<<< Vissza

Mammográfiás szűrés

2004. október 15.

 
Magyarországon a daganatos megbetegedések különösen súlyos népegészségügyi problémát jelentenek, ezért meghirdetésre került az "Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Program 2001-2010", amelybe beépítésre kerültek a "Népegészségügyi Szűrővizsgálatok" és ennek elsőként része lett, a 2000-ben már elindult, röntgenmammográfiás emlőszűrés.

Ezt a magas, 100 ezer főre 81,5 betegség-előfordulási szám indokolta, meg egy olyan radiológus munkacsoport megléte, akik ebben a kérdésben etalonként megjelenő svédországi szakemberekkel együttműködve, elkötelezték magukat e-betegség legyőzésére, ami mögé a finanszírozó szakminisztérium is felsorakozott.

A program keretében a 2 évenkénti, névre szóló behívás biztosítja a veszélyeztetett korú, 45-65 életév közötti, női lakosok elérését, ezzel a röntgenmammográfia beutaló nélküli elvégzését. A lakossági listát az emlőszűrő program koordinálásával megbízott ÁNTSZ megyei szervezetei biztosítják, amely áll egy 2000. évi alaplistából és az időszakonként frissített kiértesítési névlistából. Ez utóbbiban sajnos előfordulnak pontatlanságok és olyan lakos is kiértesítésre kerülhet akinél a vizsgálat nem indokolt ill. nem szükséges.

Röntgen szakrendelésünkön 1998 óta foglalkozunk mammográfiás szűréssel, azóta amióta a szűrés szigorú feltételeinek is megfelelő berendezést és tartozékait megvásárolta a kórház. Ennek köszönhető, hogy 2000-től, a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinika, a hódmezővásárhelyi, makói és orosházi kórházból álló konzorcium tagjaként, de önálló szűrőállomásként léphettünk be az országos szűrőprogramba. Az önállóság azt jelenti, hogy míg a konzorcium többi tagja esetében csak a felvételek készülnek el helyben, a kiértékelés a szegedi, klinikai centrumban történik, nálunk helyben, helyi szakemberek végzik a kiértékelést és szükség szerint az azt követő komplex emlővizsgálatot is. A munkánk megfelelőségét havi statisztikai jelentés és minőségellenőrzési rendszer dokumentációja alapján az országos központban ellenőrzik és értékelik.

A jelenlegi ismereteink szerint a röntgenmammográfia, a korai rák felfedezésének legmegbízhatóbb módja, ha még nem is mondhatjuk, hogy tökéletes módja.

A vizsgálat előtt egy adatlapot kell kitölteni a páciensnek, amelyből a betegség megjelenésének veszélyeztetettségi mértékét tudjuk megítélni. Az alapfelvételek elkészítése minimális kellemetlenséggel jár, mert a megfelelő megítéléshez az emlőállomány összenyomása szükséges. Visszahívásra kerül sor ha a megítélés bizonytalan, aminek lehet technikai oka is, vagy ha a normálistól eltérő emlőállományt látunk. Kiegészítő röntgen felvételekkel, ultrahangvizsgálattal és szükség esetén sejti és/vagy szövettani mintavétellel igyekszünk tisztázni a további teendőket. Az eddigi mérési adatok alapján a szűrővizsgálat sugárterhelése nem számottevő.

Mivel Magyarországon a nőknél az emlőrák a leggyakrabban előforduló daganatos betegség minden eszközt igénybe kell vennünk, hogy még időben, a megfelelő kezeléssel, a teljes gyógyulás reményében derítsük ki a betegséget.

Nagyon fontos a rendszeres önvizsgálat, de a betegséget jobb, ha még korábban ismerjük fel.

Ezért jó ha minél több lehetőségünk adódik a népegészségügyi szűrővizsgálatokról beszélni, tájékoztatást adni és ezzel a lakossági igénybevétel fokozását tudjuk elérni.


<<< Vissza