<<< Vissza

A városközpont rehabilitációja
Közel egymilliárd felújításra

2004. október 15.

 
Azok, akik régebb óta figyelemmel kísérik a város fejlődését, látják, a városháza, a Kossuth tér felújításával elkezdődött egy folyamat. Végre megszületett a parlamenti döntés, s az elmúlt napokban lezajlott a közbeszerzési eljárás is a megyeháza felújítása kapcsán, így napokon belül megkezdődik a konkrét kivitelezési munka. Mára a főtér északi oldalának a felújítása, építészeti problémáinak megoldása van napirenden.

A minap megtartott sajtótájékoztatón Szirbik Imre polgármester elmondta, nem megszokott, hogy egy bizonyos kérdésben az önkormányzat az egyházzal közösen pályázik. Szentes estében az épületegyütteseknél döntően egyházi ingatlanokról van szó: templomról, az egyháznak visszaadott épületről, s a hozzájuk kapcsolódó külső megjelenés megvalósításáról.

Az önkormányzat a Szentes Nagytemplomi Református Egyházközséggel együttműködve immár második alkalommal pályázott a városközpont felújítására. A második nekifutás úgy tűnik, sikerrel járt. A Regionális Operatív Program által kiírt "A városi területek rehabilitációja" című intézkedésre kidolgozott pályázat a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén, mint támogatásra javasolt projekt került bejelentésre. A program összköltsége: 995,8 millió forint.

A fejlesztési cél tartalmazza a műemlék nagytemplom külső-belső felújítását, a szomszédos épületben egy, a kor követelményeinek megfelelő emelt szintű idősek otthona kialakítását, a Kiss Bálint utca korhű rehabilitációját, valamint a Kossuth tér rekonstrukciójának utolsó ütemét, a zöldfelület-megújítást.

Kovách Péter lelkész arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az istentiszteleti funkció megtartása mellett szeretnék, ha a templom a város egyik kulturális központjává válhatna. Az épület alkalmas hangversenyek rendezésére, a nyáron elkészült templomi galéria pedig állandó és időszaki kiállításoknak, kamarahangversenyeknek, irodalmi esteknek ad majd helyet. Az idősek otthonában az elképzelések szerint ötven idős ember elhelyezésére lesz lehetőség, emeltszintű lesz, minden szobához külön fürdőszoba, mellékhelység csatlakozik és 2-3 szobánként egy-egy melegítő konyha. Az épületben helyet kap egy művészszálló, gondnoki lakás. Az otthon 30 ember számára teremt munkalehetőséget.

A Kiss Bálint utcával kapcsolatban a lelkész elmondta: elképzelésük az, hogy legyen Szentesnek egy olyan utcája, amely megmutatja, a település belvárosi része hogyan nézett ki a századforduló környékén. Visszaállítják az utca macskaköves burkolatát, kétoldalt bazaltkockás burkolattal, téglajárdával.

A polgármester hozzátette: az önkormányzat a közel egy milliárd forintból 10 százalékot vállalt. Az idősek otthonába tíz főt delegálhat. A pályázat szerint a felújítási-építési munkálatok tavasszal elkezdődhetnek, a befejezést 2006 őszére várják.


<<< Vissza