XXXIII. évfolyam 48. szám

Jó befektetés a csatorna
 

2002. december 6.


107 kilométer csatorna épül három éven belül Szentesen
Ennyi szükséges a teljes csatornázottsághoz. Három év múlva nem lesz olyan ház a város belterületén, melyet ne lehetne a szennyvízhálózatra rákötni. A tervek szerint 2003 végén elkezdődik és 2005-ben befejeződik a csatornázás mind a hat öblözetben. Egyedül a nagyhegyi városrész marad most ki a beruházásból a kialakulatlan utcaszerkezet miatt. Jelenleg 4600 ingatlan van rákötve a rendszerre, ez nem egészen a felét jelenti az összesnek.


Bővebben


 

Megérkezett a Mikulás
 

2002. december 6.


A városba is megérkezett a Mikulás. A hét derekától több helyütt is találkozhattunk a nagyszakállú Télapóval. Elsők között a kórház gyermekosztályára látogatott el (képünk), majd csütörtökön a Tóth József Színházteremben, a Magyar Vöröskereszt területi szervezetének ünnepségén ajándékozta meg a gyerekeket. A Művelődési és Ifjúsági Házba december 8-án, vasárnap délután 4 órakor érkezik a Mikulás. A Pom-Pom együttes "Ernő - Mikulása" várja a város apró polgárait, hogy műsorát meghallgassák, megnézzék. A program végül is hagyomány már a szentesi gyerekek között.


Bővebben


 

Megszépült az épület arca
 

2002. december 6.


Befejeződött a Kossuth u. 8. szám alatti épület felújítása. A Beruházó és Vagyonhasznosító Kft. megrendelésére a Fészek Építőipari Bt. szakemberei előbb az ingatlan tetőszerkezetét javították ki, elvégezték az ahhoz kapcsolódó épületbádogos munkát, majd elektromos és mechanikus madárvédelemmel, továbbá energiatakarékos, úgynevezett Baumit homlokzat hőszigetelő vakolattal látták el. Azután következett a környezethez illő festés.


Bővebben


 

Nyeretlen megyeháza?
 A polgármester bízik a kormányban

2002. december 6.


A választásokkor a szocialistákra szavazók azt várták, hogy a Medgyessy kormány legalább időarányosan teljesíti ígéreteit. Nos, csalatkozniuk kellett. Nem érezhető a szándék, amely az ország uniós csatlakozásához feltétlenül szükséges. Nem folytatódik a magyar bérek felzárkóztatása az európai bérekhez, a kis és középvállalkozások felzárkóztatásának javítása, nem kerül sor a magyar gazdák versenyképességének fokozására. Számos problémát látunk szinte minden területen - hallhattuk Farkas Sándor országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján.


Bővebben


 

Ádventi üzenet
 

2002. december 6.


Üzenet a fiataloknak, ha karácsony közelében nem esik nehezükre gyermeknek érezni magukat.
Kedveskéim!
El tudom képzelni, hogy mostanság tele vagyok izgalmas kíváncsiskodással: mit hoz Számotokra ez a karácsony? Jól teszitek! Még a felnőttek is szeretnek valami jóra várni. Miért ne lenne ez jogos Számotokra? Bizony a várakozás emberi jog, s ha a felnőttek nem engednek elég időt a gyerekeknek arra, hogy élvezzék a várakozás örömét, akkor ez bizony nagy vétek részükről: ellenetek.


Bővebben


 

Vállalkozók
 

2002. december 6.


A 2000. november 1-je előtt kiadott vállalkozói igazolványok cseréjének határidejét a kormány 2003. február 15-éig hosszabbította meg. E véghatáridőig a vállalkozói igazolványok cseréje illetékmentes. A határidő elmulasztását követően a vállalkozó nem végezheti tevékenységét, vállalkozói viszonya a törvény erejénél fogva megszűnik.


Bővebben


 

Leszavaszták a költségvetést
 Közéleti küzdelmek a múltban

2002. december 6.


