XXXIV. évfolyam 11. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Megszorítások után fejlesztés
 Megröntgenezik a kórház szervezetét

2003. március 21.


Képünkön Dr. Kispál Mihály megbízott főigazgató.

Mint arról már többször hírt adtunk a kórházban többféle problémával küzdenek. Az intézmény főigazgatója lemondott, jelenleg megbízott vezető irányít. Az OEP kezdeményezésére büntetőeljárást indítottak jogtalanul felvett pénzek miatt.
Ami a legfontosabb most le kell "dolgozni" , a hivatalosan 207 milliós hiányt és rendbe kell hozni a kórház fizetőképességét. 


Bővebben


 

Szabadon Európa felé
 Tisztelgés múltunk nagyjai előtt

2003. március 21.


Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 155. évfordulójára emlékeztek Szentesen. A Kossuth téri ünnepélyes zászlófelvonást követően Szirbik Imre polgármester köszöntötte a szép számban megjelent polgárokat.

Rövid beszédében többek között szólt arról, hogy a forradalom elindította az országot egy olyan úton, amelyről visszalépni a történelemben már nem lehetett... 


Bővebben


 

Megújul a színházterem
 Leszakadt az álmennyezet

2003. március 21.


A Tóth József Színházterem néhány héttel ezelőtt a tetőfedés hibájára visszavezethető okok miatt beázott. A beázás következtében az íves álmennyezet vakolata egy szakaszon leszakadt. A javítási munkák megkezdésével párhuzamosan a szakemberek átvizsgálták az álmennyezet vakolatának teljes felületét, mely során megállapították, hogy a vakolatnak közel hetven százaléka régebbi beázások, illetve a természetes elöregedés következtében letáskásodott (elvált a menyezettől).


Bővebben


 

Boldoggá avatás
 

2003. március 21.


Boldoggá avatást tartanak március 23-án, vasárnap Rómában. Egy főrangú magyar szemorvost, dr. Batthyány-Strattmann Lászlót, az ő emlékét éri az a nagy "egyházkitüntetés", hogy hivatalosan is rákerül azoknak a hívőknek a listájára, akik a maguk helyén, a maguk idején, a maguk körülményei között tettek hősies fokon bizonyságot arról, hogy mire képes az élő hit.


Bővebben


 

Digitális emlékezet
 

2003. március 21.


Digitális emlékezet címmel Tímár Ferenc tartott előadást a Szentesről szóló CD-kről és internetes oldalakról a szentesi könyvtárban március 17-én. 
Az eseményen az összes helyi forrás megemlítése mellett szóba kerültek a minden igényt kielégítő multimédiás CD-k, melyeken keresztül a színesen tálalt információk hatékonyabban jutnak el a célközönséghez.


 

A város első emeletes épülete
 200 éve letett alapkő

2003. március 21.


A legrégebbi református iskola a Kurca-parton volt, a mostani bírósági épület déli végénél. A XVI. század közepe óta a reformátusok által használt templom elvételekor (1746/47), felsőbb parancsra az iskolát és a paplakot is át kellett adni a katolikusoknak. Az iskola új helyét a régi városháza udvarán jelölték ki, nagyjából a mai református iskola telkén. A tanulók létszámának folyamatos emelkedése miatt, a presbitérium 1799-ben új iskola építését határozta el.


Bővebben


 

Gimisek nagydíja
 

2003. március 21.


A Horváth Mihály Gimnáziumból juttatták el azt a levelet szerkesztőségünkbe, amelyben három eseményről számolnak be...


Bővebben


 

Hósokk
 

2003. március 21.


Állítólag soha ilyen telünk nem volt. Mondják a bölcs öregek. Volt már kellemesen csöpögős, fehérkarácsonyos, enyhén cudar, napsütésben korcsolyázós telünk, de ilyen vízkeresztkor beköszönő s azóta sem távozó még nem volt. Mint a Tóték őrnagya, olyan volt ez a fránya tél. Kínos és keserves. Nem győztem szidni, annyira untam. Megviselt nagyon.


Bővebben


 

Takarékosan repülnek
 Tíz éves a repülőtér

2003. március 21.


