<<< Vissza

Megszorítások után fejlesztés
Megröntgenezik a kórház szervezetét

2003. március 21.

 
Képünkön Dr. Kispál Mihály megbízott főigazgató.

Mint arról már többször hírt adtunk a kórházban többféle problémával küzdenek. Az intézmény főigazgatója lemondott, jelenleg megbízott vezető irányít. Az OEP kezdeményezésére büntetőeljárást indítottak jogtalanul felvett pénzek miatt.

Ami a legfontosabb most le kell "dolgozni" , a hivatalosan 207 milliós hiányt és rendbe kell hozni a kórház fizetőképességét. Szakértők szerint nem megfelelő az egészségügyi intézmények finanszírozása, de a szentesi intézményben vezetési, szervezési és gazdálkodási problémák nehezítik a gyors talpra állást.

A működtető Csongrád Megye Önkormányzata kiírta a főigazgatói pályázatot, önkormányzati biztost kértek fel a kórház szervezeti kereteinek újragondolására és halaszthatatlan takarékosság azonnali bevezetésére.

A napokban tájékoztatót tartottak a gondokról, a tervekről és a jövőről. A beszélgetésen részt vett Ott József a megyei közgyűlés alelnöke, Szirbik Imre polgármester, Fenyves Ernő, önkormányzati biztos és dr. Kispál Mihály, a kórház megbízott főigazgatója.

Ott József arról beszélt, hogy átmeneti időszak lesz az intézmény életében a következő néhány hónap. A megyei önkormányzat pályázott a minisztérium konszolidációs alapjára. Az adósság egy részét ebből fizethetik, de a szerződés kiköti, hogy önkormányzati biztost kell felkérni. A kórházhoz, a hiány nagysága miatt már amúgy is önkormányzati biztost kellett volna küldeni.

Arról is szólt a megyei alelnök, hogy számtalan téves információ terjedt el a városban. Arról is hallottak: a fenntartó le akarja építeni a kórházat. Erről azonban szó sincs! Azt szeretnék, ha jól működő megyei kórházként lássa el a feladatát. Remélik, a körzetből a betegek bizalommal fordulnak a szentesi gyógyítókhoz. Ami biztos: racionális intézkedések várhatók, mert a jelenlegi formában csak veszteségesen működtethető az intézmény. Ott József elmondta: hasonló helyzet volt Makón, ahol az önkormányzati biztos segítségével, igaz komoly megszorításokat alkalmazva, megoldást találtak. Példaértékű a szentesi beruházás, de szeretnék, ha példamutatóan üzemeltetnék. A kórház szerezze vissza régi, jó hírnevét - hangsúlyozta a megyei alelnök.

Fenyves Ernő önkormányzati biztos arról szólt, hogy cége több mint tíz éve dolgozik és közel nyolcvan kórházban végeztek már elemzéseket. Személy szerint tizenkét kórházban vett részt válságkezelésben. Az a munkastílusunk, hogy részletes feltáró tevékenység után javaslatokat adnak át a tulajdonosnak. Mindez legalább két hónapig tart, de azonnali intézkedéseket is tesznek.

Fenyves Ernő biztos kiemelte: a kórház havonta és átlagban 20 millió forintos veszteséggel gazdálkodott. A veszteséget meg kell szüntetni, az adósságot vissza kell fizetni. Szervezési munkával növelni fogják a bevételt. A költségeket is csökkenteni kell, de az nem veszélyeztetheti a betegellátást. A kórház annyit költhet, amennyi pénz a rendelkezésére áll. Muszáj növelni, javítani a kórház jó hírét és a betegek bizalmáért is dolgozni kell.

Szirbik Imre polgármester egyetértett az önkormányzati biztos elképzelésével és kiemelte: az a közgazdasági munka, ami az egyensúly helyreállítását célozta meg, az alapvető feladata, hogy a betegek bizalmát hozza vissza. A dolgozók lássák, hogy biztos megélhetést nyújtson a kórház. Nem "amputációról" van szó, hanem a vitalitást kell fokozni. A következő két-három hónap a diagnózis megállapításának időszaka, és azután lehet meghatározni a gyógymódot. Ebben a város is érdekelt: a térség lakói gyógyulnak az intézményben, ráadásul tulajdonosként nem közömbös, miként fejlődik a kórház. Ugyanakkor a város harmadik legnagyobb munkaadója és a legfontosabb szellemi műhely - hangsúlyozta Szirbik Imre.

Dr. Kispál Mihály megbízott főigazgató szerint a legfontosabb, hogy kiegyensúlyozott gyógyító munka legyen a kórházban. Sokat árthat erkölcsileg és anyagilag is, ha mindig a negatív jelenségeket hangsúlyozzuk. A szentesiek ragaszkodnak a kórházhoz, és a környező településeken élők bizalmát is vissza kell szerezni. Nehezen vállalta el a tisztséget, de mindenkor a betegek és az ott dolgozók érdekét szeretné képviselni. A beteg ne az adósságot érezze, hanem a gyógyítás szakmai és emberi színvonalát. Sok múlik az osztályokon dolgozóktól. Ahogy mondani szokták: a legjobb gyógyszer az orvos. De most és a kötelező időszakban mindenki segítségére számítanak - mondta dr. Kispál Mihály.

Kruzslicz Pál


<<< Vissza