<<< Vissza

Nyeretlen megyeháza
A polgármester bízik a kormányban

2002. december 6.

 
A választásokkor a szocialistákra szavazók azt várták, hogy a Medgyessy kormány legalább időarányosan teljesíti ígéreteit. Nos, csalatkozniuk kellett. Nem érezhető a szándék, amely az ország uniós csatlakozásához feltétlenül szükséges. Nem folytatódik a magyar bérek felzárkóztatása az európai bérekhez, a kis és középvállalkozások felzárkóztatásának javítása, nem kerül sor a magyar gazdák versenyképességének fokozására. Számos problémát látunk szinte minden területen - hallhattuk Farkas Sándor országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján.

A honatya kitért arra, hogy a jövő évi költségvetésben például turisztikai célokra negyven százalékkal kevesebb támogatást ad a kormányzat elődjéhez képest. A kis- és a középvállalkozások esetében 25 százalékkal kevesebbet irányoz elő, jelentősen szűkül az infrastrukturális fejlesztésre szánt forrás lehetősége. A vasúthálózat fejlesztésére a tavalyinál 60 százalékkal kevesebb jut. A bérlakás-építési programot is mintegy ötven százalékára csökkentik. Az adócsökkentés is elmarad. A minimálbér nem fog emelkedni egy fillérrel sem. Számtalan külföldi cég szüntetheti meg magyarországi tevékenységét, a következő évben várhatóan mintegy 30 ezer munkahely fog megszűnni. Komoly gondok várhatóak a következő években. A kormány a szociális gondoskodással kapcsolatban a bölcsődéseknek és az óvodásoknak beígért ingyenes étkeztetést jórészt az önkormányzatokra hárítja át. Ma már tudjuk, nem lesz ingyenes a tankönyv az általános iskolásoknak sem.

Sajnos nem valósul meg az önkormányzatok pénzügyi és gazdasági önállóságának a megerősítése sem, nagyon nehéz helyzetbe kerültek. A támogatási forrásoldal mintegy 20-25 százalékkal lesz kisebb. Az önkormányzatok rákényszerülnek arra, hogy értékesítsék vagyonukat, emeljék a helyi adónemeket, és olyan megszorító intézkedéseket hozzanak, amellyel a működőképesség fenntartható marad.

Az agráriumról szólva az országgyűlési képviselő kijelentette: a költségvetésben semmi nyoma sincs annak, hogy az elmúlt időszakban beindult agrárprogramokat tovább folytatná a kormány. A családi gazdaságokat már föl sem említik. Semmit nem tesznek azért, hogy ez a gazdálkodási forma működőképes legyen.

Farkas Sándor a továbbiakban elmondta, hogy a jövő évi címzett támogatások tekintetében Csongrád megye hátrányos helyzetben van. Az értékelést látva a következő évben várhatóan egyetlenegy címzett támogatás lesz a megyében, egy makói iskolai beruházás. Szentest érintően a volt megyeháza címzett támogatását a kormányzat nem támogatta. Már az előkészítés során kiesett. "A megyeháza sorsa ismételten elnapolásra vár. Mindezt önálló képviselői indítványként a költségvetés vitájára visszaterjesztettem, azonban a kormánypártok elutasították az indítványt. A magam részéről mindent megtettem az ügyben - jelentette ki a képviselő, majd így folytatta:

- Volt egy másik meglepetés a számomra. Sajnálattal állapította meg, hogy a csatornaprogram elindult ugyan, ám a hozzá kapcsolódó támogatási pályázat még nem került beadásra. Tehát mindaz, ami történt, kampányfogásként a városi politikát behálózta. Ma már azt is tudjuk, hogy ebből a programból 2003-ban már nem lehet semmi, mivel nem tud elindulni sem. Komoly félretájékoztatás történt ebben az ügyben.

*
A pályázatokról megkérdeztük Szirbik Imre polgármestert is. Aki elmondta, hogy a csatornaprogram céltámogatással készül, a pályázat ősszel az eredeti ütem szerint benyújtható. Ami pedig a volt megyeháza épületét illeti, a polgármester kijelentette:

- A kormány négy évre vállalt kötelezettséget. Véleményem szerint a 2003. májusában esedékes következő pályázattal lesz esélye Szentesnek arra, hogy eredménnyel zárja a patinás épület ügyét. E tekintetben szívesen venném a képviselő úr és mások támogató segítségét, hiszen összefogással többre mennénk a pályázatokban.


<<< Vissza