<<< Vissza

Öt ország koncertje
Európai iskolák kórusvezetői vendégeskedtek

2004. október 15.

 
Külföldi vendégek, francia, német, svéd és román nyelv- és énektanárok érkeztek a Kiss Bálint Református Általános Iskolába szeptember végén. A Comenius 1-programban résztvevő nemzeteket és iskolákat képviselték, melynek tagja a Kiss Bálint iskola is.

Az iskolák kórusai, s az évente más országban rendezett közös koncertek fogják össze az Európai Bizottság programját, melyről a www.eurochoeur.com címen lehet részleteket megtudni. Az interneten pályázott az iskola is sikeresen a tavaly indult programba, tudtuk meg Fekete N. Katalin tanárnőtől. A kórusok, így a 30 tagú szentesi is, idén májusban Franciaországban vendégszerepeltek, jövőre Németországba és Svédországba készülnek 2006-ban városunk lesz a házigazda. Évente kétszer látogatnak egymáshoz a tagországok képviselői, hogy előkészítsék a koncerteket. A program munkanyelve a francia, így tudtunk a tanárnő segítségével beszélni a német csoporttal, melynek vezetője, Uli Betten elmondta: azon túl, hogy kiválasztják a közösen éneklendő dalokat, tájékozódnak az országukba érkező gyerekek és kísérőik számáról is, akiket családoknál szállásolnak majd el. Ugyanakkor a többiek is megtudhatják, hogy a koncertek és a próbák mellett hogyan tölthetik el hasznosan a szabadidejüket, és megismerhetik az ő életstílusukat. Ötnapos itt tartózkodásuk elején kirándulásokat is tettek, s nagyon tetszett nekik, hogy az egyikre, az iskola sportkörével mehettek el, tette még hozzá a zenekart csak szórakozásból vezető Uli Betten, aki egyébként természettudományokat oktat.

Filippa Öhmann éneket tanít Stockholmban, s az iskola 25 tagú kórusáról azt említi a svéd tanárnő, hogy abban csupán négy fiú van. Mindenféle stílusban énekelnek, s nem csak hazájuk dalait adják elő. Lehetőség van arra is, hogy diákok ismerkedjenek a vendéglátó város iskolai életével, így ezúttal négy svéd tanuló ült be az iskolapadba három napra a szentesi gyerekek mellé.

A kórusok egymás dalait is begyakorolják, ebben az iskolák idegen nyelv tanárai vannak segítségükre, magyarázta Isac Ramona, a romániai Zsombolya egyik iskolájának képviseletében, ahová 1200 gyerek jár, s 70 tanár tanít. Fonetikus szövegekkel már elboldogulnak, a kottát pedig amúgy is ismerik, sőt CD-t is készítenek egymásnak, fűzte hozzá a 10 fiúból és 10 lányból álló kórus vezetője, Roxana Cinci.

A Comenius-program francia földről indult, s az ottani koordinátor, egy bordeaux-i iskola igazgatóhelyettese, Vincent Gorse elmesélte: éppen focimeccset nézett az énektanárral, amikor felmerült az ötlet, hogy létrehozzanak egy európai, gyerekközpontú és a muzsikához kapcsolódó programot. Tíz fölötti volt azoknak a pályázatoknak a száma, melyek, megfogalmazása szerint, tele voltak lelkesedéssel, energiával, ezek közé tartozott a szentesi is. Ám sok munkájukba telt felmérni, kiben van meg a kellő motiváció, mert csak azokkal lehet együtt dolgozni.

A Kiss Bálint idei pályázatát a tavalyinál is sikeresebbnek ítélték, ez több, mint 6000 eurós támogatást jelent az iskolának, melyet azonban szponzoroktól, a szülőktől és az iskola tartalékából ki kell egészíteniük a jövő évi utazásra.

Darók József


<<< Vissza