<<< Vissza
A költészet és a gondolkodás barátainak
Orbán István verseskötete 
2003. január 10.

A politika a racionális ismeretek tárháza, a költészet az érzelmeket tolmácsolja felénk. Ha közgazdaság az ész, a líra az érzelem. A kettő egymásra hatását senki sem vitatja, de ritka, fehér holló az a személy, aki a kettőt együtt hordozza magában.

Orbán Istvánnak sikerült a majdnem lehetetlen. Még a karácsonyi gyertyák gyújtása előtt érkezett a meghívó, ami N. Orbán István Férfidolgok című verseskötetének könyvtári bemutatójára invitált.

- Ez az az Orbán István? - kérdezi ismerősöm, nem túlzottan helyesen. Csak a bólogatás után folytatja: - Sosem hittem volna, hogy verseket ír!

Okozott már másoknak is meglepetéseket a szerző. Most a verseskötettel. Az igazság mégis ott lehet elásva, hogy a határozott vízilabdás, a támadó politikus, a hűvösen számolgató pénzügyes - mindig is lírai alkat volt. Csak nem illett ez a kép a hétköznapi szerephez. Nem illeszkedik a sablonképbe a líra. Gondolom az sem volt könnyű, amikor Orbán István előállt: emberek én verseket írok! A kockába gyömöszölt gondolkodás száz féle elfoglaltságot elfogad egy férfiembernek. Na de verseket írni?! Még ha férfidolgokról is. 
A szentesi könyvtárban valódi, ünnepi hangulat fogadta az érkezőket. Piti Katalin érzelemgazdag festményei és grafikái nem "sordíszként" szerepeltek, körben a falon. A hangulatot csak fokozta Horváthné Dányi Katalin mély tónusokat megszólaltató gondonka játéka.

Góg János baráti gondolatok sorával ajánlotta Orbán István kötetét a hallgatóságnak. Szólt arról is, hogy az embert próbáló zűrzavarban, gyakran hiányzik a megbecsülés, a szép szó, a baráti megértés. A szerző lelkének egy-egy szeletét helyezi a kötet lapjaira, és az érzései, gondolatai segítségével cselekvésre ösztönzi az olvasót. 

Piti Katalin rajzai, sajátos, de jól kifejező grafikái erősítik a versek hangulati hatását. Szegényebbek lennénk néhány rajzos gondolattal, ha csak a szikár betűsorok vonulnának végig a könyv lapjain. 

A harminc verset tartalmazó kötetet több helyen is beszerezhetik, akik szívesen kalandoznának a szavak világában. Bátran kereshetjük a Férfidolgok című könyvet a szentesi és a csongrádi könyvesboltokban és a nagyobb újságárusító helyeken. 

Orbán István ajánlása mindenkit megtalál, de azokat éri igazából utol: " akik szeretik a költészetet és gondolkodni is hajlandók az élet egyszerűbb és bonyolultabb dolgain."

K.P.

<<< Vissza