A Szentesi Repülő Klub megtartotta éves közgyűlését március elején, amely egyben új vezetőségválasztás is volt.
A klubtitkár beszámolt az elmúlt évi eredményekről és nehézségekről. A jelenlegi repülőgéppark a repülőgépvezetői létszám függvényében megfelelően szolgálta a kiképzést és annak színvonalát. A 2002-es kiképzési évben motor nélküli vitorlázó repülőgéppel 1426 felszállást hajtottak végre, 68 üzemnap alatt, hiszen a repülés az időjárás függvénye. Egyedül repülő lett 3 fő, ami egyben "B" vizsga fokozat. Ezekből egy fő tett sikeres "C" vizsgát.


Bővebben


 

Egyhetes kavalkád
 

2003. március 21.


A hagyományokhoz híven az idén is megrendezi a Kiss Bálint Református Általános Iskola a Kiss Bálint 7 elnevezésű programját. Az egész hetes "kavalkád" március 24-én , hétfőn kezdődik.


Bővebben


 

Arany minősítés
 

2003. március 21.


Nemzeti ünnepünkön, március 15-én Érsekhalmán rendezték meg az V. Vass Lajos népzenei verseny regionális elődöntőjét. A Lajtha László Zeneiskolában működő Szentesi Tekerő csoport (képünkön) is bemutatkozott muzsikájával és arany minősítéssel tértek haza. A tekerősök tagjai: Pataki Erika, Balla Tibor és Karikó-Tóthné Puskás Gabriella.


 

A szegények támaszai
 A szociális bizottság külsős tagjai

2003. március 21.


Képeinken Pásztor Antal,  Varga Jánosné,  Kovács János és  Krausz Jánosné.

Pásztor Antalnak
már nem új dolog a szociális és egészségügyi bizottsági tagság. Külsősként - a Fidesz MPP révén - már az elmúlt négy évben is tevékenyen részt vett annak munkájában...


Bővebben


 

Kiss Bálint néprajzi munkássága
 A református egyházkrónika szerzője

2003. március 21.


1987. december 4-én a Koszta József Múzeum, a református egyház és a városi könyvtár közös megemlékezést tartott az idősebb és az ifjabb Kiss Bálintról. A múzeumban és a könyvtárban életművüket bemutató tárlat nyílt, amelyek főként írásos emlékek segítségével kísérték végig apa és fia életútjának fontosabb állomásait. A megemlékezés apropójául az szolgált, hogy 150 éve jelent meg Pesten id. Kiss Bálint Magyar régiségek című négykötetessé bővült őstörténeti műve, melyet fia romantikus kőrajzai illusztrálnak. Id. Kiss Bálint halálának 150. évfordulóján múzeumunk olyan megemlékezést tervez, amely elsősorban a református lelkész néprajzi munkásságát állítja előtérbe.


Bővebben


 

Tenni a cigányságért
 Faur Zoltánt a fővárosba várják

2003. március 21.


Faur Zoltán már 14. esztendeje elkötelezte magát a cigányság ügy mellett. Azt mondja, ez idő alatt annak alázatos szolgájává, harcosává vált. A szentesi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke immár a második ciklusban. Csongrád megyéből másodmagával elektorként jelölték az országos cigány önkormányzati választásokra. Hogyan történt mindez? Alább erről beszélgetünk.
- A Magyarországi Cigány Fórum, mely most is részese a Demokratikus Roma Koalíciónak, már korábban fölkért, hogy legyek a szervezet képviselője, tagja. Így kerültem be az Országos Cigány Önkormányzatba - meséli az elnök...


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. március 21.


Aki az EU mellett igennel szavaz, az a felvidéki magyarokkal máris, az erdélyi magyarokkal pedig három év múlva már egy uniót készít elő. Aki nemmel szavaz, erről lemond és újabb Trianont valósít meg. Nem kevesebb a tét április 12-én!


Bővebben


 

Márciusi ifjak utódai diákvállalkozók
 75 éves a Boros Sámuel Szakközépiskola

2003. március 21.


