<<< Vissza

Lőszerek - engedély nélkül
 

2003. március 21.

 
Lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés és természetkárosítás miatt indult eljárás egy férfi ellen, aki a hatósági előírásokat megszegve körülbelül 1400 darab éleslőszert tartott otthon. A férfi fegyvertartási engedéllyel rendelkezett, ám erre a lőszertípusra nem voltak megfelelő papírjai. A rendőrök lefoglalták a lőszereket, ezen kívül három fegyvernek látszó tárgyat és 118 darab trófeát is. Ez utóbbiak elbírálása és jegyzékbe vétele nem volt meg, valószínűleg nem is fizetett az elejtett vadak után. A nyomozók ezen kívül találtak két kikészített vidrabőrt, mivel ez az állat fokozottan védettnek számít, már a bőr birtoklása is bűncselekménynek számít.

Hasonló okok miatt indult büntetőeljárás egy szentesi férfi ellen, aki az elmúlt csütörtökön egy házilag készített 22-es kaliberű puskával lelőtt egy bütykös hattyút Magyartésen. A "vadásznál" 32 darab kispuskalőszert is találtak a nyomozók. A hattyú eszmei értéke ezer forint, de nemzetközileg védett állat, ezért folyik a nyomozás természetkárosítás miatt is a férfi ellen. Akinek nincs fegyvertartási engedélye, az akár egy lőszer, illetve fegyver birtoklása esetén is 2-8 évig terjedő börtönbüntetést kaphat. Az engedéllyel rendelkezőknél, illetve a vadászoknál 1-3 darab nem engedélyezett lőszer birtoklása 2 évig terjedő, ennél nagyobb mennyiség esetén pedig szintén 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hat személy ellen indult eljárás kábítószerrel való visszaélés miatt. A csapat tagjai egy társaságban, közösen pöfékelték a marihuanát. Az új jogszabály szerint, amennyiben a gyanúsított legalább 6 hónapig a kábítószer-függőséget gyógyító illetve a kábítószer használatot kezelő más ellátásban részesül, akkor büntetlenséget biztosítanak számára. Ha viszont 2 éven belül megismétli a bűncselekményt, akkor az új esetben le kell folytatni a büntetőeljárást.

Szokatlan és egyben érdekes esetben is nyomoz a rendőrkapitányság. A nyomozók elfogtak ugyanis egy kerékpártolvajt, aki két hét alatt négy biciklit lopott el, de emellett egyéb ügyei is voltak. Ezek közül mindenképpen kiemelkedik az az eset, amikor a férfi besétált az egyik szentesi vendéglőbe, ott ételt és italt rendelt, majd amikor fizetésre került a sor közölte, hogy ő bizony nem fog fizetni, mert ő nem más, mint a Balu kapitány. Nos Balut azóta a rendőrök faggatják az ellopott kerékpárok ügyében.

H. V.


<<< Vissza