<<< Vissza

Átköltöztek a ruhák

2004. október 15.

 
Október első szerdáján már az új helyen oszthatta Ollai Istvánné, független helyhatósági képviselő a lakosság által felajánlott használt ruhákat a rászorulóknak. Ollainé már tíz éve szervezi ruhaosztási akcióit az egészségügyi és szociális bizottság tagjaként, s az eddigi helyet, a volt megyeházát, az épület várható felújítása miatt kényszerült elhagyni.

Költöztetnie kellett tehát a ruhákat, megteszi nap, mint nap kismotorján, amikor ruhát gyűjt, de ezúttal négy autóra és a városellátó intézmény munkatársainak segítségére is szüksége volt. Múlt hét óta az önkormányzat által felajánlott helyiségben, a Vásárhelyi út és a Nyíri köz sarkán vár gazdára a mintegy ötszáz zsáknyi ruhanemű. Egy részét gyakori segítőjével, Pásztor Antal bizottsági taggal készítette fel Ollainé a rohamra. Előzetesen úgy gondolta, október 6-án, az első ruhaosztás napján ez a mennyiség akár a felére csökkenhet, hiszen addig egy-egy alkalommal 1500-1800 érdeklődő is sorba állt ruhát válogatni. Blúz, szoknya, kiscsizma, felnőtt lábbeli, meleg holmi, sőt válltáska között is lehet keresgélni, s Ollainé a kínálatról így fogalmaz: "itt most tényleg Kánaán van".

Új darabot ugyan nemigen ajándékoznak ruhaosztási célra, magyarázza a képviselőasszony, de akad azért a ruhák között, amelyet kimosva akár még a karácsonyfa alá is lehet tenni, hiszen újnak tűnik. A szegények karácsonyára már most gondol Ollainé, ezért a játékadományokat kiválogatta a ruhaneműk közül, s ezeket majd decemberben kapják a gyerekek.

Ollai Istvánné reméli, megszokják majd az új helyet a rászorulók, melyre plakátokon is igyekezett felhívni a figyelmet. A régi, jól megszokott helyet egyébként nehéz szívvel hagyta el. Ott hét helyiség állt a rendelkezésére, itt a zsákokkal zsúfolt belső tér mellett egy fűtetlen teremben lehet a ruhákat válogatni. Begyújtani nem tud a gyúlékony ruhák miatt, Ollainé, aki emiatt tart is a hideg beköszöntétől, de mint mondja, nem teheti meg, hogy télen leálljon ezzel az akcióval. Inkább betett oda egy kis fűtőtestet.

A lakosságtól, valamint a bálás- és ruhásboltok tulajdonosaitól is azt kéri, ha valamiből feleslegük van, vagy nem tudják eladni, ne dobják ki. Elmennek ők érte, vagy elmegy ő maga is. Ruhagyűjtési akción is szaporodnak az adományok, ilyet legutóbb október 9-én, szombat délelőtt szervezett a képviselő a Koszta iskola parkolójába. Köszöni a kertvárosiaknak a segítségét, hogy négy teherautónyi ruhát gyűjtöttek össze.

Talán ezért is mondhatja Ollainé, hogy a ruhaosztásról senki nem távozott üres kézzel, mindenki talált magának megfelelőt.

D. J.


<<< Vissza