<<< Vissza

Kései vallomás
Egy könyv margójára (l.)

2002. december 6.

 

Betegség, kórház, munka, lustaság, stb. miatt nem teljesíthettem annak idején a tisztes felkérést, hogy mint szentesi származású- valljak a Kurcáról, erről a 18-22 ezer évvel ezelőtti ősfolyóról. Először is elismerés, magas értéklelés illeti meg a kötet szerkesztőjét: Bodrits Istvánt. Aki - úgy tűnik - hagyta folyni a vallomások sorait.

Veretes, többször óvatos sorok vallanak nem a Kurcáról, hanem önmagunkról. A Kurca többször szép általánosságokat kap. Mikor lesz a Kurca Szentesnek olyan, mint Párizsnak a Szajna Rómának a Tevere. Nagyon őszinte vallomást talán egy tucatnyit olvastam. Ezek között volt olyan, amelyik tele volt fájdalommal, elkeseredettséggel, netán cinizmussal is. De megbocsátható talán nekik ?! Néha meg kellett tanulni a sorok között olvasni és érteni. Vannak jajongó, expresszíven fájdalmas sorok is, szívet érintők. Van, aki a mágikus magyar folklórra adta a fejét és egész életét! Igazat írt nagyon rövid soraiban. Szívesen olvastam volna tovább!!

Mások hosszú-hosszú sorokon keresztül magyarázták meg, amit nem kellett volna megmagyarázni. Érdekes: a "Magyar" mindig "Magyaráz". Mindent meg tud "magyarázni", azt is, hogy miért nincs még mindig Szentesnek múzeumi épülete, miért ment csődbe a Selye-hagyaték, miért kellett a Horváth Mihály- szobrot a gimnázium elé állítani meg visszahelyezni? Mikor lesz prédikációs halott a Petőfi Szállóból és a Tóth József Színházból?

Amikor megkaptam a kötetet orvos fiamtól, kinyitottam valahol. Egy remek tornyosfrizurás, értelmiségi hölgy tűnt fel a lapon és egy vers, amivel "vallott". Magamban elneveztem a Kurca mentőjének. Megfordult a fejemben Pallas Athéné neve is, meg Kirkéé is. (Salvavi animam meam!) Ez sáros "folyó", amelyen egykor sószállító fahajókat vontattak, nem ébreszthetett bennünk maradandó érzelmeket. Jómagam is csak a vastag nádasokra, meg a gyékényesekre emlékezem, még a piros taréjú búbosvöcskökre, amint jobbra-balra tekintgetve úsznak ki a Kurca hídja alól és elsietnek a nyíltabb vizek felé a vadkacsák és ritkán szárcsák társaságában. A Nagy- és Koncz-örvények ugyan nem voltak örvények, de a nevük félelmetes volt. Életuntak utolsó menedéke volt a két mély víz. Partján épült fel az uszoda és a m. kir. állami rendőrkapitányság faházikója, ahol vetkőzni-öltözni lehetett, ahol olvasható volt a rendőrfőtanácsos ukáza: férfiak csak olyan fürdőruhában mehetnek a vízbe, amelyik teljesen eltakarja a mellbimbókat. Már akkor is közröhej volt. Inkább mentünk a Tiszára strandolni. A fürdőgatyáinkkal. A nőknél akkor még kétrészes fürdőruháról szó sem volt. Még akadt bokáig és kézfejig leérő, fodros fürdőruha is.

Döbbenten olvastam esténként annak a fenékig értelmiséginek a vallomását, amit nem tudok ma sem letenni, ha belefogok az olvasásába. Legyen övé a Magyar Parnasszus! Ezért a vallomásért és hasonlókért érdemes volt megszerkeszteni a kötetet! (folytatjuk).

Dr. Varga Lajos


<<< Vissza