Tasnády Antal a számára kedvező miniszteri döntés megérkezése után nyomban közgyűlést hívott össze az 1892. évi költségvetés megvitatására. A december 30-án megtartott ülés rendkívül viharos légkörben folyt le. Már a november 12-i közgyűlés jegyzőkönyvének hitelesítése során heves vita alakult ki, mivel az úgy tüntette fel az ülés feloszlatását, mintha az a képviselők egy részének indokolatlan zaja és rendetlensége miatt vált volna szükségessé.


Bővebben


 

Nagy találkozó
 

2002. december 6.


Immár tizenharmadik alkalommal gyűltek össze Dr. Nagy István volt tanítványai szombaton a szentesi levéltárban, hogy megtartsák hagyományos évi összejövetelüket. Labádi Lajos levéltárigazgatótól megtudtuk:


Bővebben


 

Halál az úton
 

2002. december 6.


Szentes és Hódmezővásárhely között a 45-ös számú közúton halálos kimenetelű közúti baleset történt még az elmúlt héten. A mellékútról kikanyarodó IFA tehergépkocsi a szabályosan közlekedő Wolkswagennek ütközött. A személyautó vezetője nem élte túl a balesetet, utasa könnyebb sérüléseket szenvedett.


 

Munkahelyek
 

2002. december 6.


A Csongrád Megyei Munkaügyi Központ Szentesi Kirendeltségének állásajánlata a következő:
adminisztrátor, állatgondozó segédmunkás, asztalos, betanított és szakképzett varrónő (30), betanított sütő, cukrász, sütőipari munkás, csomagoló (43), egészségügyi szakápoló (50), élelmiszerbolti eladó, gépkocsivezető, hegesztő-lakatos, intézményvezető főnővér, ívhegesztő-lakatos, kőműves, kőműves-burkoló, könnyűgépkezelő, lakatos (7), motortekercselő, operátor, gépkezelő, pultos, ruházati bolti eladó, segédmunkás (51), sertésgondozó, szakács, szakápoló (25), szakkórházi orvos (25), számviteli ügyintéző, szobafestő, telepvezető, titkárnő, vendéglátóipari eladó, villanyszerelő és zöldségbolti eladó.

Az állásajánlatok iránt érdeklődők személyesen keressék fel a kirendeltség irodáját az Ady Endre utca 22/b szám alatt.


 

A kistérség is várja
 

2002. december 6.


Azt mondja dr. Demeter Attila önkormányzati képviselő, hogy a választások évének is tekinthető 2002-es év tulajdonképpen neki nem hozott csalódást. Ugyanis a tavaszi országgyűlési képviselői választásokon a Magyar Szocialista Párt színeiben magas szavazati aránnyal szorult a második helyre. Ősszel a 7-es számú választókerületben egyéni képviselő-jelöltként a polgári baloldal támogatásával indult el. Itt 62 százalékos eredménnyel immár másodszorra választották be a helyi önkormányzat testületébe.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2002. december 6.


Nem kell mindent azonnal kimondanod, ami eszedbe jut.


Bővebben


 

Fejlődő idegenforgalom
 

2002. december 6.


Móra Józsefet az 1-es számú választókerületben immár második alkalommal választották meg egyéni önkormányzati képviselőnek. Igaz ugyan, hogy a testületnek már a harmadik ciklusban tagja, ugyanis '94-98 között a 7-es számú választókerületben volt egyéni képviselő. Mint mondja, a 90-94-es időszakban nem is gondolt arra, hogy politizáljon.


Bővebben


 

Véradás a városházán
 

2002. december 6.


Már hagyományos alkalom, hogy a Területi Vérellátó és a helyi vöröskereszt véradást szervez a városháza épületében. Így volt ez legutóbb is amikor sokan keresték fel a helyszínt, hogy vérükkel segítsék az arra rászorulókat.


 

Gyermek-barátok
 

2002. december 6.


November 29-én tartotta a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma újjáalakulásának tizedik, elődszervezete megalakulásának 85. évfordulója alkalmából ünnepi konferenciáját. A konferencia témájához a "Milyen értékeket adunk át gyermekeinknek?" címet adták. Mindehhez méltó keretet adott a helyszín, az Országház kongresszusi terme. A résztvevő fiatalok és nevelőik számára nagy élményt jelentett a rendezvény. A konferenciát Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg. A jelen lévő szentesi fiatalok szereplésükkel méltón járultak hozzá az ünnepség sikeréhez. Mi több, városunk küldötteit még kitüntetés is érte, ugyanis Gágyor Jánosné tanárnő a Gyermekbarát Mozgalom elnökségétől eredményes munkájáért díszoklevelet vehetett át.