Az elmúlt héten programsorozattal ünnepelték a Boros Sámuel Szakközépiskola fennállásának 75. évfordulóját. A jeles évforduló mellett a névadóra, az 1848-as forradalom idején Szentes főbírájaként ténykedő Boros Sámuelre is emlékeztek az iskola tanárai és diákjai.
A koszorúzást követően a sportcsarnokba vonult az iskola apraja-nagyja, ahol az esztendő legjobb teljesítményeit jutalmazta az intézmény vezetése...


Bővebben


 

Az utolsó exponálás
 Szatmári Imre emlékére

2003. március 21.


A költők az ábécé közel negyven betűjéből írnak remekműveket. Nyolc alaphang és néhány félhang felhasználásával alkotnak örökzöld dallamokat a zeneszerzők. És mit tudnak a fotóművészek? A mindennapok látványából kimetszik a fények, a színek lényegi játékát és ezzel időtállóvá teszik a pillanatot a szív és a lélek számára. Ennek mestere és nemzetközi kitüntetettje volt Szatmári Imre, e lapnak sok éven át dolgozó munkatársa, aki mindannyiónk nagy fájdalmára már nincs közöttünk. Egy váratlan súlyos betegség elszólította az élők sorából.


Bővebben


 

Negyvenkét év szolgálat
 

2003. március 21.


Miczki Sándor, a Szentesi Körzeti Posta hivatalvezető-helyettese tartotta a szavát. Egy korábbi, a postai világnapon készült interjúban kijelentette: ha eléri 60. életévét, nyugállományba vonul. Most ismét beszélgetünk. S hogy elérkezett a kerek évforduló, nem feledjük a kijelentést sem.


Bővebben


 

Fizetni kell!
 

2003. március 21.


Az aktuális feladatainkon túl vagyunk, már kiküldtük a gépjárműcsekkeket is, most jönnek a reklamációk, ezeket szeretnénk megelőzni. Hogyan? Felszólításokkal például, ám megragadjuk az alkalmat, és a médiákon keresztül is tájékoztatjuk a lakosságot a kommunális adókötelezettségről.


Bővebben


 

Igen vagy nem?
 

2003. március 21.


Egyet ért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljon? A választ ön adhatja meg április 12-én. Az Országgyűlés erre a szombati napra írta ki az európa uniós csatlakozásról szóló népszavazás időpontját. A szavazás ügydöntő jellegéről és a tudnivalókról beszélt dr. Sztantics Csaba jegyző:


Bővebben


 

Petőfis bemutatkozás
 

2003. március 21.


Március elején a zeneiskolában rendezték meg a Petőfi Sándor Általános Iskola vidám, bemutatkozó műsorát. Fő célja az volt, hogy a kíváncsi - szeptemberben iskolába induló - ovisok, szüleik és az óvónők bepillanthassanak az iskola sokszínű világába. Örömmel láttuk, hogy sok érdeklődő szülő és gyermeke jött el műsorunkat megnézni, amit ezúton is köszönünk.


Bővebben


 

Erős támogató kell
 Rajtolt az NB III.

2003. március 21.


Győzelemmel kezdte az NB III-as labdarúgó bajnokság tavaszi szezonját a Szentesi TE. A 2-1-es Kisújszállás ellen aratott siker kiváló alapot jelenthet a folytatásban A jó nyitány mellett a változásokról is kérdeztem Bozóki Zoltán vezetőedzőt.
- Szentesen a jó meteorológiai memóriával rendelkező öregek sem emlékeznek ilyen sanyarú, hóval dagasztott évkezdésre. Az elhúzódó tél miatt mekkora hendikeppel indulnak a rivális csapatok?...


Bővebben


 

Várják a diákokat
 

2003. március 21.


A közoktatási törvény szerint az a kisgyerek, aki 2003. május 31-ig betölti 6. életévét, tankötelessé válik, tehát amennyiben iskolaérett, be kell íratni az általános iskolába. Ennek időpontja: április 22-23-24-e 7-17 óráig. A szülő kérésére a december 31-ig születetteket is be lehet íratni, ám ehhez még inkább szükség van az iskolaérettségi vizsgálatra.


Bővebben


 

Negyedikek
 

2003. március 21.


