<<< Vissza

Tíz év tükrében
 

2002. december 6.

 

Kik ők? Szentesiek, felsőpártiak, asszonyok, reformátusok. Amikor Budapesten megalakult a Magyar Református Nőszövetség, majd országunk körzeteiben. Hamarosan tíz évvel ezelőtt Szentesen is összefogtak szép célok érdekében az asszonyok. Az országos nőszövetségnek - melyhez a szentesiek is tartoznak - a céljai közt szerepel a már meglévő egyházi munka segítése, imaszolgálat, diakónia, család- és ifjúsággondozás, magányosok vigasztalása, menekültek segítése, egyéb missziói munka.

Ezeknek a feladatoknak a megvalósításában erejüknek, lehetőségeiknek latbavetésével próbáltak eleget tenni az asszonyok. Volt idő mikor elcsüggedtek, mikor érezték a feladatok nagyságát, de szerencsére ismét és ismét sikerült megújulniuk. Erőt adott nekik az öregek hálás mosolya, a gyerekek kacagása, a betegek megtört szemének újbóli csillogása. És ha nem is tudták, hogy melyik lepráson, árvízkárosulton, éhezőn segítettek, az adás öröme boldoggá tette őket. Nemcsak a hazai társakkal tartják a kapcsolatot, de a temesvári, újszentesi, szabadkai stb. egyházak tagjaival is. Pl. a lecsmériek (Szilágy megye) templomépítéséhez is nyújtottak segítséget, megfogadták őket napokra Szentesen is. Biztosan jól érezték magukat az erdélyiek a felsőpárti családoknál, mert a búcsúzkodás is egy órán át tartott. Mikor a Magyar Televízió bemutatta, hogy Berekszászon a kórházban gyertyafény mellett operálnak, a szülőnőknek derékaljat, vánkost kell vinni a kórházba a csupasz ágyakra, akkor a forintocskáik mellett egy vérnyomásmérőt is küldtek a kórháznak a felsőpártiak. Nem sok, de valami. Felvették a kapcsolatot a sepsiszentgyörgyi nyugdíjas lelkészek, özvegy lelkésznők egyesületével. Segítséget nyújtottak egyik tagjuknak, hogy Magyarországon megoperálhassák. Tavaly Kárpátaljáról gyerekeket nyaraltattak, olyanokat, akik az árvizek miatt sokat szenvedtek. Az idén egy kecskére való forintot gyűjtöttek össze, hogy a magyar iskolákban legalább egy csésze tejet ihassanak a Berekszász környéki gyerekek. Természetesen más hazai nőszövetségi társak is vittek ki kecskére forintokat.

Igehirdetésre, előadások tartására nemcsak hazai lelkészeket, lelkésznőket hívnak meg. Nagyon emlékezetes számukra Csiha Kálmán volt kolozsvári református püspök első látogatása, mert akkor velejött hűséges felesége is.

Emese asszony, ki életével, magatartásával méltó utóda volt az erdélyi nagyasszonyoknak. Nagyon érdekes volt az Egyesült Államok-beli professzornak és teológus tanítványainak az előadása is. Tőlük tudták meg, hogy az USA-ban kb. ezer egyház működik, és a legnagyobb lélekszámú a mohamedán. (Nálunk csak 130 körüli egyház van bejelentve.) A Felsőpárti Egyháznak, így a Nőszövetségnek is jó kapcsolata van a hollandokkal. Vannak lelkészek, feleségek akik az elmúlt tíz évben többször jöttek Szentesre, előadásaikkal, tanácsaikkal segítették a helybeliek munkáját.

Sok minden történt az itt le nem írtakon kívül is ezekkel az asszonyokkal az utóbbi években. Egy esetet még ismertetek. Minden megkeresztelt és még nem iskolás gyermek születésnapjára a Nőszövetség küld üdvözletet. Egy édesanya mondta el a következőt. A beteg fiacskájának vitte be a kórházba a fel nem bontott levelet, mely gyermekének volt címezve. - Olyan mint a tavalyi? - kérdezte a lázas apróság. Mikor az édesanyja felolvasta az üzenetet, akkor a fiúcska visszatette a borítékba, a párnája alá dugta. - Segít meggyógyulni- mondta. Pedig csak egy levél volt.

Van egy könyv, melyet Károli Gáspár fordított, és újra, meg újra kiadják Magyarországon az évszázadok folyamán, ennek a könyvnek egyik mondata lett a Felsőpárti Református Nőszövetségnek a mottója: Egymás terhét hordozzátok!

Gizi néni


<<< Vissza