 

Arató János hazatért
 

2002. december 6.


Csiszár György fuvola- és Lakatos Béla zongorajátéka csendült fel a Kossuth téri galériában, egyrészt a szép számban megjelent közönség, másrészt Arató János festőművész tiszteletére. Ami a Koszta József Múzeum igazgatóját, Szabó János Józsefet is meghatotta, mindez hallhatóan köszöntő szavaiból is kitetszett.


Bővebben


 

Tisztul a Kurca
 

2002. december 6.


1997-ben kezdodött meg és többszöri késéssel 2000. decemberben fejezodött be a Kurca rehabilitációja. A munkákat hol anyagi (az állami támogatás csúszása), hol természeti kár ( a Tisza áradása) akadályozta. Mintegy 12 kilométeres szakaszon közel 300 ezer köbméter iszapot távolítottak el három év alatt. Sokan megkérdojelezték a 423 millió forintba kerülo rekonstrukció szükségességét, mely költség felét a város fedezte. Azóta zöldell a part, hajtanak az elültetett fák (melybol néhányat kitörtek "vagány fiatalok), a sétálók padokon pihenhetnek meg. Szélesebb lett a víztükör, mélyebb a víz. A horgászegyesület is védett szakasznak nyilvánította az Ifjúsági Ház mögötti hídtól a fahídig terjedo részt. Van még azonban tennivaló. A jövo évi tervekrol Korom Pál, a muszaki osztály fotanácsosa beszélt.


Bővebben


 

Digitális tananyag
 

2002. december 6.


E címen került megrendezésre az az országos szakmai konferencia, amelyen 2002. október 26-27-én vettünk részt Balatonföldváron. Útitársammal, Kóczán Katalinnak némi szorongással érkeztünk, mivel meg voltunk győződve arról, hogy informatikai újdonságok, programok és szakzsargon tömegével kell majd megküzdenünk. A konferencia célja azonban egyáltalán nem ez volt.


Bővebben


 

Írországból vetélkedtek
 

2002. december 6.


Hihetetlenül zöld fű, legelésző tehenek, sok virág, vadregényes tengerpart, színes kiskocsmák, tánc, zene és jókedvű, ráérős emberek. Ha ezeket a kifejezéseket halljuk, biztos, hogy Írország jut eszünkbe.


Bővebben


 

Tehetségek vervenye
 Fotók és rajzok

2002. december 6.


Az idén második alkalommal rendezték meg a "Fotózd le és fesd meg!" elnevezésű festőversenyt a Damjanich János Általános Tagiskolában.


Bővebben


 

A mese csodálatos dolog
 

2002. december 6.


Egy-egy esti mese, amit a nagyi vagy édesanya mesél, sokkal többet ér, mint a videón vagy TV-ben látott film. Hiszen mese közben szabadon szárnyalhat a fantáziánk, olyan kapuk nyílnak ki, amire soha nem gondoltunk volna. Közben benépesül a szoba a képzeletbeli mesefigurákkal.


Bővebben


 

A szegény gyermekekért
 Gálaműsor a színházban

2002. december 6.


Jótékonysági gálaműsort rendeztek a szentesi szegény gyermekekért. A Tóth József Színházteremben tartott program háziasszonya Ollai Istvánné független önkormányzati képviselő, a szociális és egészségügyi bizottság tagja volt. A fővédnök szerepét Szirbik Imre polgármester vállalta.


Bővebben


 

Könyvespolcra ajánljuk
 Dr.Imre Ernő: Negyedik újabb 500 gondolat

2002. december 6.


Az elmúlt hónapban hagyta el a nyomdát dr. Imre Ernő ny. ref. esperes újabb kötete. A szerző 1994 óta hétről hétre közli a Szentesi Életben gondolatait, melyek összegyűjtve 1996-tól jelennek meg a Református Zsinati Iroda Doktorok Kollégiumának főtitkári hivatala kiadásában. A mostani könyvecske ezek sorában tehát már a negyedik.


