XXXIV. évfolyam 1. szám
Vissza a legrissebb számokhiz
  
Tél tábornok támadása
 
2003. január 10.
 
Vasárnaptól hétfő délutánig (január 5–6-án) közel 40 centiméter hó esett le a városban. Ekkora mennyiséget hosszú idő óta nem mérhetett a lakosság. A keddi hóvihar azután ennél is kellemetlenebb volt, mivel széllel járt, fújta-kavarta a havat, minden irányban hó- és járműtorlaszok nehezítették a közlekedést. A város belső területén a leálló, parkoló járművektől lassan haladtak a hóeltakarító gépek. A szél és a hóesés elcsendesedésével megkezdődött az intenzív hóeltakarítási munka, aminek szerda reggelre már az eredménye is látszott, a közlekedés problémamentesen megindulhatott.
 
A jövőről tárgyaltak
Csikai Miklós Moszkvában  
2003. január 10.
 
A magyar miniszterelnök, Medgyesi Péter december végén néhány napig Moszkvában tárgyalt. A tíz és fél millió lakosú városba, politikai vezetők mellett neves, gazdasági vezetők is elkísérték a miniszterelnököt. 
A hivatalos delegáció tagjaként utazott az orosz fővárosba Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke, a szentesi Árpád Agrár Rt. elnök-vezérigazgatója. 

Bővebben

 

Kertvárosi rendelők
 
2003. január 10.

Az új kertvárosi háziorvosi rendelőkben már fogadják a betegeket. Dr. Szécsényi Réka (képünkön) hétfőtől péntekig 8.30-tól 11.30-ig, hétfőn délután 2-3 óráig rendel.
Dr. Pereczár György hétfőtől péntekig 7-11 óráig fogadja a betegeket.

Dr. Chomiak Waldemar január 14-étől kezdi meg rendelését az alábbi időpontokban: hétfőn 11-15, kedden, szerdán és pénteken 7-10, míg csütörtökön 13-15 óráig.

A gyermekorvosi rendelők január 20-ától fogadják a kis betegeket. Dr. Berényi Katalin és dr. Végh Erika hétfőtől péntekig 7.30-tól 11 óráig gyógyítja a hozzáfordulókat. 

 

Elhalasztott döntés
 
2003. január 10.

Várhatóan februárban hoz ítéletet a Csongrád Megyei Bíróság a szentesi Petőfi Szálló ügyében. A decemberi tárgyaláson nem jelent meg az alperes Fővárosi Ingatlankezelő Rt. képviselője, ezért a bíróság ezévre halasztotta el a döntést. Az 1998 óta tartó ügy során a Csongrád Megyei Bíróság már két esetben is kimondta, hogy a szálloda a szentesi önkormányzat tulajdona, de a Legfelsőbb Bíróság mindannyiszor hatályon kívül helyezte az ítéletet, olyan hivatkozással, hogy az alperesek új bizonyítást ajánlottak fel. 

 

Elkerülő utak
Átmenő forgalom nélkül  
2003. január 10.

Több új út épülhet Csongrád megyében ebben az esztendőben. Folytatódik a 47-es főút négysávosítása Hódmezővásárhely és a tiszai híd között. A Csongrád városát elkerülő útszakasz megvalósulásával városi átmenő forgalom nélkül lehetne az M 5-ös autópályát elérni Kiskunfélegyházánál. A makói elkerülő út a nagylaki határátkelő gyorsabb megközelítését tenné lehetővé. Még ebben az évben megkezdődik Szegednél a nyugati elkerülő út első részének megépítése. A hat kilométeres szakasz a szabadkai utat kötné össze a dorozsmai úttal.

 

Mi lesz 2003-ban?
Vági László írása 
2003. január 10.

Az Úrnak 1823. Esztendeje úgy kezdődött, hogy nekünk, magyaroknak, megszületett Petőfi Sándor. Ez pontosan 180 éve történt. Sem anyja, sem apja nem volt magyar, de ki merné a fiú magyarságát és izzó hazaszeretetét megkérdőjelezni? 

Bővebben

 

Tizenkét család ajándéka
 
2003. január 10.

