<<< Vissza
Tél tábornok támadása
 
2003. január 10.

Vasárnaptól hétfő délutánig (január 5–6-án) közel 40 centiméter hó esett le a városban. Ekkora mennyiséget hosszú idő óta nem mérhetett a lakosság. A keddi hóvihar azután ennél is kellemetlenebb volt, mivel széllel járt, fújta-kavarta a havat, minden irányban hó- és járműtorlaszok nehezítették a közlekedést. A város belső területén a leálló, parkoló járművektől lassan haladtak a hóeltakarító gépek. A szél és a hóesés elcsendesedésével megkezdődött az intenzív hóeltakarítási munka, aminek szerda reggelre már az eredménye is látszott, a közlekedés problémamentesen megindulhatott.

Hat saját gépünk mellett négy bérelt gépet állítottunk munkába – tájékoztatta lapunkat Szirbik Imre polgármester. Elmondta, hogy a lakosság többsége gondoskodott az ingatlanuk körüli hóeltakarításról. A város első embere elismeréssel szólt arról a megértésről és türelemről, amit a polgárok helytállásban tanúsítottak.

– Köszönetet mondok a város lakóinak, mindazoknak, akik éjt nappallá téve dolgoztak. Most egy kis szünetet kaptunk, szerdai napon beszélgetünk, de a meteorológia csütörtöktől újabb havazást jelez, folytatódik a kellemetlen, szeles idő. Ami előreláthatólag néhány napig tart, továbbra is azt kérem mindenkitől, amit lakása, üzlete körül megtehet, tegye meg, a gépkocsivezetőket arra kérem, hogy a város főutcáján a parkolást lehetőleg mellőzzék, olyan helyre álljanak, ahol nem akadályozzák a hóeltakarítást. Lassan azzal a problémával is szembenézünk, hogy a hó egyre kevesebb helyen fér el, eltakarításában, rakodásában a másikat lehetőleg ne akadályozzuk – kérte a polgármester.

Az irányítást ez esetben is a katasztrófa-elhárítási bizottság végzi, az ár- és belvízi védekezésben már kipróbált csoport. Akinek ezzel kapcsolatban bármilyen észrevétele, kérése van, az a 105-ös számon (a tűzoltók vonalán) fordulhat segítségért. A tűzoltóság diszpécserszolgálata intézkedik majd. A bizottság felkérésére a honvédség is besegít. S hogy alakosság mennyire megértette és fölismerte a helyzetet, a kórház jelentése szerint baleseti szempontból csendes hétköznapoknak tűnt eddig az egész.

<<< Vissza