájukról, valamint a szentesi egyesület vezetősége is ismertette a 2006-os eredményeket. Elhangzott, hogy a helyiek tevékenységét is a polgárőr mozgalom fő iránymutatásai határozták meg, melybe különösen a bűnözés és a kábítószer fogyasztásának visszaszorítása, a vagyon-, a gyermek- és ifjúságvédelem, a közlekedés biztonságának, a közterületek tisztaságának ellenőrzése és megőrzése, valamint a hatályban lévő polgárőr szolgálati kézikönyv utasításainak betartása tartoztak bele. Szabó Zoltán beszámolójából az is kiderült, hogy a szentesi polgárőr egyesületnek jelenleg 28 tagja van. Közülük 18 fő lát el rendszeres szolgálatot.

- Egyesületünk és a rendőrkapitányság között írásos megállapodás van életben, amely szabályozza a közös szolgálati tevékenységet. 2006-ban a következő szolgálatokat teljesítettük: Öszszesen 456 esetben 4340 órányi szolgálatot láttunk el. Ebből önálló feladatvégzés 330-szor történt, mely 3650 órát jelent. A rendőrséggel közösen tevékenykedtünk 120 esetben 1100 órában, ebből 24-szer hatósági tanúként működtünk közre, 9 esetben pedig bűncselekményre utaló jelzéssel szolgáltunk. A szentesi rendőrkapitányság által megtartott akciókban 9 alkalommal vettünk részt, közlekedési baleset helyszínelésében 28-szor működtünk közre, illetve többször önállóan hajtottunk végre helyszínbiztosító feladatokat - sorolta fel a 2006-ban elvégzett feladatokat Szabó Zoltán. Ezek mellett - ahogyan azt szavaiban Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő is megköszönte - sokszor láthattuk, hogy a polgárőrök segítették a város életében fontos rendezvények lebonyolítását, a helyszínek biztosítását. - Pozitív lakossági visszajelzés érkezett arról, hogy a biztonságérzetet javítja a polgárőrök jelenléte - mondta el a polgármester, miután megerősítette ígéretét, miszerint a város támogatni és segíteni fogja a jövő évi szentesi megyei polgárőr-nap megrendezését.

Kép és szöveg:
Cseh-Lakos