A Hungerit Rt. vezérigazgatója, Magyar József és felesége Karácsony előtt tizenkét család részére ajándékot állított össze. Közel húszezer forint értékű csomagot kaptak, az összesen 36 gyermeket nevelő szülők. 
A gyár dolgozói közül a szakszervezet képviselői állították össze a névsort. Vásárlási utalvány, déli gyümölcs, sajt került a csomagba de felvételünk tanulsága szerint, minden gyerek kapott játékot, csokoládét, édességet.
 
Hitel
 
2003. január 10.

Harminc egészségügyi intézmény, köztük a szentesi kórház kapott kölcsönt a kormánytól, adósságai rendezésére. A helyi gyógyító intézmény 88,4 millió forintot igényt, ebből 15,9 millió a fenntartó által vállalt önrész, a szaktárca 63,7 millió forintos támogatást nyújtott. Ha a kórház teljesíti a szerződésben vállalt feltételeket, a hitel vissza nem térítendő támogatássá változik.

  

Hétszáz baleset
 
2003. január 10.

Csongrád megyében a legtöbb halálos baleset a Szentes és Hódmezővásárhely közötti 45-ös főúton történt az elmúlt évben. A megyében történt több mint hétszáz baleset legfőbb oka a sebesség helytelen megválasztása, az előzés szabályainak megszegése illetve az elsőbbségadás elmulasztása volt. 
Sok esetben kerékpárosok okozzák a baleseteket. Csongrád megye a harmadik helyen áll az országos statisztikában a halálos balesetek számát illetően. 2002-ben hatvanan vesztették életüket a megye útjain

  

Tasnády polgármester bukása
Közéleti küzdelmek a múltban (IX.)
2003. január 10.

Korabeli látkép a református templom tornyából

A polgármester újabb önkényeskedése felgyorsította a megbuktatására irányuló akciókat. 1892. november 8- án Sima Ferenc és 60 városi képviselő írásos indítványt terjesztett be a városi képviselő-testülethez, amelyben indítványozták, hogy Tasnády Antal polgármester ellen súlyos beszámítás alá eső kötelességsértés címén - a hivatalától való felfüggesztés kimondása mellett - indítson fegyelmi eljárást. 


Bővebben
 
Tartalmas évet zártunk
Farkas Sándor képviselő szerint
2003. január 10.

Mozgalmas esztendőt hagyott maga mögött Farkas Sándor országgyűlési képviselő. Aligha mondhatja el, hogy eseményekben szűkölködött volna a 2002-es esztendő.
- Milyen eseményekre emlékszik szívesen és melyek azok a történések, amit inkább az emlékezet legalsó polcára helyezne? - kérdeztük Farkas Sándortól.

Bővebben
 
Gondolatok
Dr. Imre Ernő
2003. január 10.

Testvéri szívvel szólítalak meg Kedves Gondolkozótársam ebben az újesztendőben és tudod, mit kívánok neked? Sok erőt a hétköznapokhoz s minden napodban legalább egy boldog órát. Ha kéred, Isten megadja majd neked.

Bővebben
 
A szegények pártfogója
 
2003. január 10.

- Többen vettek részt egyéni képviselőjelöltként a körzetben, mint korábban, voltak ellenfeleim, egyikük-másikuk nem egészen úri módon "játszott", de ez engem nem zavart. Ami zavart, állandóan azt hallottam vissza, hogy ehhez főiskola kell, és egyetem. Ahhoz, hogy valaki képviselő legyen, elsősorban szív kell, szeretni kell az embereket, törődni kell velük, szeretni a várost. Többségük idős, nyugdíjas ember. Köztük kell élni, nyüzsögni.
Ollai Istvánné rövid "értékelését" idéztük fentebb. A képviselőasszony egyedüli függetlenként került az önkormányzat testületébe. Immáron a harmadik ciklust viszi a kisériek választottjaként a helyhatóságban. 

Bővebben
 
Nehezebb időszakra számíthatunk
 
2003. január 10.

Félegyháziné Somogyi Éva harmadik alkalommal indult el az önkormányzati választásokon egyéni körzetben. Úgy gondolta, három a magyar igazság. Sokan bíztatták, szálljon ringbe. Azt mondja: jó volt hallani a bíztatást. A jobboldali összefogást választotta. A választókörzetben nem reá adták a legtöbb szavazatot. Emiatt egy kicsit csalódott.
- Miért? - tesszük fel a kérdést.

