<<< Vissza

Felelőséggel egymásért
Öko-adó vagy maradékelv

2003. március 21.

 
Habár a magyar politika mostohái közé tartozik a környezetvédelem, nincs sok szégyellni valónk - kezdte Orosz Sándor országgyűlési képviselő, az MSZP frakció környezetvédelmi munkacsoportjának vezetője, aki "Környezetvédelmünk az EU csatlakozás után" címmel tartott előadást a párt Kiss Bálint utcai székházában.

"Nincs új a nap alatt" jelszavával élve a kormánypárti politikus elmondta, az Európai Unióhoz hasonlóan Magyarországon is az 1970-es évek derekán jelent meg a környezetvédelem gondolata, de az éppen aktuális lelkesedés a tornyosuló holtpontokon nem, vagy csak alig tudta átlendíteni a társadalmi késztetésen alapuló kezdeményezést. A zöld mozgalmak 80-as évekbeli térnyerésével sikerült a nyugati világ szemét felnyitni, és politikai erőt kovácsolni a sűrűsödő problémákból. Az EU ratifikált politikájába csak 1997-ben, Amsterdamban kerültek bele a környezetvédelmi szempontok. Hazánk és az EU összehasonlításában a legnagyobb differencia a ráfordított összegben keresendő, hiszen Magyarország kormányai a rendszerváltást követő évtizedben a maradékelv alapján finanszírozták a környezetvédelmet, míg a közösségben a nemzeti össztermék jóval nagyobb hányadát költötték erre a célra. Azonban az összes magyar állampolgárt érintő jogi garanciák betartásához és betartatásához pénz kell, ahhoz pedig adó. S mint Orosz Sándor fogalmazott, a legnagyobb áldozatot ezen a területen is a bérből és fizetésből élők hozták, de ezen változtatni kell. Éppen ezért a kormány a jövőben öko-adó bevezetését tervezi, szándéka szerint az üzleti szférának címezve. Némi bírálattal élve a politikus hozzátette, a környezetvédelem jogi elemei az EU-ban sincsenek végrehajtva, de ettől független az irányelvek azonosak, ezért a csatlakozás után az önkormányzatoknak és a fogyasztóvédelemnek sokkal hangsúlyosabb szerep jut majd. Végül a megelőzés került sorra, s mint kiderült, a környezetvédelem eme legolcsóbb, de egyben legmeghatározóbb módozata sincs igazából kiaknázva. Fiatal demokráciánk ifjú generációi nem tudták magukévá tenni e nemes gondolatot, így ezen a téren rengeteg munka vár még a pedagógusokra és a szakemberekre.

Az előadás végén Orosz Sándor reflektált az érdeklődők hozzászólásaira, és búcsúzóul a nem csak jogi értelemben vett felelősségre hívta fel a figyelmet, hiszen a csatlakozásunkkal párhuzamosan környezetvédelmünk is a jövőnket szolgálja.

B. D.


<<< Vissza