<<< Vissza

A rázóson kellett menni

2004. október 15.

 

Édesapám miután reggel háromnegyed hétkor felrakta bátyámat a hátsó, engem meg az első kisülésbe, tempósan nekilátott pedálozni, hiszen a bölcsőde és óvoda érintésével hétre már a munkahelyén kellett lennie.

A kisülés kapitányaként ilyenkor adtam ki a parancsot, hogy: " a rázóson menjünk!"

A mai Vásárhelyi út kiskockakő burkolata egyenletes volt a szegélyének nagykő burkolatához képest, na ezen a keskeny szegélyen kellett kerekeznie, miközben óvodás bátyámmal rezegtettük hangunkat a rázkódástól.

Szentesen az országos utak átkelési szakaszainak burkolata többnyire kiskockakőből készült, süllyesztett nagykő szegéllyel. Ilyen volt például a Rákóczi, Petőfi és Vásárhelyi utca burkolata, s a rengeteg javítástól már szinte alig észrevehetően, de még ma is ilyen a Dózsa György utca Baross és Bajcsy-Zsilinszky utcák közötti szakasza.

A kisméretű kövekből készíthető burkolatot általában ívszelet vagy hullámvonal alakban rakják. Az ívek nagyságát a burkolat szélessége, kiosztását, pedig a szegélyhez és tengelyhez képesti szabályossága határozza meg. Az egyik sor kövei a másikhoz kötésben csatlakoznak, méghozzá úgy, hogy átmenő sugárirányú hézag ne keletkezzen. Az ívszeletben rakásnál az ívszeletet a másodiktól az ötödik soráig kell átkötni a másik ívszelet azonos soraihoz. A térdelő helyzetben lévő munkás számára átláthatatlan torzulások megakadályozására, az ívek szabályosságának és változatlanságának megőrzése végett a lerakáshoz famintaívet készítenek. A burkolat készítésének építési sorrendje teljesen megegyezik a nagykő burkolatéval.

A környező településeken is ritkaság számba menő burkolattípus szentesi emlékeként mindenképpen megőrzendő műszaki emlék, a Dózsa György utca Baross és Bajcsy-Zsilinszky utcák közötti szakaszának, két ívszeletes kirakású, 8 cm élhosszúságú andezit kiskockakövekből épült, süllyesztett nagykő szegélyes burkolata. Ahhoz azonban, hogy e műszaki emléket méltóképpen őrizhessük meg az utókornak, mindenképpen szükséges lenne a csatornázást követően a sérülést, kötően aszfalttal javított burkolatrészek újrarakása.

Halmai László


<<< Vissza