XXXV. évfolyam 41. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

A városközpont rehabilitációja
Közel egymilliárd felújításra

2004. október 15.


Azok, akik régebb óta figyelemmel kísérik a város fejlődését, látják, a városháza, a Kossuth tér felújításával elkezdődött egy folyamat. Végre megszületett a parlamenti döntés, s az elmúlt napokban lezajlott a közbeszerzési eljárás is a megyeháza felújítása kapcsán, így napokon belül megkezdődik a konkrét kivitelezési munka. Mára a főtér északi oldalának a felújítása, építészeti problémáinak megoldása van napirenden.


Bővebben


 

Elismerés a Hungeritnek
 

2004. október 15.


Magyarországon 1989 óta "IIASA-SHIBA Díj" elismerésben részesülnek a minőségfejlesztésben kiemelkedő eredményeket felmutató pályázók. A díjat Shoji Shiba japán professzor, valamint a Nemzetközi Alkalmazott Rendszerelemzési Intézet (IIASA) és az ipari miniszter által létrehozott "IIASA-SHIBA Alapítvány a Minőségfejlesztésért" adja. Az alapítvány és a díjazás célja az Átfogó Minőségirányítási Rendszer elterjesztése, az alkalmazás során szerzett tapasztalatok összegyűjtése és az egymástól való tanulás lehetőségének megteremtése.


Bővebben


 

Jubiláló polgárőrök
 

2004. október 15.


Tízéves a Szentes Polgárőr Egyesület. Az évfordulót megünnepelendő, össze is gyűltek a minap. Gránicz Pál ügyvezető elnök köszöntötte a megjelenteket, s mint mondta, a beszámoló, ami erre a napra készült egy kicsit más lesz a megszokottnál, amolyan jubileumi. Azaz: ünnepelnek. A rendezvényt hamarosan követi majd a tisztújító közgyűlés.


Bővebben


 

Hogy ne vádolhassanak minket!
 

2004. október 15.


Október 8-án reggel 8 órakor jelezte a Kossuth-adó hírszolgálata, hogy Magyarok Nagyasszonyának napjára ébredtünk. Arról meg Labádi Lajos írása adott tájékoztatást, hogy évtizedekig ez a nap volt "Szentes legjelentősebb ünnepe". Számomra a beszámoló következő szavai jelentették a legtöbbet: "az aláaknázott tiszai hidat október 8-án hajnalban (más források szerint a déli órákban) felrobbantották. A robbantást egy magyar zászlósnak és két katonának kellett volna végrehajtania, ők azonban megtagadták azt. A hidat nem sikerült megmenteniük, ugyanis német SS-katonák mindhármukat agyonlőtték, és ők maguk hajtották végre a robbantást".


Bővebben


 

Városunk leghíresebb vendéglőse
Száztíz éve hunyt el Rambovszky József

2004. október 15.


Az orosz-lengyel ellenséges viszony miatt - különösen az 1830/31-es lengyel felkelés leverését követően, amely az önálló Lengyel Királyság megszűnésével végződött - igen sok lengyel család elvándorolt szülőhazájából. Az emigránsok jelentős része Magyarországot választotta lakhelyül. Többen Szentesen települtek le - pl. a Boriszlavszky, a Práznovszky stb. családok -, beilleszkedve a város életébe.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. október 15.


Megfigyelheted: a gyűlölködők a bosszúvágyók talán kivétel nélkül üres alacsony szellemiségű és üres lelkű emberek. És ez nem minden: nem kevés számban akadnak közöttük olyanok, akik kereszténynek mondják magukat. Nem tudják, hogy a keresztyénység lényege a megbocsátó szeretet. Jézus azt tanította a Hegyi Beszédben, hogy a "jövő a békesség emberéé."


Bővebben


 

Lengyel katonákat ápoltak
Sípos István a szentesi kórházról

2004. október 15.


Illyés Gyula: "Jöhet idő, hogy emlékezni bátrabb dolog lesz, mint tervezni..."

" A megyei kórházban 1931. január 14-én kezdtem, gondnoki beosztásban dolgoztam."

