<<< Vissza
Több a hal
Tanácskoztak a horgászok 
2003. január 10.

A 2001. évi adatok szerint a Szentesi Horgász Egyesület vizeiből 226 mázsa halat fogtak ki a horgászok. Ebből több mint 5 tonna az amur. A fogási adatokat tekintve a megyében a 3. helyen állunk. A tavalyi évről Füsti M. Lajos elnököt kérdeztük. 

- Mennyi pénzből gazdálkodhatnak? 

- A tagdíjakból mintegy 3,5 millió, míg a területi engedélyek árából 7,5 millió forint bevételhez jutott tavaly a horgász egyesület. Ennek is köszönhető, hogy több mint 8 millió forint értékben telepíthettünk halat vizeinkbe. Ennek zöme 2-3 nyaras ponty, ami főként a Gerecz tóba került. De tiszai keszeget, csukát és süllűivadékot, valamint 300 ezer darab pontyivadékot is raktunk a vizekbe. 

- 1200 tagjával a legnagyobb létszámú civil szervezet a horgászoké. Eltérve a hagyományoktól decemberben tartották közgyűlésüket. Miért? 

- Ennek oka, hogy a közgyűlésnek kell dönteni az engedélyek árairól is. Ha februárban történik ez meg, akkor miként lehetne január elejétől az új áron adni az engedélyeket? Egyébként kicsit többet kell fizetni az idén. Bár az engedély ára csökkent, a tagdíj nőtt. A Mohosz is megemelte a tagsági díjat és mi is az infláció mértékével emeltünk. Így 2003-ban az összes vízre, tavakra, Kurcára 18.100 forintot, az ifjúsági korúaknak 9.300 forintot kell fizetni. A tagdíj négyezer forint lett, az újonnan belépőknek hatezer forint helyett nyolcezret kell fizetni egyszeri halasításra. Az engedélyeket minden nap árusítja az Ady Endre utcai iroda.

Két jelentős változás történt a horgászrendben. A tavon 30 darab kifogott ponty után új engedélyt kell váltani. Ha valaki kiszámolja, így is bőven megtérül a 7.400 forintos területi engedély. Másik változás a Kurcát érinti. Csónakos horgász egy etetett helyet jelölhet ki magának, elkerülve, hogy 3 - 4 helyet is lefoglaljon. Meglévő horgászstégekre ez évtől fennmaradási engedélyt kell kérni az önkormányzattól, új létesítéséhez pedig építési engedélyt.

- Személyi változások történtek? 

- Új titkárt választottunk Paczali Ferenc személyében, mellette Dékány Józsefné dolgozik az irodán. Az új horgászmester, egyben az ellenőrök vezetője Várdai Béla.

<<< Vissza