<<< Vissza

Várják a diákokat
 

2003. március 21.

 
A közoktatási törvény szerint az a kisgyerek, aki 2003. május 31-ig betölti 6. életévét, tankötelessé válik, tehát amennyiben iskolaérett, be kell íratni az általános iskolába. Ennek időpontja: április 22-23-24-e 7-17 óráig. A szülő kérésére a december 31-ig születetteket is be lehet íratni, ám ehhez még inkább szükség van az iskolaérettségi vizsgálatra.

Ezt a vizsgálatot szakemberek végzik az óvodákban. Figyelik a gyerek koncentrációs készségét, kézügyességét, kitartását, testi és szellemi adottságait. Az a kisgyerek, aki elmúlt 6 éves, de az óvónők nem tartják iskolaérettnek, még egy évet az óvodában maradhat.

A szülők hat önkormányzati és két egyházi iskola közül választhatnak. Minden intézmény az alapító okiratában rögzíti, hány első osztályt indíthat. Az iskolák többsége nyílt napokat szervez. Ez lehet a délelőtti órák megtekintése, vagy délutáni gyermekfoglalkozás, ahol a leendő tanítónők mutatkoznak be. Ezenkívül az óvónőkkel közös szülői értekezletet is tartanak, ahol az iskola lehetőségeiről tájékoztatják a szülőket.

A szülő kérésére a gyermek tankötelessé válhat akkor is, ha a 6. életévét 2003. december 31-éig betölti. A beíratáskor a szülőnek be kell mutatnia személyi igazolványát, a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást, óvodai és egyéb szakvéleményt, a gyermek TAJ-számát. Az iskolák a beiskolázást követően megrendelik a gyermekeknek a diákigazolványt, amelyhez 1 db igazolványkép és 420 forint befizetése szükséges.


<<< Vissza