<<< Vissza

Jönnek "Pol Pot megye punkjai"!

2004. október 15.

 
Ha ki kéne ragadnom a magyar rock történetének legszégyenteljesebb részletét, habozás nélkül a CPg-sztori első fejezetét hoznám elő. A megalakulásukkor (1979) vérbeli punkoknak számító szegedi négyesből három tagot ugyanis (a fiatalkorú basszusgitáros kivételével) két évre börtönbe zártak, mégpedig "nagy nyilvánosság előtt, csoport tagjaként, folytatólagosan elkövetett izgatás" bűntette miatt! Nem a legsötétebb koncepciós perek korában, hanem 1983-ban! Tulajdonképpen miért is? Mert a színpadon merészelték kimondani azokat a dolgokat, amikről mindenki beszélt - többnyire egymás közt. Így fogalmaztak: "a szovjet atom is atom", vagy "királyunk egy báb". (A leghíresebb soruk, a Hanglemezgyártó Vállalat prominens személyiségének "anyázása" nem sokat nyomott a latba a bíróság előtt.)

A példátlan ítélet hosszú évekre megtette a hatását: alaposan visszafogta a többi renitens, "szókimondó" zenekart.
A CPg története pedig - majd' két évtized múlva, 1999-ben - folytatódott, hétköznapinak a legkevésbé sem nevezhető ok miatt. Egy fiatal filmrendező ugyanis elhatározta, hogy dokumentumfilmet készít az ún. "csirkeügy" miatt is hírhedtté vált társaságról. A filmhez a megfelelő minőségű zeneanyag hiányzott a leginkább. És ha már ismét megérezték a fiúk az együttmuzsikálás örömét, hát újjáalakították a zenekart. Egy szakújságíró, Lévay Tamás azt mondta ennek hírére, hogy "nagyobb dolog, mintha az Illés zenekar állt volna össze". Ami azt illeti, bizonyos szempontból igaza volt! Egyébként a dokumentumfilm is elkészült "Pol Pot megye punkjai" címmel. Sokáig vetítették - sikerrel - azokban a mozikban, ahová eljutott egyáltalán.

A CPg pedig lassan, de biztosan magára talált. Új számokat írtak (nem is akármilyeneket), amelyeket a régi szerzeményekkel vegyítve végre egy jó stúdióban felvehettek, és ki is adták CD-n, az elmúlt évben! A punk-allűrjeik pedig elvesztek, valahol a múlt homályában. Én, amikor az újjáalakulás évében interjút készíthettem velük, már higgadt, nyitott és rendkívül szimpatikus embereket ismertem meg a személyükben.

Akárhonnan nézzük, egy legendás zenekar fog október 16-án Szentesen játszani, a Jómadár Sörözőben. Előttük a helyi punk-utánpótlás Nincs Igazság, majd a szegedi Not Normal lép a színpadra.

Olasz Sándor


<<< Vissza