<<< Vissza

Tenni a cigányságért
Faur Zoltánt a fővárosba várják

2003. március 21.

 
Faur Zoltán már 14. esztendeje elkötelezte magát a cigányság ügy mellett. Azt mondja, ez idő alatt annak alázatos szolgájává, harcosává vált. A szentesi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke immár a második ciklusban. Csongrád megyéből másodmagával elektorként jelölték az országos cigány önkormányzati választásokra. Hogyan történt mindez? Alább erről beszélgetünk.

- A Magyarországi Cigány Fórum, mely most is részese a Demokratikus Roma Koalíciónak, már korábban fölkért, hogy legyek a szervezet képviselője, tagja. Így kerültem be az Országos Cigány Önkormányzatba - meséli az elnök.

- A választás első nekifutásra nem nevezhető problémamentesnek. Nem valami szépen zajlott. A második is olyan pankrációsan?

- Sajnos a cigányság mára megosztott lett. Ebben nagyot hibázott az előző vezetés, Farkas Flóriánnal az élen. Nem tudták elviselni, hogy vesztettek. Hisztérikusan viselkedtek, elhagyták a termet, majd megóvták a döntést. A bíróság helyt adott kérelmüknek, így új választást kellett kiírni. Március 1-jén már bebizonyítottuk, hogy emberhez méltón is tudunk viselkedni. Úgy látom, ezek a hisztérikus rohamok a cigányság életében egyre inkább feltörnek. Amikor a Parlamentben átvettük a megbízóleveleket, azon a napon a koalíció meghirdette az alakuló közgyűlését. Ez már nem múlt el felhőtlenül. Nehéz volt rendet teremteni. A Cigány Szervezetek Országos Szövetsége megóvta az alakuló közgyűlést, bírósághoz fordulnak. Én is kaptam levelet, hogy térjek át a CSZOSZ-be.

- Miért kellene szervezetet változtatnia egyazon önkormányzatban?

- Itt már a hatalomról szól a dolog. A hatalom megosztásáról. Ezt durvának tartom, el is mondtam, cigány emberként szégyellem magam, hogy ilyen cigány emberek közé kerültem. Eddig mindig a baloldali értékek mentén politizáltam, megfelelő vérmérséklettel és önuralommal. De mindezt nem tapasztaltam a választásokon. Nem tiszteljük egymást. Most ott tartunk, hogy a mandátumok nagy része el van osztva, meg lett szavazva, ám az ellenzék megint a bírósághoz fordult.

- Megalakult az Országos Cigány Önkormányzat, elnöke Horváth Aladár lett. Felvetődik a kérdés: hogyan tovább?

- Az új testület úgy politikailag, mint gazdaságilag más alapokra helyezte a hangsúlyt. Van egy kidolgozott struktúránk, azon próbálunk haladni. Az önkormányzatban tizenegy alelnök alkotja az ügyvivő testületet. Tizennégy különböző bizottságot, kabinetet alakítottunk ki. Nálunk is létrejött szociális, egészségügyi, informatikai, sport és ifjúsági bizottság például. A Magyarországi Cigány Fórum előrelépett e tekintetben, fontos kabineteket, beosztásokat kaptunk meg. Így például rám akarják bízni az Országos Cigány Művelődési Központ igazgató helyettesének feladatkörét. Ugyanakkor más alternatíva is fölmerült, például a területfejlesztés, illetve a lakáspolitikai kabinet vezetése.

- Mind-mind emberpróbáló, nagyszerű feladat. Miként döntött?

- Nekem idő kell ahhoz, hogy átértékeljem eddigi életem, munkásságomat, beleértve a vállalkozásomat is, velük hogyan és milyen módon tudom összhangba hozni a fölajánlott funkciót. Az éves 200 millió forintos költségvetéssel működő művelődési központban főállás várna rám Budapesten. Ez mindenképpen elgondolkoztató. Gyönyörű kihívásnak tartom. Vágyam, hogy hozzá megfelelő iskolát végezzek. Valamelyiket mindenképpen el kell, hogy vállaljam. Hiszen azzal a szándékkal indultam el az országos önkormányzatba, hogy továbbra is erősítsem azt, amit elkezdtem, tegyek is valamit.

- Mikorra várják a válaszát?

- A március 21-ei testületi ülésen már érdemben kell nyilatkoznom. De felvetődik az esetleges összeférhetetlenség kérdése, képviselőként lehetek-e második embere az intézménynek. Na már most a képviselőségemről semmilyen állásért nem mondok le, nem erről szól az életem. Azt mondtam, nagyon szívesen átadom bárkinek, nekem nem az a fontos. Ha ötvenharmadik emberként tudok tenni a cigányságért valamit, az is megfelel. Én megtalálom a helyem.

L. J.


<<< Vissza