Grazban képviselték városunkat a Szilver TSE versenyzői. A táncosok az elmúlt hét végén mutatták be tudásukat az ausztriai városban, a standard közép-európai bajnokságon. A László Csaba - Szögi Szilvia páros a 4. helyezést érte el.
A Magyar Nagydíj táncversenyt a hét végén Szombathelyen tartják, ahol a László páros is részt vesz.


 

Felelőséggel egymásért
 Öko-adó vagy maradékelv

2003. március 21.


Habár a magyar politika mostohái közé tartozik a környezetvédelem, nincs sok szégyellni valónk - kezdte Orosz Sándor országgyűlési képviselő, az MSZP frakció környezetvédelmi munkacsoportjának vezetője, aki "Környezetvédelmünk az EU csatlakozás után" címmel tartott előadást a párt Kiss Bálint utcai székházában.


Bővebben


 

Lőszerek - engedély nélkül
 

2003. március 21.


Lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés és természetkárosítás miatt indult eljárás egy férfi ellen, aki a hatósági előírásokat megszegve körülbelül 1400 darab éleslőszert tartott otthon. A férfi fegyvertartási engedéllyel rendelkezett, ám erre a lőszertípusra nem voltak megfelelő papírjai. A rendőrök lefoglalták a lőszereket, ezen kívül három fegyvernek látszó tárgyat és 118 darab trófeát is. Ez utóbbiak elbírálása és jegyzékbe vétele nem volt meg, valószínűleg nem is fizetett az elejtett vadak után. A nyomozók ezen kívül találtak két kikészített vidrabőrt, mivel ez az állat fokozottan védettnek számít, már a bőr birtoklása is bűncselekménynek számít.


Bővebben


 

Úsztak a tanárok
 

2003. március 21.


Vasárnap harmadik alkalommal rendezték meg az országos pedagógus úszóversenyt a ligeti uszodában. Az ország minden részéről érkeztek - több mint 80-an - tanárok és tanárjelöltek a versenyre, akik nyolc versenyszámban mérték össze erejüket. A legnépesebb csapat Csongrádról érkezett, így ők vihették haza a Csongrád Megyei Szabadidős Sportklub által felajánlott vándordíjat.


 

Forró hangulat
 

2003. március 21.


Évek óta hagyomány, hogy március idusán a városi sportcsarnok az otthona egy egésznapos programnak. Az idén sem volt ez másként, március közepén rendezték meg a III. Open Aerobic és Sportnapot.
Az esemény célja Szentes és vonzáskörzetébe tartozó települések lakóinak megmozgatása, a manapság divatos sportolási formák bemutatása és megismerkedés országos népszerűséget élvező sportolókkal...


Bővebben


 

Háromból egy
 

2003. március 21.


Március idusán mindhárom szentesi vízilabdacsapat medencébe szállt, de csak a Bertók SC-nek sikerült a győzelmet megszereznie. A Kontavill-Szentes megyei rangadót játszott hazai pályán, de nem tudta meglepni a nagyon jó formában játszó Szegedet. A megyeszékhely gárdája már a "kiütéses" győzelemhez közeledett, amikor néhány szentesi fiatal játékos, Döbrőssy, Somogyi és Hyc szépíteni tudott, így csak 11-5-ös vereséget könyvelhettek el a Kurca-partiak.


Bővebben


 

Sikeres tekézők
 

2003. március 21.


Az NB III-as bajnokságban szereplő Szentesi Tekézők Egyesületének csapata az elmúlt hét végén a Tekézők Hódmezővásárhelyi Társasága ellen játszott. A Kurca-partiak 2404 fát ütöttek, a vásárhelyiek 2353-at, így a szentesiek győztek 6-2-re. (Pontszerzők: Molnár 436 fa, Dömsödi 416, Garai 407, Farkas 406).
Legközelebb március 23-án, vasárnap játszanak a szentesi tekézők a kétegyháziak csapatával.


 

Családi események
 

2003. március 21.


Született: Benedek Lászlónak és Komáromi Nikolettnek (Nagynyomás tanya 101.) László Dániel, Schmidt János Attilának és Váczi Lídiának (Bihari sor 7.) Alexandra...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz