<<< Vissza

Igen vagy nem?
 

2003. március 21.

 
Egyet ért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljon? A választ ön adhatja meg április 12-én. Az Országgyűlés erre a szombati napra írta ki az európa uniós csatlakozásról szóló népszavazás időpontját. A szavazás ügydöntő jellegéről és a tudnivalókról beszélt dr. Sztantics Csaba jegyző:

- A népszavazás akkor érvényes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választó több mint egynegyede azonos választ, vagyis igent vagy nemet ad a megfogalmazott kérdésre. Nyolcmillió választópolgárral számolva ez azt jelenti, hogy hozzávetőlegesen 2 millió igen vagy nem szavazatra lesz szükség az eredményhez. Az ügydöntő azt jelenti, hogy a lakosság dönt a kérdésben. A népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 1998. évi törvény alapján az eredményes ügydöntő népszavazással hozott döntés az országgyűésre kötelező. Tehát ha érvényes szavazás esetén a nem voksok aránya meghaladná az 50 százalékot, akkor hazánk nem lenne az unió tagja.

- Mi a népszavazás lebonyolítási módja?

- Ugyanúgy mint országgyűlési vagy önkormányzati választások esetében a választópolgárok értesítőszelvényt kapnak, hogy mikor és hol adhatják le voksukat. A választókörök határai nem változtak, tehát a megszokott helyeken lehet szavazni. Felhívom a figyelmét mindenkinek, hogy április 12. szombati nap, megszokásból ne vasárnap menjenek el voksukat leadni. A szavazókörök reggel 6 órától este 9 óráig tartnak nyitva.

Változás az őszi választásokhoz képest, hogy most nem működik a helyi választási bizottság, csak a területi. Ez azt is jelenti, hogy ha a szavazatszámláló bizottságok munkájával kapcsolatban probléma, vagy kampánycsendsértés gyanúja merül fel, akkor a területi választási bizottságnál lehet kifogással illetve panasszal élni.

- Mikorra várható a népszavazás végeredménye?

- Várhatóan már szombaton éjfélkor nem hivatalos, előzetes végeredményt hirdethet az Országos Választási Bizottság, majd vasárnap 16 órakor a hivatalos végeredményt is kihirdeti. Mivel 24 óra áll rendelkezésre esetleges jogorvoslati kérelem beadására, azt 14-én, hétfőn délután 4 óráig kell megtenni. A Parlament április 15-én, kedden nyilvánít végeredményt, mellyel egyidejűleg a csatlakozáshoz szükséges dokumentumokat is aláírja.

Besenyei


<<< Vissza