Bővebben
 
A költészet és a gondolkodás barátainak
Orbán István verseskötete 
2003. január 10.

A politika a racionális ismeretek tárháza, a költészet az érzelmeket tolmácsolja felénk. Ha közgazdaság az ész, a líra az érzelem. A kettő egymásra hatását senki sem vitatja, de ritka, fehér holló az a személy, aki a kettőt együtt hordozza magában.
Orbán Istvánnak sikerült a majdnem lehetetlen. Még a karácsonyi gyertyák gyújtása előtt érkezett a meghívó, ami N. Orbán István Férfidolgok című verseskötetének könyvtári bemutatójára invitált.

Bővebben
 
A diákönkormányzat jó évet zárt
 
2003. január 10.

A Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat a múlt tanévvégi záró közgyűlésén
új tisztségviselőket választottak. Diák-polgármesterként Bányai Norbert, a Pollák Antal Szakközépiskola tanulója vette át Forgó Mária helyét, míg alpolgármesternek Szeri Krisztinát, a Koszta József Általános Iskola diákját választották. A két új tisztségviselő mellett a SZIDÖK képviselők köre is alaposan átalakult. A diákpolgármestert az eddig megvalósult programokról és a 2003. évi tervekről kérdeztük.

Bővebben
 
Sztrájkoltak a buszvezetők
 
2003. január 10.

Amint azt már jó előre meghirdették, sztrájkra lehetett számítani a közlekedési vállalatoknál. A tárgyalások nem vezettek eredményre, így az autóbuszvezetők béremelésre vonatkozó kérése nem teljesült. Ennélfogva szinte elkerülhetetlen volt a január 6-ára meghirdetett kétórás sztrájk. 

Bővebben
 
Ész-kéz-láb 
 
2003. január 10.

A tanítónők gyakran szembesülnek azzal a problémával szeptember elején, hogy az óvodából az iskolába való átmenet néhány kisgyermeknél nehézségekkel jár. 
Mi, a Klauzál Gábor Általános Iskolában dolgozó tanítónők ezért jutottunk arra az elhatározásra, hogy az iskolai élet megismertetésére és az átmenet elősegítésére foglalkozásokat szervezzünk a szeptemberben iskolába lépő gyerekek számára.

Bővebben
 
Fotósok Kecskeméten
 
2003. január 10.

A Szentesi Fotóklub tagjait baráti szálak fűzik a HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. kecskeméti fotóköréhez. A hírős város fotósai nemrégiben a Művelődési és Ifjúsági Házban szerepeltek képeikkel. 
Kiállításukat most a szentesiek viszonozzák. Alkotásaik január 6-ától láthatók a helyőrségi klubban.

Bővebben
 
Színt visznek az otthonokba
Pacsika Emília textiljei 
2003. január 10.

Pacsika Emília és Dózsa Erzsébet

"Selyemből, szövetből, csipkéből, fából, zsákvászonból, aranyszálból, idegszálból, szívverésből, szeretetből, szerelemből, szenvedésből és szenvedélyből szőtt, varrott, kötött, kagylóban gyöngyként fogant művek" - írta az alkotóról Kass János grafikusművész.


Bővebben
 
Luca napi Mikulás
Irodalmi- és rajzpályázat 
2003. január 10.

Hiába, olykor a babonák is tévedhetnek. A péntek, 13-i napok szerencsétlen időpont hírében állnak és az is kétségtelen, hogy Luca napja sem éppen a jó tündérekről híres, ám a Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat (SZIDÖK) decemberi Télapó-buliját ez sem tudta elrontani. A rendezvényt két pályázat eredményhirdetése tette ünnepélyessé. 

Bővebben
 
Több a hal
Tanácskoztak a horgászok  
2003. január 10.

A 2001. évi adatok szerint a Szentesi Horgász Egyesület vizeiből 226 mázsa halat fogtak ki a horgászok. Ebből több mint 5 tonna az amur. A fogási adatokat tekintve a megyében a 3. helyen állunk. A tavalyi évről Füsti M. Lajos elnököt kérdeztük. 

