<<< Vissza

Pénzügyi feltételek
Mindenki építkezik

2002. december 6.

 

A tervek, elképzelések megvalósulása után, az építkezés anyagi feltételeinek megteremtése jelenti a legnagyobb feladatot az építkezők részére. Ennek a feladatnak a megoldására hozta létre az OTP Bank Rt. a Forrás hitel konstrukciót. A Forrás hitel- család több konstrukcióból áll és gyakorlatilag az összes lakóingatlanokhoz kapcsolódó kiadáshoz pénzügyi segítséget biztosít. Az új lakóingatlan építéséhez a Forrás hitel 2.5 elnevezésű hitel nyújtható. A hitel felvételének feltételei:

A hitelkérelem benyújtásához, rendelkezni kell a szakhatóságok által elfogadott építési engedéllyel. Az engedéllyel, valamint az építkezés költségvetésével kell befáradni a területileg illetékes OTP fiókba. A hitelkérelem befogadása után az OTP Ingatlan Rt. értékbecslője felértékeli a biztosítékként felajánlott ingatlan(oka)t, majd meghatározza azok hitelbiztosítéki értékét. Új ház építésénél ennek a hitelbiztosítéki értéknek a 70%-át tudja hitelként biztosítani az OTP Bank Rt. A hitelkérelem benyújtásakor, függetlenül a kért hitel nagyságától, a hitelkötelemben lévők közül mindössze egy embernek kell igazolnia legalább a minimálbért elérő jövedelmet. A Forrás hitel 2.5 maximálisan felvehető összege 10.000.000,-Ft, melyet max. 35 év futamidőre folyósítunk. A törlesztőrészlet a maximális futamidő ill. a maximális összeg igénybevétele esetén 45.000,-Ft körül alakul. A jelenleg hatályos adójogszabályok szerint, a befizetett törlesztések 40%-a, de maximum 240.000,-Ft visszaigényelhető az adóból. A folyósítás készültségi fok arányában történik. Az új ház építéséhez nyújtható hitelt minden házaspár, vagy gyermekét egyedül nevelő belföldi személy igényelheti. A hitel kamata a kezelési költséggel együtt évi 4,5% mértékű.

Az új ház építéséhez, az állam által nyújtott szoc.pol. kedvezmény is igénybe vehető, melynek 2002. december 1-től a mértéke a következő:

Első gyermek: 0,5Mft
Második, harmadik gyermek: további 1,1-1,1Mft
Negyedik gyermek: 0,5Mft
Minden további gyermek : 0,2Mft

A szoc.pol.-ra való jogosultságot, a jegyző igazolja. Házaspárok esetén, ha nincs gyermekük akkor két-, ha egy gyermekük van akkor második gyermek is vállalható, melyre a szoc.pol. megelőlegezett formában biztosítható.

Amennyiben az építőnek a 10.000.000,-Ft hitel nem elegendő és megfelelő mértékű biztosítékkel rendelkezik, akkor a 10.000.000,-Ft hitelen túl a Forrás hitel 4.0, vagy a Forrás hitel 5.5 formájában további hiteligénylésre is lehetőség van. A Forrás hitel 4.0 ill. 5.5 mindössze kamataiban (6%, ill. 7,5%) valamint futamidejében (max 25 év) tér el a Forrás hitel 2.5-től. Ugyancsak a Forrás hitel 4.0 vagy 5.5 hitel vehető fel használt ingatlan vásárlásához, valamint az olyan új építésű ingatlanhoz, amelynél a hitelfelvevő nem felel meg a személyi feltételeknek. (nem házas, ill. nem gyermekét egyedül nevelő személy).

Az előzőekben leírtakból kitűnik, hogy az OTP Bank Rt. lakáshitel palettáján mindenki megtalálhatja a számára megfelelő hitelkonstrukciót. A jövedelemkorlátok enyhítésével (minimálbér igazolása szükséges) pedig széles körben hozzáférhetővé vált az otthonteremtéshez szükséges lakáshitelek felvétele az OTP Bank Rt.-nél.

Fiam Tibor
Fiókvezető
OTP Bank Rt. SZENTES


<<< Vissza