<<< Vissza
Tíz éve játékvezető
Az NB III-ban 
2003. január 10.

A labdarúgás hívei előtt nem ismeretlen Pádár László, Tóth László és Csányi József neve. Ők voltak azok, akik a korábbi időkben városunkat képviselték a labdarúgás területén nemzetközi, illetve NB I-es játékvezetői minősítéssel. Napjainkban Samu László az, akinek a legmagasabb sípmesteri minősítése van. Tíz éve fújja a sípot az NB III-ban, lengetett NB II-ben, s vezet megye I. osztályban is.

- Az NB III-ban mikor debütált?

- A nemzeti bajnokság negyedosztályában asszisztensként (partjelző) debütáltam 1993-ban egy Cegléd - Mezőkovácsháza mérkőzésen. Játékvezetőként pedig 1994-ben Kiskunfélegyháza - Csont FC Kisszállás összecsapáson, 1400 néző előtt. Izgalmas, jó mérkőzés volt tarkítva tíz sárgalappal.

- Az eddigi pályafutása alatt volt-e olyan mérkőzése, ami nehéznek minősült?

- Volt több is. Szurkolói affér az utóbbi egy évtized alatt, egy megismételt Kiszombor - Röszke megyei rangadón volt. Szünetben hógolyóval megdobtak, s lefújtam a megye I. osztályú derbit.

- Mikor a bajnokságban szünet van, a sípmester is teljesen leenged?

- Igen. Ilyenkor én még teremben sem vezetek, de nem álltam le teljesen. Tréningezek, hetente két-három alkalommal futóedzést tartok.

- Az önök felkészültségéhez szükség van egy teszt elvégzésére. Ez miből áll?

- Elméleti és gyakorlati felkészülésből. A tesztek azok nagyon fontosak. Megvannak az elvárások a fekete ruhások felé. Ez konkrétan az elmélet mellett, a megye I., illetve az NB III-as osztályban 2.600 m futás 12 perc alatt. Van rövid- és középtáv is, az idő korosztályonként szabályozott. Az NB I-ben 3.000 métert kell futni megadott időre. A felső korhatár játékvezetőknél 45 év, de egy edzésben lévő ember még 40-45 évesen a tesztben előírtakat teljesíteni tudja.

- A játékvezető el tud dönteni egy mérkőzést. Ez az állítás helytálló-e vagy nem?

- A pályán történő szituációban igen, rövid idő alatt dönteni kell, s ilyenkor benne van, hogy mérkőzést befolyásoló hibát követ el egy mérkőzés-vezető, de ez nem szándékos. Emberek vagyunk tévedhetünk.

- Fel lehet-e készülni egy feketeruhásnak arra, hogy a mérkőzés folyamán a legközelebbi hozzátartozóját emlegetik a szurkolók?

- Úgy lesz valaki igazán játékvezető, ha ezeket a külső tényezőket kizárja, mert máskülönben a nézők által befolyásolható lesz.

- Mi az oka annak, hogy nincs a mai sípmesterek között olyan, aki alkalmas volna UEFA vagy FIFA mérkőzések vezetésére?

- Az elmúlt években nagyon megfiatalították a játékvezetői kart, konkrétan az NB I-es mezőnyt és ezek a játékvezetők most jönnek olyan szintre, hogy nemzetközi, illetve UEFA porondra kilépjenek.

- Szentesen sincs játékvezetői utánpótlás. Ön is úgy látja?

A labdarúgásban, a mérkőzésvezetés nem egy népszerű dolog, főleg a fiatalok körében. Megteszünk mindent azért, hogy ezen a területen is legyen utánpótlás a városban is. Évenként kiírunk tanfolyamokat, de sajnos kevesen vesznek rajta részt.

- A pályáról nézve Ön milyennek ítéli Magyarország szurkolói társadalmát?

- Megállapításom az, hogy nagyon rossz a szurkolói légkör Magyarországon, még az NB III-as szintet nézve is. Nem nekem kell ezt megítélni, de valamilyen szankciókat be kellene vezetni.

- Önt sokszor lehet Szentesen, a hazai csapat mérkőzésén látni. Szokta-e kritizálni játékvezetői társát?

- Én mérkőzésvezetői szemmel nézem az összecsapást, ha kilátogatok egy bajnokira. Ez a szakmánk ártalma. Egymás teljesítményét csak egymás között kritizáljuk, s ez a jó, mert a hibából lehet tanulni.

Dunás V. Zoltán

<<< Vissza