Bővebben
 
Búcsú dr. Mónus Sándortól
 
2003. január 10.

Mónus Sándor tanítványai körében

"Na ezt most már jól elrendeztük, mehetnek a gyerekek", mondta örvendezve Sanyi bácsi 2002. december közepén, miután a vívócsapat debreceni utazásának minden apró részletét, feltételét megbeszélte az érdekeltekkel, és nem maradt nyitott kérdés. 
Ezután barátságosan elköszönt mindenkitől, nem feledkezve el a karácsonyi jókívánságokról sem. Ekkor beszéltünk vele utoljára.


Bővebben
 
Az év első babái
 
2003. január 10.

Január 1-jén hajnali öt óra harmincöt perckor született meg az első baba a szentesi Területi Kórházban. A csongrádi Görgényi András Áron 58 cm-rel és 2940 grammal köszöntött a világra. A szentesi elsőszülött Ragács Réka és Huszka Csaba Ákos nevű gyermeke lett. A babákat és a szülőket Kovács Ágnes igazgató-főorvos, Szirbik Imre Szentes polgármestere és Somogyi Árpád Csongrád alpolgármestere köszöntötte.
 
Félúton a Bertók
 
2003. január 10.

Befejeződött az OB-I/B-s vízilabda-bajnokság őszi szezonja. A szentesi Bertók SC hullámzó teljesítménye miatt a hetedik helyen várja a folytatást a tizennégyes mezőnyben. Januárig ugyan pihenőt kaptak a fiúk, de az új sátor felavatására már felmerült egy óévbúcsúztató mérkőzés gondolata. A csapat körüli fejleményekről az edzőt, Pásztor Antalt kérdeztem.

Bővebben
 
Énekes pacsirták
 
2003. január 10.

Igaz, nincs tavasz, de a szentesi Petőfi Sándor Általános Iskola ének-zenés tanulói csengő hangjukkal kikeleti hangulatot varázsoltak Szegeden, a megyei szintű páros éneklési versenyen.

Bővebben
 
Szenior Úszók
 
2003. január 10.

A Nyéki Imre uszodában rendezték meg még decemberben a szenior úszók idényzáró versenyét, amelyet nagy érdeklődés kísért. Valamennyi hazai klub rajthoz állította legjobbjait, de emellett számos külföldi egyesület is képviseltette magát a versenyen. 

Bővebben
 
Alma és a fája
 
2003. január 10.

A mostani két beszélgetőpartneremre ráillik, "Az alma nem esik messze a fájától", hiszen azonos munkahelyen dolgoznak hivatásos katonaként, illetve ugyanazt a sportágat, a triatlont űzik versenyszerűen. Név szerint Vakhal György és fia Vakhal Norbert, mindketten a Four Diamond SE versenyzői.

Bővebben
 
Tíz éve játékvezető
Az NB III-ban 
2003. január 10.

A labdarúgás hívei előtt nem ismeretlen Pádár László, Tóth László és Csányi József neve. Ők voltak azok, akik a korábbi időkben városunkat képviselték a labdarúgás területén nemzetközi, illetve NB I-es játékvezetői minősítéssel. Napjainkban Samu László az, akinek a legmagasabb sípmesteri minősítése van. Tíz éve fújja a sípot az NB III-ban, lengetett NB II-ben, s vezet megye I. osztályban is.

Bővebben
 
Micsoda karácsony!
 
2003. január 10.

Feledhetetlen boldogságot és örömet varázsolt a téli szünet előtti, utolsó délelőttön Lakatos Attila, óvodás gyermekeink arcára. Óvodánkba nem egy olyan kisgyerek jár, akinek sajnos nem mindig jut otthonában a karácsonyfa alá játék, hiszen a családok anyagi helyzete olyan, hogy ezt sok esetben nem teszi lehetővé.
Idén minden óvodásunknak lesz mivel játszania az ünnepek ideje alatt, hiszen - Lakatos Attila személyes ajándékaként, - minden kislány egy-egy nagy babát, a fiúk pedig egy-egy nagy autót vihettek haza. Ezért a megható, szeretetteljes gesztusért szeretnénk köszönetet mondani Lakatos Attilának, aki jelentős pénzösszeget áldozott erre az adományra. Köszönjük!

a 12. sz. Tagóvoda dolgozói és óvodásai nevében: Valkai Ágnes 

 
Némethy kék-fehérben
 
2003. január 10.

