<<< Vissza

Tisztul a Kurca
 

2002. december 6.

 
1997-ben kezdődött meg és többszöri késéssel 2000. decemberben fejeződött be a Kurca rehabilitációja. A munkákat hol anyagi (az állami támogatás csúszása), hol természeti kár ( a Tisza áradása) akadályozta. Mintegy 12 kilométeres szakaszon közel 300 ezer köbméter iszapot távolítottak el három év alatt. Sokan megkérdőjelezték a 423 millió forintba kerülő rekonstrukció szükségességét, mely költség felét a város fedezte. Azóta zöldell a part, hajtanak az elültetett fák (melyből néhányat kitörtek "vagány fiatalok), a sétálók padokon pihenhetnek meg. Szélesebb lett a víztükör, mélyebb a víz. A horgászegyesület is védett szakasznak nyilvánította az Ifjúsági Ház mögötti hídtól a fahídig terjedő részt. Van még azonban tennivaló. A jövő évi tervekről Korom Pál, a műszaki osztály főtanácsosa beszélt.

- Először is ajánlom mindenkinek, hogy nézze meg a rekonstrukció előtt készült képeket a Kurcáról és hasonlítsa össze a jelenlegi állapottal. Ma már szinte elképzelhetetlen az az állapot. Ha nincs rendszeres karbantartás és vízkormányzás, akkor évek múltán ugyanaz a helyzet áll elő. Ezért is született megállapodás a város és az Ativizig között a rendbe tett szakasz karbantartására. A vízügy a rendelkezésére álló géppel mindkét oldalon a parti sávban eltávolítja az iszapot, megszünteti a zsombékosodást. Véleményem szerint egyes szakaszokon meg kellene hagyni a nádast. Jövőre folytatódik a part rendbetétele is a strand mentén egészen a közműhídig. Ezzel végre az üdülőházak mögött is rend lesz. Másik jó hír, hogy anyagi forrást különít el a város friss víz pótlására, amit ki lehet egészíteni pályázati pénzekkel is. Ebből bármikor vizet lehet venni ökológiai vízpótlásra, ha a vízminőség azt megköveteli. Ha megtörténik a csatornázás, akkor megszűnik a szennyvízbeszivárgás, ami a nyári hónapokban a vízen úszó zöld növényi tömeget csökkenti. A Kurca felső szakaszára a hínárosodás csökkentésére 30 mázsa amurt telepítünk, melynek költségét a város, a horgászegyesület és a vízügy közösen fedezi. A tapasztalat szerint ezek a halak komoly mennyiségű növényt fogyasztanak el és tisztítják a vizet.

Mi lesz a termálvízbefolyásokkal?

- Véleményem szerint több pozitív hatása van, mint negatív. Nincs alapvetően szennyező kémiai anyag tartalma és a hőmérséklete sem magas. Télen éppen a termálvíz miatt nem fagy be a Kurca, ami kifejezetten kedvez a vízi madaraknak és a halaknak. Összességében el lehet mondani, minden évben sikerül valamit javítani a part és a víz állapotán. Még annyit, hogy komoly lobbi-tevékenység folyik a Kurca szegvári szakaszának rehabilitációjáért.


<<< Vissza