<<< Vissza

Fejlődő idegenforgalom
 

2002. december 6.

 
Móra Józsefet az 1-es számú választókerületben immár második alkalommal választották meg egyéni önkormányzati képviselőnek. Igaz ugyan, hogy a testületnek már a harmadik ciklusban tagja, ugyanis '94-98 között a 7-es számú választókerületben volt egyéni képviselő. Mint mondja, a 90-94-es időszakban nem is gondolt arra, hogy politizáljon.

- Most viszont többedmagával vett részt az elsőségért való küzdelemben a helyhatósági választásokon - vetem fel.

- Korántsem ellenfelekként néztem a velem induló jelölteket - válaszol a képviselő. - A választások lényegében arról szóltak, hogy a polgárok megerősítik-e a korábbi nyugodt politizálást, vagy pedig egy másik, radikálisabb irányzatot fogadnak el. A tavaszi választások eredménye azt sugallta, hogy van egy olyan választói réteg, amely nem tudja eldönteni, hogy hova pártoljon. A városban egyértelműen a Magyar Szocialista Párt került fölénybe. A választók megerősítették azt a korábbi szándékot, hogy egy dinamikusan, lassan európaivá fejlődő városban szeretnének élni.

- Mit szeretne elérni a városban az elkövetkező ciklusban?

- A legurbanizáltabb városrészben az emberek a szocialista párt felé való elkötelezettségüket demonstrálták. Sikerült megszólítani az ott élő választókat azzal a programmal, amit Szirbik Imre polgármester képviselt. Szeretném elérni, hogy Szentes az európai uniós csatlakozás küszöbén ne legyen sokkal érdektelenebb város, mint bármelyik hasonló nyugat-európai kisváros. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy a település bekerüljön az idegenforgalom vérkeringésébe. Tegye azt kulturális értékeivel, mint például középiskoláival, melyek szellemi potenciált jelentenek a városnak. De ott vannak a múzeumok, műemléképületek, patinás építmények, melyeket meg kell őrizni az utókornak. Kihasználni a velük járó lehetőségeket.

- Több bizottságba is beválasztották.

- Tagja vagyok a megyei közgyűlés területfejlesztési bizottságának, helyben a városfejlesztési bizottságnak, valamint elnöke a kereskedelmi, mezőgazdasági, idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatok bizottságának. Ezek mind fontosak a városnak, és úgy gondolom, hogy ebben a munkában tudok tenni a város fejlődéséért.

- Gyakran foglalkoztatja az idegenforgalom fejlesztésének kérdése.

- A városban meghatározó a fürdőturizmus megteremtése. Úgy gondolom, hogy az üdülőházak felújítása jól halad, melyek az elkövetkezendő évek feladatait határozzák majd meg. A távlati célok között a városban többször szóba került már egy gyógyszálló, a gyógyturizmushoz tartozó épületegyüttes megteremtése, aminek a tervei is megvannak, csak éppen befektetőt kellene találni hozzá.

- Mi az, amit még fontosnak tart a város életében?

- Fontos volna egy megfelelő idősek otthona felépítése. Amely a munkás időszak után biztosítaná a nívós pihenést, és ezzel is meg tudnánk becsülni azokat az idős embereket, akik lehetővé tették számunkra a megélhetést. Gondolni kell arra, hogy egyszer majd mi is megöregszünk, és reméljük, a gyermekeink számunkra ugyanazt fogják biztosítani, amit mi megteremtettünk. A csatornahálózat kiépítése közel 10-15 lakást érinthet a körzetben, a városi beruházást nagyon pártolom. Már azért is, mivel az uniós csatlakozáskor fontos lehet a beruházás.

- Milyennek látja az önkormányzat összetételét?

- A képviselő-testület jelenlegi összetétele biztosítékot ad arra, hogy komoly szakmai munka folyjon. Ne legyen sárdobálás. Úgy gondolom, hogy ha már a testület tagja lett valaki, akkor el kell felejteni azt, hogy melyik párt, melyik politikai szervezet delegálta az önkormányzatba.

L. J.


<<< Vissza