Lengyel beteg katonák gyógyításáról ismereteim, látottak alapján már írtam. Megjelent a Szentesi Élet 2004. február 6-i számában. Sípos Istvántól ennek kiegészítését kértem. Ezzel része lehet a kórház történelmének.


Bővebben


 

Elkészült a város felújítási koncepciója
 

2004. október 15.


Elkészült a város 15 évre szóló úthálózat karbantartási, -felújítási koncepciója. Az előterjesztés tartalmaz azonnal megoldandó, valamint rövid- és hosszabb távon elkészülő feladatokat. Az anyag első olvasatát legutóbbi ülésén vitatta meg a testület.

A javasolt rövidtávú feladatok között szerepel - egyebek mellett - a Kossuth Lajos utca korszerűsítése, forgalomszabályozása, körforgalmi csomópontok létesítése (Tóth J. u., Kossuth tér, Klauzál u., Mátyás király u., Rákóczi F. u.), a főutca déli oldalán önálló vezetésű kerékpárút létesítése a Kurca és a Rákóczi F. utca között.


Bővebben


 

Hat ponton lesz világháló
 

2004. október 15.


Szeptember 30-án, csütörtökön az ifjúsági házban eMagyarország napot rendeztek. Déltől este kilenc óráig ingyenes internetezési lehetőséget biztosítottak tizenöt számítógépen, közben a digitális világ újdonságait is megismerhették és kipróbálhatták az érdeklődők. Két órától a Mátrix 3 című filmet vetítették, majd rövid kvízjáték során informatikai nyereményekre tehettek szert az ügyesebbek.


Bővebben


 

Postai világnapot ünnepeltek
 

2004. október 15.


A postai világnap alkalmából rendeztek ünnepséget a vzentesi postán október 7-én. A résztvevők postatörténeti megemlékezést hallhattak Tóth Lászlótól a Magyar Posta Minőségbiztosítási irodájának vezetőjétől.

Tóth László elmondta, hogy október 7-én azt ünneplik, hogy megszületett az egységes postai egyezmény. Ennek idén már 130 éve. Magyarországon 1970 óta ünneplik a világnapot.


Bővebben


 

A rázóson kellett menni
 

2004. október 15.


Édesapám miután reggel háromnegyed hétkor felrakta bátyámat a hátsó, engem meg az első kisülésbe, tempósan nekilátott pedálozni, hiszen a bölcsőde és óvoda érintésével hétre már a munkahelyén kellett lennie.
A kisülés kapitányaként ilyenkor adtam ki a parancsot, hogy: " a rázóson menjünk!"

A mai Vásárhelyi út kiskockakő burkolata egyenletes volt a szegélyének nagykő burkolatához képest, na ezen a keskeny szegélyen kellett kerekeznie, miközben óvodás bátyámmal rezegtettük hangunkat a rázkódástól.


Bővebben


 

Átköltöztek a ruhák
 

2004. október 15.


Október első szerdáján már az új helyen oszthatta Ollai Istvánné, független helyhatósági képviselő a lakosság által felajánlott használt ruhákat a rászorulóknak. Ollainé már tíz éve szervezi ruhaosztási akcióit az egészségügyi és szociális bizottság tagjaként, s az eddigi helyet, a volt megyeházát, az épület várható felújítása miatt kényszerült elhagyni.


Bővebben


 

Mammográfiás szűrés
 

2004. október 15.


Magyarországon a daganatos megbetegedések különösen súlyos népegészségügyi problémát jelentenek, ezért meghirdetésre került az "Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Program 2001-2010", amelybe beépítésre kerültek a "Népegészségügyi Szűrővizsgálatok" és ennek elsőként része lett, a 2000-ben már elindult, röntgenmammográfiás emlőszűrés.


Bővebben


 

Állatok világnapja
 

2004. október 15.


A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában az állatok világnapjára és Assisi Szent Ferencre emlékezve játékos vetélkedőt rendeztek október 8-án.