Tovább folytatódik a hosszú évek óta tartó folyamat, hogy Szentes labdarúgása nevel olyan játékosokat, akik az NB I-ben is megállják helyüket. A legújabb Némethy László aki, a Kurca-partján tanulta, a labdarúgás alapját, s jelenleg az MTK színeiben bizonyítja tehetségét. Itthon töltötte téli pihenőjét ekkor beszélgettünk.

Bővebben
 
Koncz Portugáliában
 
2003. január 10.

Koncz Zsolt, aki az NB III-as labdarúgó bajnokság élén álló Szentesi TE házi gólkirálya, valamint az első osztályú szegedi Első Beton teremlabdarúgó csapatának erőssége, meghívást kapott a Portugáliába utazó magyar futsal válogatottba. A tizenhét fős keret a mediterrán országban barátságos mérkőzésekkel készül a novemberi világbajnoki selejtezőkre. 
 
Hungerit kupa
 
2003. január 10.

Hatodik alakalommal rendezték meg a Sportcsarnok szervezésében Szentesen a városi teremlabdarúgó bajnokságot, melynek az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a Hungerit Rt. a névadó szponzora. A tornára huszonkilenc csapat nevezett, melyek közt szép számban akadtak vidékiek is többek közt Tömörkényről, Csongrádról, Csanytelekről vagy éppen Fábiánsebestyénről. Tavaly november hónapban a csapatok selejtezőket játszottak, majd az ott elért eredmények alapján idén négy csoportban folytatódnak a küzdelmek. 

Az első játéknap után, ami január 5-én vasárnap volt az alábbi eredmények születtek: FNM I. - FI-PO 3:1, Narancs - Colo-Colo 2:0, Rendőrség - Zenner SE 3:1, Bundás Liba - Hungerit 5:5 Szetesi TE ifi - Foci 2000 1:8, Árpád Agrár Rt. - FNM II. 0:1, Káosz - Loki 0:3, Tömörkény - Démász Rt. 7:1, Belvárosi Favágók - Rövidlábúak 1:4, Fiorello - Metalcom 7:0, Venezia - Csanytelek 3:5, Unicum - FC Kóma 1:1, Fanta- Biochip 3:3
 
Női teremlabdarúgás
Négy közé igyekeznek 
2003. január 10.

Az NB I-es női teremlabdarúgás (FUTSAL) középdöntőjének (2. csoport) első és második fordulóját rendezték Móron, illetve Szolnokon.

Bővebben
 
A Grund FC a befutó 
Teremlabdarúgás 
2003. január 10.

Már évek óta hagyomány, hogy december utolsó napjaiban a városi Sportcsarnok palánkos teremlabdarúgó tornát rendez. 2002. december 27-30 között került sor a már említett tornára. Csapatonként egy kapus, s négy játékos szerepelhetett. A mostani sorozaton 32 felnőtt és 8 ifi csapat küzdött a díszes kupáért. 

Bővebben
 
Szremkó újabb aranya
 
2003. január 10.

A 2002-es esztendő utolsó heteiben szenzációs eredményt ért el a magyar női vízilabda válogatott. Az ausztráliai Perth-ben megrendezett 13. Világkupán fiaskó nélkül, veretlenül szerezték meg az aranyérmet a magyar lányok, csupán az Egyesült Államok kiválóságai tudtak egyetlen pontocskát rabolni tőlünk. A szentesiek számára az igazi dicsőséget az jelentette, hogy ismét volt Kurca-parti hölgy az aranycsapatban, mégpedig Szremkó Krisztina, aki harmadik alkalommal járt a kenguruk földjén.

Bővebben
 
Családi események
 
2003. január 10.

