<<< Vissza

Jó befektetés a csatorna
 

2002. december 6.

 

107 kilométer csatorna épül három éven belül Szentesen

Ennyi szükséges a teljes csatornázottsághoz. Három év múlva nem lesz olyan ház a város belterületén, melyet ne lehetne a szennyvízhálózatra rákötni. A tervek szerint 2003 végén elkezdődik és 2005-ben befejeződik a csatornázás mind a hat öblözetben. Egyedül a nagyhegyi városrész marad most ki a beruházásból a kialakulatlan utcaszerkezet miatt. Jelenleg 4600 ingatlan van rákötve a rendszerre, ez nem egészen a felét jelenti az összesnek.

Két hét múlva megalakul a csatornamű-társulat - nyilatkozta Korom Pál a műszaki osztály főtanácsosa. Az 5600 ingatlantulajdonosból 4400 írta alá a szükséges szerződést és megkötötte a lakáskassza-szerződést október 5-e óta. Ez közel 80 százalékos szervezettséget jelent. Aki december elejéig nem élt ezzel a lehetőséggel, az még fél évig megteheti, de már módosított feltétellel. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nem hitelt vesz fel a lakos, hanem egy előtakarékossági szerződést köt. 96 hónapon keresztül fizet havi ezer forintot, e mellé a közalapítványon keresztül a város még hozzátesz havi 1088 forintot, a lakástakarék szerződésre jár még 30 százalékos állami támogatás és 3 % kamat. Ez így összesen az egész beruházás egyharmadát fedezi és az önrészt jelenti a pályázatokhoz.

- Kötelezhető az ingatlantulajdonos a szennyvízcsatornára való csatlakozáshoz?

Jogszabály lehetővé teszi, hogy a csatornamű-társulat ilyen határozatot hozzon. Én nem tartok valószínűnek egy ilyen döntést. Azonban azt tudni kell, hogy pár éven belül környezetterhelési díjat vezetnek be az országban, ami azokat érinti akiknek lehetősége lenne rákötni a városi szennyvízhálózatra és mégsem teszi meg. A másik dolog pedig, hogy egy csatornázott ingatlan forgalmi értéke magasabb, jobb áron lehet eladni. Érdemes most belépni a csatornamű-társulatba, hiszen már akár egy félév múlva sem lehet a mostani kedvező feltételekkel a szennyvízelvezetést megoldani.

besenyei


<<< Vissza