A résztvevő osztályoknak nemcsak az állatok világában kellett kalandozniuk, hanem ismerni kellett Assisi Szent Ferenc életét is. A verseny állomáshelyei nem csak az iskola területén voltak, hanem a Kurca partján is.


Bővebben


 

Öt ország koncertje
Európai iskolák kórusvezetői vendégeskedtek

2004. október 15.


Külföldi vendégek, francia, német, svéd és román nyelv- és énektanárok érkeztek a Kiss Bálint Református Általános Iskolába szeptember végén. A Comenius 1-programban résztvevő nemzeteket és iskolákat képviselték, melynek tagja a Kiss Bálint iskola is.


Bővebben


 

A stílus maga az ember
 

2004. október 15.


Szabadúszó, vasárnapi festő címmel nyílt kiállítás Sinóros-Szabó György műveiből a Péter Pál Polgárház pincéjében. A tárlatot Sinóros-Szabó Botondné nyitotta meg, aki ismertette a művész pályáját a megjelentek előtt.


Bővebben


 

Jönnek "Pol Pot megye punkjai"!
 

2004. október 15.


Ha ki kéne ragadnom a magyar rock történetének legszégyenteljesebb részletét, habozás nélkül a CPg-sztori első fejezetét hoznám elő. A megalakulásukkor (1979) vérbeli punkoknak számító szegedi négyesből három tagot ugyanis (a fiatalkorú basszusgitáros kivételével) két évre börtönbe zártak, mégpedig "nagy nyilvánosság előtt, csoport tagjaként, folytatólagosan elkövetett izgatás" bűntette miatt!


Bővebben


 

Többsíkú tükör
Huszonhatan Temesvárról

2004. október 15.


Huszonhat temesvári képzőművész küldte el alkotását Szentesre. A főtéri galériában nyílt kiállítást Szekernyés János műkritikus, a Romániai Képzőművészek Szövetsége temesvári szervezetének elnöke ajánlotta a közönség figyelmébe. Mint mondta, nehéz, de hálás, megtisztelő feladatot vállalkozott. Megkönnyíti a dolgot, hogy Temesvár, a közel 400 ezer lakosú város valahol Szentessel határos. Újszentessel.


Bővebben


 

Hamis volt a húszezres
Négyszáz ezres kár a fóliában

2004. október 15.


Négyszáz liter gázolajat loptak el keddre virradóra Kajánújfaluban két mezőgazdasági gépből. A kár kb. 90 ezer forint.

Ótompaháton feltörtek egy autót, melyből autóstáskát vittek el a tolvajok. A táskában készpénz és okiratok voltak. Mivel közeledik a Mindenszentek ünnepe, nagyon sokan látogatnak majd a temetőkbe. A gépkocsi-feltörések száma ezekben a napokban különösen megnő, ezért - bár a rendőrség fokozott figyelmet fordít a temetők környékének ellenőrzésére - arra kérnek mindenkit, hogy a járművek utasterében táskát, pénztárcát, szatyrokat ne hagyjanak, mert a tolvajok pontosan ezekre vadásznak.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2004. október 15.


  • Kolozsvári gulyás
  • Joghurtpuding


Bővebben


 

Bemutatkozott a Legrand G.B.S.C.
 

2004. október 15.


Ezen a héten hétfőn a dr. Papp László Városi Sportcsarnokban rendhagyó eseményre került sor. Az NB I-be az idén feljutott teremlabdarugó-csapatunk a soros bajnoki mérkőzését követően bemutatkozott a város sportbarátainak, a szponzoraiknak és a sajtó képviselőinek.


Bővebben


 

Most nem lesz névadó
 

2004. október 15.


A Pusztai László Emlékbizottság meghívására Szentesre látogatott Tepszics Ignác az FTC Labdarúgó Rt. cégvezetője. Jövetelének célja időpont egyeztetés volt az idei pálya névadóra, az FTC labdarúgócsapatának szereplésével kapcsolatosan. Hódi József, az emlékbizottság pénzügyi vezetője bevezetőjében elmondta: - Tepszics úr mindféle meghatalmazással tárgyal erről a pálya névadó ünnepségén való szerepléssel kapcsolatosan.


