<<< Vissza
Színt visznek az otthonokba
Pacsika Emília textiljei 
2003. január 10.

Pacsika Emília és Dózsa Erzsébet

"Selyemből, szövetből, csipkéből, fából, zsákvászonból, aranyszálból, idegszálból, szívverésből, szeretetből, szerelemből, szenvedésből és szenvedélyből szőtt, varrott, kötött, kagylóban gyöngyként fogant művek" - írta az alkotóról Kass János grafikusművész.

A Szentesi Művelődési Központ Galériájában január 7-én, a szél- és hóvihar ellenpontjaként nyílt meg a művészetszerető közönség számára közönség számára Pacsika Emília szegedi textilművész kiállítása. A hivatalos megnyitó előtt Perjésné Dózsa Erzsébet olvasta fel Nemes Nagy Ágnes: Otthon című versét, amely tökéletesen illet a környező alkotások hangulatához. A művész másik jó ismerőse, Orbán István nyitotta meg a tárlatot. Elmondása szerint a Galéria idei első programjával igen magasra tette saját számára is a mércét. Hiszen szépségben és újszerűségben nehéz lesz túlszárnyalni Pacsika Emília kiállítását. És valóban... 

A zord időjárási viszonyok közepette a harmónia, a meleg színárnyalatok, az ízléses művészeti alkotások szigetévé vált a szentesi Galéria. A Csongrád Megyei Önkormányzat egykori sajtóreferense, újságíró ma már csak a művészetnek él. Alkotásai új, izgalmas, sajátos technikával készülnek. Neki sikerült nem beállni az "átlagos" művészek sorába, valami egészen mást, újszerűt alkotni. A szentesi kiállításon csak munkássága egyik, képzőművészeti részének legszebb darabjait láthatjuk. Lelkének másik felével iparművészként gazdagítja környezetét. Lakástextíliái, terítői, szalvétái, ágyneműi is egyediek. Színt visznek az otthonok életébe, a mindennapokba. Képzőművészként sem tartja lealacsonyítónak, hogy "finom" művészet mellett olyan tárgyakat is készít, ami használható, s ha az idők során elhasználódott, akár eldobható. 

A Galériában látható faliképek mindenki számára igazi élményeket tartogatnak. A színek, az anyagok változatossága szemet és lelket gyönyörködtető. Többek, mint fali képek, fali textíliák. Műalkotások, amelyekben minden emberi érzés megjelenik. Kereszt, kard, falioltár, az elmúlást, az új élet kezdetét ábrázoló "képekkel" találkozik a látogató. Valamennyi komoly üzenetet hordoz. Remélhetőleg mindenkinek más és mást. Látogassák meg a Galériát, töltődjenek fel, gyönyörködjenek Pacsika Emília textíliáiban. A kiállítást február 1-jéig tekinthetik meg, keddtől péntekig 10-13 és 15-18 óráig, szombaton 9-13 óráig.

N.A.

<<< Vissza