<<< Vissza

Hat ponton lesz világháló

2004. október 15.

 
Szeptember 30-án, csütörtökön az ifjúsági házban eMagyarország napot rendeztek. Déltől este kilenc óráig ingyenes internetezési lehetőséget biztosítottak tizenöt számítógépen, közben a digitális világ újdonságait is megismerhették és kipróbálhatták az érdeklődők. Két órától a Mátrix 3 című filmet vetítették, majd rövid kvízjáték során informatikai nyereményekre tehettek szert az ügyesebbek. Öt órától Jambrik Mihály, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium közigazgatási államtitkára tartott előadást Szentes helye az információs társadalomban, avagy egy dél-alföldi település lehetőségei az EU-csatlakozás után címmel. Elmondása szerint tavaly nyáron rendeztek először eMagyarország ifjúsági tábort, így kezdődött a programsorozat. Idén már tíz tábort szerveztek, még a határon túl is, ahol Neumann tábor a nevük. Céljuk, hogy újfajta, a mai kor szellemének megfelelő ifjúsági hálózatot alakítsanak ki.

Egy általános áttekintést láthattunk és hallhattunk arról, hogy Magyarországon milyen ma az információs társadalom helyzete, milyen elterjedt a számítógép-használat - azon belül is az internethasználat - a lakosság körében. Az önkormányzatok informatikai ellátottságáról esett szó ezután, összehasonlítva a régiókat. A dél-alföldi régió számítógépes és internet-ellátottsága az átlagnál jobb. Arról is szó volt, hogy az elektronikus ügyintézés megteremtéséhez milyen jogszabályok jöttek létre eddig. A legfontosabb programok a közhálóról és az eMagyarország pontokról szólnak. A közháló az a program, mellyel el szeretnék érni, hogy minden településen legyen szélessávú internet-összeköttetés. Ennek első fázisában 2005 novemberéig 7300 pontra mennek el, második fázisában pedig újabb pontokat fognak bekapcsolni az internethasználatba. Az eMagyarország pontok az esélyegyenlőség gondolatának jegyében születtek, hiszen Magyarország az európai mezőny végén kullog internet-ellátottságban. Programuk lényege, hogy azok a rétegek, akik nem engedhetik meg maguknak az internetet otthon, azok is meg tudják ismerni a világhálót. Az Európai Unióhoz most csatlakozott országok közül hazánkban a legnagyobb az általános és középiskolák internet-ellátottsága. Szentesen hat eMagyarország pont lesz, ebből már négy működik: a református egyháznál, a könyvtárban, a Filep-házban és a HM Klubban. Lesz még a Csongrád Megyei Agrárkamaránál és a Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítványnál.

Az előadás után ismét volt kvízjáték és IHM-totó értékes nyereményekért. Este kilenc órától a United együttes szórakoztatta a közönséget.

Majzik Andrea


<<< Vissza