Bővebben


 

Dobogó közeli hely és bent maradás
Asztalitenisz

2004. október 15.


Két cél, mely igen csak eltér egymástól. A feladat adott, csak meg kell valósítani. A végrehajtás érdekében meg is tesz mindent az asztalitenisz NB III-as bajnokságban városunkat képviselő Szentesi Kinizsi és Zöldág SE Szentes együttese.


Bővebben


 

Továbbra is második
Női NB I-es futsal

2004. október 15.


A 2004-2005-ös női NB I-es futsal bajnokság második fordulóját Gyomaendrődön rendezték, ahol a házigazda az Ecsegfalvi SE volt. A második etapon a következő eredmények születtek: Szentesi Futsal SC-Pécsi MFC 2-1. Kemény, nagy csata, megérdemelt győzelemmel. Góllövők: Siha, Körmöczi. Tolna-Mözs-Szentesi Futsal SC 3-1. A sok kihagyott helyzet megbosszulta magát. A tolnaiak kapusa remek formában védett. A szentesiek gólját Milovanovics szerezte. Ecsegfalvi SE-Szentesi Futsal SC 1-5. A felszabadultan játszó Kurca-partiak a forduló záró összecsapásán nagyszerű játékot produkáltak. Különösen Bacsa tűnt ki teljesítményével. Góllövők: Bacsa (4) és Csonka. A tabellán a Szentes továbbra is a 2. helyen áll a két forduló után. A Szentesiek október 31-én Tatabányán lépnek küzdőtérre.

Dunás-Varga Zoltán

 


 

Negyedik helyen a TE
 

2004. október 15.


A 9. forduló után is őrzi negyedik helyét a WinnerSport-csoport tabelláján az NB II-ben szereplő Szentesi TE labdarúgó gárdája. Máricsék egy hete a fővárosban vendégeskedtek, és az ESMTK 3-0-ás legyőzésével újabb három bajnoki ponttal gazdagodtak. Török László vezetőedző tartott a mérkőzéstől, hiszen nem lehetett tudni, hogy az erzsébetiek melyik arcukat mutatják a találkozón: az idény eleji gyengébb vagy az utóbbi hetek eredményesebb játékát produkálják-e?


Bővebben


 

Boros "gólya"
 

2004. október 15.


Október 8-án a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola tanulóin volt a sor, hogy megtapasztalják, mit is jelent gólyának lenni.

 


 

Hatvan éve történt
 

2004. október 15.


1944. október 8-án a Szentes-Csongrádi Tisza-hídnál Vitéz nemes alsótorjai Vastagh György ezredes csapatával áttörte a szovjet gyűrűt és kimenekítette a bennrekedt magyar katonákat, köztük a szentesi huszárokat is. Talán neki köszönhető, hogy a bennrekedt katonák nem úgy végezték, mint az a pár kilométerrel arrébb posztjukat védő tizennyolc katona, akiket brutálisan ugyanezen a napon kivégeztek. Emléküket emlékmű őrzi a Bánomháti temetőben. Vitéz kisbarnoki Farkas Ferenc húszéves hadnagy, aki ugyan e napon szállt szembe egymagában a Kurca hídján a szovjet tankokkal, akit legéppuskáztak a felszabadítók - és megszabadították a golyók lyuggatta bőrruhájától is - s még három napig feküdt meztelen az út porában. Sírja a Kálvária temetőben van.

Vastagh ezredes a hídi akcióban halálos sebet kapott és kórházba szállítás közben meghalt. Emléktáblája a vasúti hídnál található. E sorok írójától a hidat karbantartó más városból származó munkások kérdezték: "tanítják-e az iskolákba e hősök nevét?" Nem tudtam rá válaszolni.

lovag Imre Károly

 


 

Rangadót vesztettek
 

2004. október 15.


