<<< Vissza
Sztrájkoltak a buszvezetők
 
2003. január 10.

Amint azt már jó előre meghirdették, sztrájkra lehetett számítani a közlekedési vállalatoknál. A tárgyalások nem vezettek eredményre, így az autóbuszvezetők béremelésre vonatkozó kérése nem teljesült. Ennélfogva szinte elkerülhetetlen volt a január 6-ára meghirdetett kétórás sztrájk. 

Amint azt Kelemen Lászlótól, a Tisza Volán Rt. Szentesi Kirendeltségének igazgatójától megtudtuk, már január elején elkészült egy sztrájkmenetrenddel. Amiről a médiában tudomást szerezhettek az utazók. Szentesen két menetrendszerinti járat indult el 4 óra 30 perc táján, a szegedi, illetve Gádorosról Szentesre induló autóbusz. További járatok indultak el a környező településekről. Így Árpádhalomról, Derekegyházról, Tompahátról. Nagytőkéről. Ez utóbbi járat műszaki hiba miatt nem tudott elindulni.

Reggel 6,30 perctől elindultak a távolsági járatok. Az időjárás is bekavart mondhatnánk, egy kicsit megtámogatta a sztrájkot, a járatok fölszaporodtak. Ha mindez nem lett volna, délelőtt 9 órára helyre áll a közlekedés. Két baleset is nehezítette a közlekedést, az egyik Szentes-Vásárhely között, ahol egy gázszállító kamion csúszott be az útba, amiatt majd három órán át állt a járműforgalom. A derekegyházi úton szintén kamion csúszott le az útról, emiatt egy csomó járat késett, ott volt kénytelen várakozni. Úgy dél körül állt helyre az összes menetrend. Ez időre az említett akadályokat is fölszámolták. Ám az utak továbbra is havasak és jegesek, emiatt késések az elkövetkező napokban is lehetnek.

Helyben egyedül a 3-as számú helyi járat közlekedett, mivel az egészségügyi intézmények ellátását a sztrájk alatt is biztosítani kellett, így a kórházhoz is. Ez a leghosszabb helyi járat. A sztrájk minden járatra vonatkozott, a távolsági járatok is csak 6.30-kor indulhattak el. Hogy milyen eredménnyel járt? Azt országosan lehet értékelni. Különösebb bonyodalmat nem okozott. A lakosság is föl volt rá készülve. Mint megtudtuk, az idő alatt csak szállingóztak az emberek. Meleg váróteremben várakozhattak. 

Csongrádon ez nem egészen így működött. Ott még javában építkeznek.

- Remélem, utánuk mi következünk. Bízom benne, hogy ebben az évben valamikor sor kerül ránk. Ezt is úgy tervezik, hogy az EU-s elvárásoknak megfeleljen. Büfé is lesz. Ekkora csomóponthoz úgy vélem, az is szükséges. Eddig is jól működött, csak a bérleti szerződés lejárt, s a működtető cég nem akarta meghosszabbítani. A felújítás kapcsán át lesz alakítva az egész épület - mondta Kelemen László.

<<< Vissza