Született: Csányi Csabának és Bányai Juditnak (Fertő tanya 27) Adrienn, Lovas Imrének és Pólya Mariannak (Drahos u. 12.) Imre, Nagypál Lehelnek és Nagy Juliannának (Dr. Négyesi L. u. 6.) Lehel, György Lászlónak és Polyák Magdolnának (Csongrád, Ifjúság tér 19.) László, Szabó Zsoltnak és Vígh Emília Anikónak (Újosztás tanya 4.) Andrea, Horváth Zoltánnak és Bors Klárának (József A. u. 6.) Zoltán Márk, Justin Csabának és Barna Andreának (Láhner Gy. u. 15.) Csaba, Pigler Gábornak és Gila Erikának (Csongrád, Budai N. A. u. 18.) Lilien, Kovács Attila Lászlónak és Zalatnai Beátának (Csongrád, István u. 10.) Máté, Vári Zoltánnak és Mernyó Tündének (Csongrád, Zöldfa u. 12.) Nikolett Zsanett, Bodó Attilának és Brunner Diánának (Csongrád, Hársfa u. 63.) Edina, Fülöp Zoltán Lászlónak és Kazai Zsuzsannának (Farkas A. u. 50.) Ádám, Bistyei Miklós Zsoltnak és Csikós Erikának (Lavotta u. 23.) Miklós Szabolcs, Schuszter Gyulának és Péter Csillának (Csongrád, Muskátli u. 2/b) Vivien, Farkas Miklósnak és Kovács Éva Katalinnak (Csongrád, Hársfa u. 39.) Miklós nevű gyermeke. 

Házasságot kötött: Vörös Géza (Budapest, Szigetcsép u. 26.) és Végh Judit (Kiss B. u. 10.), Mészáros Zoltán (József A. u. 2.) és Varga Márta (Keresztes u. 12/b).

Elhunyt: Molnár Imréné Tomcsányi Eszter (Sajó-köz 2.), Maszlag Lajos (Csongrádi út 104.), Panyik-Tóth Ferencné Erdőháti-Nagy Eszter (Honvéd u. 16.), Boldizsár Lajos (Arany J. u. 34.), Szőri Mihályné Kiss Mária (Honvéd u. 32.), Polyák József (Csongrád, Tanya 1580.), Dicsóvári Istvánné Oláh Piroska Borbála (Csongrád, Apponyi u. 10.), Kormányos István (Csongrád, Hársfa u. 150.), Butyka Józsefné Kis Eszter (Szűrszabó N. I. u. 24.), Béres-Molnár Rozália (Sáfrán M. u. 5.), Elekes Imréné Szalva Mária (Szűrszabó N. I. u. 13.), Kocsis István Sándor (Róna u. 4.), Kolumbán Péter István (Bacsó B. u. 5.), Murányi Mihály (Nagyhegy 423/b), Sebők-Papp Ferencné Szolga Julianna (Sima F. u. 6-10.), Széles Imre István (József A. u. 11.), Szamosközi Jánosné Papcsik Piroska (Vásárhelyi út 58.), Kiss Géza (József A. u. 4.), Vass Imre (Lapistó 51.), Donka Rókus (Csongrád, Tanya 1445.), Donka Sándorné Szörfi Erzsébet (Csongrád, Battyhány u. 5.).

 
Orvosi ügyeletek
 
2003. január 10.

Orvosi ügyelet: szombaton reggel 7-től, hétfő reggel 7 óráig a Sima Ferenc utca 29-33. szám alatt (mentőállomás) tartanak ügyeletet. Telefon: 400-114, 410-004, 400-104, fax és telefon is: 400-124. 

Gyermekorvosi rendelés: Sima Ferenc utca 29-33., összevont gyermekszakrendelés szombaton 8-12, 15-17 vasár- és ünnepnapokon 9 és 11 óra között a Klauzál utcai rendelőben. 

Állatorvosi ügyelet: (Szentes, Nagytőke, Derekegyház) január 11-12., dr. Molnár Sándor, Szentes, Céh-ház u. 7., telefon:06-30-2380-219. 

Betegirányítók: A szentesi Kórházban a lakosság jobb tájékoztatása érdekében információs szolgálatot szerveztek. A Betegirányító és információs iroda a főbejárat mellett működik, közvetlen telefonszáma 444-104-es, mindennap 8-14 óráig áll a lakosság rendelkezésére.


Vissza a legfrissebb számokhoz