Bővebben


 

Kései vallomás
 Egy könyv margójára (l.)

2002. december 6.


Betegség, kórház, munka, lustaság, stb. miatt nem teljesíthettem annak idején a tisztes felkérést, hogy mint szentesi származású- valljak a Kurcáról, erről a 18-22 ezer évvel ezelőtti ősfolyóról. Először is elismerés, magas értéklelés illeti meg a kötet szerkesztőjét: Bodrits Istvánt. Aki - úgy tűnik - hagyta folyni a vallomások sorait.


Bővebben


 

Árokba lökték
 

2002. december 6.


Még keresi a rendőrség azokat az elkövetőket, akik a Csongrád és Szentes közötti vasúti szakasz mellől 800 m légvezetéket (telefonkábelt) vittek magukkal. Magánlaksértés miatt indult eljárás egy férfi ellen, aki volt élettársa lakására látogatott el. A baj csak az volt, hogy mindezt hívatlanul, az éj leple alatt tette, úgy hogy bemászott az ablakon. A hölgy természetesen nem látta szívesen a jövevényt - ezért értesítette a rendőrséget.


Bővebben


 

Tíz év tükrében
 

2002. december 6.


Kik ők? Szentesiek, felsőpártiak, asszonyok, reformátusok. Amikor Budapesten megalakult a Magyar Református Nőszövetség, majd országunk körzeteiben. Hamarosan tíz évvel ezelőtt Szentesen is összefogtak szép célok érdekében az asszonyok. Az országos nőszövetségnek - melyhez a szentesiek is tartoznak - a céljai közt szerepel a már meglévő egyházi munka segítése, imaszolgálat, diakónia, család- és ifjúsággondozás, magányosok vigasztalása, menekültek segítése, egyéb missziói munka.


Bővebben


 

Szentesi képes krónika
 

2002. december 6.


A hatvanas évek elején kialakult viszonylagos rendben a megyei vállalatok és intézmények évenként többször rendeztek szakszervezeti vetélkedőket, megyei sportversenyeket, s ennek helyszíne gyakran Szentes volt.


Bővebben


 

Műértő szemek
 Képek Kecskemétről

2002. december 6.


Fotók. Képek a falakon. Halk beszédfoszlányok lengik körül. Amott a csend honol. A pillanat megörökítői körbe-körbe járják a termet. Műértő szemek a fotókon, figyelem, ahogyan titokban lesik a mellettük állót: vajon milyennek látja a kiállított képet?


Bővebben


 

Pénzügyi feltételek
  Mindenki építkezik

2002. december 6.


A tervek, elképzelések megvalósulása után, az építkezés anyagi feltételeinek megteremtése jelenti a legnagyobb feladatot az építkezők részére. Ennek a feladatnak a megoldására hozta létre az OTP Bank Rt. a Forrás hitel konstrukciót. A Forrás hitel- család több konstrukcióból áll és gyakorlatilag az összes lakóingatlanokhoz kapcsolódó kiadáshoz pénzügyi segítséget biztosít. Az új lakóingatlan építéséhez a Forrás hitel 2.5 elnevezésű hitel nyújtható. A hitel felvételének feltételei:


Bővebben


 

Sárdobás nélkül!
 Az olvasó írja

2002. december 6.


Az újság legutóbbi számában, hasonló címmel megjelent íráshoz fűznék néhány gondolatot. A cikk írója is egy már megjelent véleményre reagált. Én nem elsősorban valakinek a védelmében tartom szükségesnek leírni - jobbító szándékkal - mondandóm, hanem a helyi sportéletben jelen lévő, de ki nem mondott problémák egy részének feloldása miatt. A sportegyesületek valósághű megítélésének, a valódi sportteljesítmények érdekében szólok.


Bővebben


 

Százévest köszöntöttek
 

2002. december 6.


Hajdú Ferencné november 29-én ünnepelte a 100. születésnapját. Ebből az alkalomból Szirbik Imre polgármester köszöntötte az idősasszonyt. Egyébként Julika néni férje három hónappal a 104. születésnapja előtt halt meg.


 

Ez igenis nyűglődés!
 

2002. december 6.


