<<< Vissza
Ész-kéz-láb
 
2003. január 10.

A tanítónők gyakran szembesülnek azzal a problémával szeptember elején, hogy az óvodából az iskolába való átmenet néhány kisgyermeknél nehézségekkel jár. 

Mi, a Klauzál Gábor Általános Iskolában dolgozó tanítónők ezért jutottunk arra az elhatározásra, hogy az iskolai élet megismertetésére és az átmenet elősegítésére foglalkozásokat szervezzünk a szeptemberben iskolába lépő gyerekek számára.

Fontosnak tartjuk, hogy a szülők is bepillantást nyerjenek iskolánk életébe, megismerjék a leendő tanító néniket, akikkel szeptemberben legelőször találkoznak majd a gyerekek.

A programok megszervezésénél törekedtünk arra, hogy az életkori sajátosságok figyelembevételével, játékossággal alapozzuk meg a tanuláshoz szükséges pszichikus funkciók, alapvető képességek kialakulását.

Fő célunk a nagycsoportosok érdeklődésének felkeltése, megfelelő motiváltság kialakítása az iskola iránt.

A tanév folyamán kéthetente, csütörtöki napokra terveztük kilenc alkalommal ezeket a foglalkozásokat az iskolába készülő gyerekek számára.

Az első három alkalom tapasztalatai azt mutatják, hogy örömmel vettek részt az óvodások ezeken a programokon és mi is örömmel láttuk, hogy az óvónők és a szülők is támogatják ezt a kezdeményezést.

A hangulatos tevékenységek során a gyermekek játszva fejleszthették térbeli tájékozódásukat, az irányok felismerését, a jobb-bal fogalmát. Az emlékezet fejlesztése a mondókák, versek, találós kérdések, gyermekdalok alkalmazásával történt. A mozgáskoordináció javítására a finommozgások során különféle tevékenységek, így a ragasztás, tépés, gyöngyfűzés, színezés szolgált. Mindemellett természetesen nagy szerepet játszik a találkozás lehetősége a leendő tanító nénivel, akivel ezeken a foglalkozáson lehetőség van a megismerkedésre, a majdani kapcsolat kiépítésére.

Az iskola leendő elsős tanítónői szeretettel várnak minden érdeklődő gyermeket szüleikkel és az óvó nénikkel együtt a következő foglalkozásra, ami január 23-án fél ötkor kezdődik a Klauzál Gábor Általános Iskolában.

a Klauzál Gábor Általános Iskola alsó tagozatos munkaközössége

<<< Vissza