<<< Vissza

Műértő szemek
Képek Kecskemétről

2002. december 6.

 
Fotók. Képek a falakon. Halk beszédfoszlányok lengik körül. Amott a csend honol. A pillanat megörökítői körbe-körbe járják a termet. Műértő szemek a fotókon, figyelem, ahogyan titokban lesik a mellettük állót: vajon milyennek látja a kiállított képet?

Bemutató a Művelődési és Ifjúsági Házban. Ez alkalommal a Kecskeméti Fotókör hozta el alkotásait Szentesre.

Holocsi Kálmánt, a Jászkun Fotóklub alelnökét hallgatjuk. El-eltöpreng, mit mondjon a szakmabelieknek. Lényegében egy baráti társaság csüng a mester szavain. De hát ő is tudja, a közönség a képek miatt jön el. És egy ilyen kiállítás alkalmával nagyon sokféle érzés keríti hatalmába az embert.

Természetesen újabb élményekkel gazdagodunk.

Régen alakult a kecskeméti fotókör. A tagság azonban nagyon hamar fölhívta a figyelmet magára. Már a második évtől komoly kiállításokkal rukkoltak elő. A klub sokáig Vincze János nevéhez fűződött, halálával némi törés, no és generációváltás történt a körben. A jelenlegi mag egy nyári táborban kovácsolódott össze. Köréjük gyűlik az új tagság.

Minderről Fehér Kálmán és Ujvári Sándor, a fotókör vezetői beszélnek. Próbáljuk a régi hagyományokat, a 100-150 éves technikát megvalósítani. Visszanyúlni egészen a fotózás kezdetéig. Korhű technikával: só-papír, az eredeti. Ez a fotónak a gyökere, nem szabad elfelejteni, mondják.

A kétkedő természetesen megkérdezi: van annak létjogosultsága?
Íme a válasz: - Szerintünk van. A digitális technika egy új eszköz. Az a kép nyers-, illetve vegyi anyagot nem látott. Mi szeretnénk, ha a régi technika nem veszne el.

- Drágább?

- Nem annyira. Kicsit összetettebb a dolog. Időigényesebb - feleli Fehér Kálmán.

Újra a tagságra terelődik a szó. Mint megtudjuk, az változó. A tárlaton 15 szerző 60 alkotása tekinthető meg. Ők a város (esetünkben Kecskemét) és az anyaintézmény, a helyőrségi klub támogatásával megpróbálnak bizonyos rendszerességgel több helyen bemutatkozni.

A Nagy István vezette helyi fotókör és a fenntartó intézmény, a Szentesi Művelődési Központ meghívására érkeztek a városba. Színes, és mindenképpen figyelmet érdemlő kiállításuk 2003. január 6-áig tekinthető meg a művelődési intézmény nyitvatartási ideje alatt.


<<< Vissza