Örömmel olvastam Kozák László a Szentesi Élet múlt heti számában közölt építő jellegű kritikáját, ugyanis ezek szerint nem csak engem érdekel a helyi vízilabda sorsa. Azonban néhány megállapításával vitába szállnék.


Bővebben


 

Szürke csapat vagyunk
 

2002. december 6.


Befejeződött az OB-I-es vízilabda bajnokság alapszakaszának első köre. A Kontavill Szentes csapata szombaton sem tudott javítani idei mérlegén, a budapesti UTE otthonában 12-7-es vereséget szenvedett. Két győzelméért kapott négy pontjával a tabella 10. helyéről várja a folytatást, ami még ebben az évben három idegenbeli mérkőzést jelent. Arról, hogy reális-e ez az eredmény, Kádár Józsefet, a csapat edzőjét kérdeztem.


Bővebben


 

Kosárlabda ráadás
 

2002. december 6.


Hosszabbítás után maradt alul az NB II-es bajnokságban szereplő szentesi kosárlabdacsapat. Pénteken a Békés ellen lejátszott mérkőzésen a rendes játékidőben 80-80-as eredmény született, a ráadásra azonban nem erő, 96-84-re győzött a vendégcsapat.


 

Rögbi zöld asztalnál
 

2002. december 6.


Gyakorlatilag befejeződött a 2002-2003-as NB II-es rögbibajnokság őszi idénye. A záró mérkőzés eredménye nélkül., a Szentesi VSC "91-esek" csapata a tabella élén áll. Az Esztergom II. elleni utolsó összecsapást elvesztette a szentesi gárda, de óvtak. A szentesi különítmény félévi bizonyítványáról beszélgettünk Törőcsik Sándorral, az együttes játékos-edzőjével.


Bővebben


 

Két pont
 

2002. december 6.


Az OB-I/B-s Bertók SC vízilabdásai szombaton Nagykanizsára látogattak, s három lőtt góllal is sikerült elhozniuk a két pontot a dunántúli városból. A labdarúgó mérkőzés eredményére emlékeztető 3-1-es végeredményt a helyzetkihasználással ismét hadilábon álló szentesi csapat elsősorban a két Orosznak köszönhette. László a kapuban a remekelt, míg Róbert támadásban nyújtott maradandót, két góljával és két négyméteres kiharcolásával eldöntötte a derbit. Az utolsó őszi forduló előtt, amit a budapesti Tipográfia otthonában tud le majd a gárda, a tabella hetedik helyén állnak.


 

Férfi teremfoci
 

2002. december 6.


Az NB II-es teremlabdarúgó-bajnokságban első idényét kezdő Vasutas SC Szentes csapata befejezte a bajnokság őszi szakaszát. Az utolsó három mérkőzésen a vasutasok a következő eredményeket érték el: Charlton Gellért-Vasutas SC 7-8. A szentesi góllövők: Ruzs Molnár András (3), Jernei Csaba (2), Szabó Árpád, Varga Zsolt +1 öngól. Vasutas SC-Cerberous 7-7, góllövők: Györgyi Cs. (3), Jernei Cs. (2), Birkás S., Szabó Á. Sirokkó FC-Vasutas SC 9-7, góllövők: Szarvas Zs., Györgyi 2-2, Szabó Á., Kiszely, Varga Zs. 1-1.
A bajnokság január közepén folytatódik majd.


 

Kézilabda: döntetlen
 Megyei bajnokságban

2002. december 6.


Döntetlent játszott Szentes kézilabdacsapata vasárnap a Röszke ellen. A megyei bajnokságban szereplő gárda minden erőfeszítése ellenére 28-28-as végeredménnyel csak egy pontot tudott begyűjteni.


 

Családi események
 

2002. december 6.


Született: Bori Zoltánnak és Gyovai Irmának (Klauzál u. 10.) Péter, Dávid Zoltánnak és Patonai Emesének (Kiss E. u. 55.) Lora...


Bővebben


 

Ügyelet
 

2002. december 6.


Orvosi ügyelet: szombaton reggel 7-től, hétfő reggel 7 óráig a Sima Ferenc utca 29-33. szám alatt (mentőállomás) tartanak ügyeletet. Telefon: 400-114, 410-004, 400-104, fax és telefon is: 400-124....


Bővebben