Rangadót játszottak a női vízilabda OB I második fordulójában Dunaújvárosban, ahol a Szentesi VK vendégeskedett. A bajnokcsapatból több meghatározó, válogatott játékos is hiányzott, éppen ezért gondolták sokan, hogy a megerősített Szentes most végre "elkaphatja" a hosszú idő óta hazai veretlenséggel büszkélkedő főiskolásokat. Két negyeden keresztül, túlzás nélkül állítható, remekül játszottak Szremkóék, ennek köszönhetően a félidőben 7-4-re vezetett a VK. A harmadik játékrészben aztán rég nem látott "összeomlást" produkáltak a lányok, a 0-6-os 7 perc nem jellemző a csapatra. A záró negyed döntetlenje után 11-8-as végeredménnyel zárult a rangadó.


Bővebben


 

Bolero TE eredeményei
 

2004. október 15.


A Bolero TE táncosai Békéscsabán a Sziluett kupán jun. I. lat., Szabadai Csaba-Gál Nóra 5.; Budapesten a hobby táncversenyen 12 éves korig, Veres-Szalacsek Dániel-Gulyás Alexandra st. 2., lt. táncokban 1.; ifjúsági korcsoportban Mónus Tamás-Kecskeméti Alexandra st. 4., latin táncokban 2.; a gyomaendrődi versenyen jun. lt. táncokban Veres-Szalacsek Dániel-Gulyás Alexandra 2. helyezést értek el. Tánctanár: Bajominé Varga Erzsébet.

 


 

Az összecsapás
 

2004. október 15.


November 16-án a dr. Papp László Sportcsarnokban idén is megrendezik a Nemzetközi Küzdősport Fesztivált, immáron negyedik alkalommal. A hagyományosnak mondható rendezvényen - mint ahogyan már megszokták - ismét csemegézhetnek a küzdősportok kedvelői, hiszen több szakágban is lesznek mérkőzések. A Félix-Promotionnak köszönhetően ismét lesz profi ökölvívás. A WTKL kick-box balkáni sportágának képviselője, Kis Emil pedig a kick-box és thai-box mérkőzésekről gondoskodik. Teljes elszántsággal készülnek a gálára a Szentesi Kinizsi TE versenyzői, akik közül öten is ringbe fognak lépni. A gála utolsó, azaz főmérkőzésén lesz az "összecsapás" a Profi Könnyűsúlyú WTKL Full Contakt Magyar Bajnoki címért. Előzetesen csak annyit, hogy előreláthatólag rendkívül kemény mérkőzést láthatunk majd, aminek nagyon nagy a tétje. Bővebben a következő számban!

 


 

Családi események
 

2004. október 15.


Született: Fekete Andrásnak és Varga Krisztina Katalinnak (Bereklapos, tanya 86.) Csenge Rebeka, Held Zoltánnak és Herczegfalvi Annamáriának (Bocskai u. 6.) Orsolya, Kiss Tibornak és Német Zsuzsannának (Csongrád, Bethlen G. u. 94.) Márk, Gyurász Titusznak és Bartók Nikolettának (Csongrád, Perczel M. u. 11.) Melinda, Gyenes Csabának és Rácz Brigittának (Csongrád, Szentháromság tér 16.) Ticián Csaba, Radics Istvánnak és Karai Gabriellának (Csongrád, Erzsébet u. 50.) Bertold, Tirpák Antalnak és Római Zsanettnek (Csongrád, Szív u. 133.) Vanessza Mária nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Harkai István és Drahota-Szabó Barbara (Brusznyai stny. 8.), Szircsák Tibor Péter (Wesselényi u. 13/A) és Szabó Nóra (Dózsa Gy. u. 85.), Rácz Péter Norbert (Debrecen, Kulacs u. 12.) és Chikán Gabriella (Váradi L. Á. u. 44.), Kaminszki Markó és Lovas Anikó (Vadaskert u. 13.).

Elhunyt: Vincze Mihály (Sima F. u. 6-10.), Keller Pálné Szeri Terézia (Rákóczi u. 149/B), Négyessy József Lászlóné Kenyeres Jolán Ludovika (Táncsics M. u. 24.), Bánfi Sándorné Donka Piroska Mária (Csongrád, Kölcsey u. 1.), Gyollai Lajos (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz